Eerder deze week bracht ik hulde aan de Europese invallers bij Gent en Anderlecht die een mooi aandeel hadden in de prachtige resultaten van de Belgische clubs in de EL en ook gisteren in Moeskroen moest Janevski (weliswaar noodgedwongen) een beroep doen op een aantal gasten die dit seizoen geen basisspeler waren (Gobblet, Cools, De Schutter en Cerigioni), maar wat geweldig voor die jongens dat zij hun steentje bijdroegen aan de beslissende winst van Waasland-Beveren op Le Cannonier. Köteles (nog niet inzetbaar na het overlijden van zijn vader), Seck en Conte geschorst en Marquet (uitgevallen in de opwarming), ontbraken zaterdagavond en als we daar de al veel langer geblesseerden Vanzo en Michel aan toevoegen, mag het duidelijk zijn dat W-B dit seizoen zijn deel van de tegenslagen heeft gehad.

Na de nederlaag tegen Standard vorig weekend verklaarde een gefrustreerde Gano op Sporza Radio dat ze zouden gaan knallen in Moeskroen, maar na een half uur spelen gisteren vroeg ik mij af of ik Zinho wel goed had verstaan.
W-B kreeg immers tot het half uur geen poot aan de grond en het mocht wat blij zijn dat de schade in die periode niet hoger dan 1-0 was opgelopen. Een ongrijpbare Tresegue liet onze defensie alle kleuren van de regenboog zien en in de 25ste minuut leidde één van die vlijmscherpe acties van de Anderlechthuurling tot de 1-0 van Kabasele. Een wat aarzelend begonnen Goblet herpakte zich daarna prima en moest enkele keren gevat ingrijpen. Het kantelpunt van de wedstrijd kwam er omstreeks de 40ste minuut en niet toevallig werden de Beverse spelers alweer wakker geschud door een geweigerde zuivere strafschop op Gano waarvoor ditmaal Wim Smet de ogen onbegrijpelijk sloot. Dit onrecht was het signaal voor onze jongens om met de rust in zicht nog even alles te geven wat ze overigens daarvoor netjes hadden opgespaard. Het was Olivier Myny die in de zestien onderuit werd gehaald en de uit schorsing teruggekeerde Camacho mocht vanop de stip zijn eerste voor W-B netten waardoor de Waaslanders met een zeer gevleide 1-1 aan de thee mochten (rusten zal op dat moment niet echt nodig geweest zijn gezien de spaarzame inspanningen in de eerste helft).

De gelijkmaker op slag van rust was er de oorzaak van dat we een totaal gewijzigd wedstrijdbeeld kregen na de herneming. Moeskroen was nog slechts een schim van de dominante ploeg in het openingshalfuur en W-B had zichtbaar vleugels gekregen. De Schutter, Myny en Cerigioni gingen op zoek naar de bevrijdende 1-2 en een tweede strafschopfout (nu op Alessandro) werd wederom door de vingers gezien. Met nog 20 minuten te spelen kwam de thuisploeg weer beter in de wedstrijd, maar doelgevaar leverde dat niet op. In de 81ste minuut deed Steeven Langil waarvoor hij tijdelijk werd teruggehaald.
Vertrokken vanop de eigen helft werd hij niet al te veel in de weg gelegd om vervolgens keurig de 1-2 over de Moeskroense doelman te stiften. Een ontlading van jewelste in het Beverse vak, want dit was uiteraard het doelpunt van de redding aangezien zelfs een 2-2 geen onaardig resultaat was.
In de derde van vier minuten blessuretijd hing die 2-2 even in de mistige avondlucht, maar een minuutje later was de tweede opeenvolgende overwinning buitenshuis en bij een rechtstreekse concurrent, een feit. Toegegeven, in de voorbereiding van de beide Beverse goals werd telkens een fout van een Beverse speler niet bestraft, maar dat kan door de tegenstander moeilijk worden aangegrepen als een excuus wanneer er nog 2 strafschoppen aan W-B werden onthouden. Fantastisch resultaat van de Beverse entourage om deze bijzonder lastige verplaatsing tot een goed eind te brengen en bij die entourage mogen zeker de vele supporters worden gerekend die de trip naar Henegouwen hadden gemaakt. Bedankt spelers en technische staf om een vuist te maken in Moeskroen na een uiterst moeizaam eerste halfuur, bedankt supporters voor de geweldige steun gedurende het hele seizoen en merci bestuur om een financiële duit in het zakje te doen voor de verplaatsing naar Excel. Amper een paar weken geleden nog vreesde ik dat het knokken zou worden tot de laatste speeldag en met thuis Gent en uit Anderlecht was dat geen prettig vooruitzicht. De realiteit is dat 3 speeldagen voor het einde het behoud (misschien niet mathematisch) een feit is en dat zegt voldoende over hoe uitersten zowel boven- als onderin de JPL heel kort bij mekaar liggen. En nu ook met zijn allen naar Kortrijk om eens een wedstrijdje lekker te genieten ? Op de bus die vanuit Bornem vertrekt is alvast nog voldoende plaats om er bij te zijn in het Guldensporenstadion !