StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB EN WAAROM NIET IN ANDERLECHT HUID DUUR VERKOPEN ?

Wedstrijden tegen toppers verliezen maar zelden hun aantrekkingskracht.
Zondagnamiddag mag W-B de reguliere competitie afsluiten op de gloednieuwe grasmat van het Constant Vandenstockstadion, maar ongeacht dat vernieuwde tapijt blijft een wedstrijd tegen Anderlecht op alle vlakken iets speciaals. Het zijn matchen waarvoor het niet per se nodig is een trainer op de bank te hebben, want tegen de grootste club van het land wil elke speler, desnoods op één been, tot het gaatje gaan.

Waar deze partij er eigenlijk niet meer toe doet, tenzij natuurlijk voor de eer en het prestige, staat er voor Waasland-Beveren overmorgen niets meer op het spel. Sportieve plichten vervullen, een afstraffing voorkomen en liefst kaarten en blessures vermijden, dat wel uiteraard, maar de match zou vooral in het teken moeten staan van een degelijke play-off II en wat dat betreft heb ik mij laten vertellen dat onze huidige dertiende plaats in het klassement qua tegenstanders niet zo sexy oogt. En ons verder laten afzakken naar plaats veertien is waarschijnlijk geen optie in de wetenschap dat STVV naar Brugge trekt en de kans dat het daar punten pakt is wellicht even klein dan W-B dit doet in Anderlecht. Dan toch maar proberen een puntje uit de brand te slepen en hopen dat we daarmee in een meer aantrekkelijke groep terecht komen ?

Het is een raar gevoel, maar een heel seizoen lang werden de Brusselaars afgeschilderd als het lelijke eendje onder de titelkandidaten en meedoen voor de hoogste onderscheiding werd door de insiders afgedaan als "uitgesloten". Maar omdat Club Brugge bijna even dikwijls ontgoochelde als overtuigde, Gent en Genk veel te onregelmatig waren en Standard, Charleroi en Zulte-Waregem nooit echte concurrenten waren, "moest" het wel spannend blijven. Zelden heeft RSCA in één en hetzelfde seizoen zoveel kritiek gekregen, maar de realiteit is dat Tielemans en co voor aanvang van de laatste speeldag evenveel punten telt als zijn, zo mogen we toch aannemen, grootste opponent in de titelkoers Club Brugge. Meer zelfs, ik krijg sterk de indruk dat Paars-Wit onder leiding van een exploderende Tielemans zich stiekem heeft geprofileerd tot opvolger van Blauw-Zwart als landskampioen en dat men het in de hoofdstad helemaal niet erg vond de West-Vlamingen op de diverse prijzenbals omstreeks de jaarwisseling de voornaamste onderscheidingen in de wacht te zien slepen. Anderlecht bewust in de rol van underdog, het is even wennen, maar het zou wel eens kunnen lonen.
Nu deze confrontatie weer op het programma staat is het eerste waar ik moest aan denken de onvergetelijke wedstrijd in de heenronde toen de Freethiel bij het laatste fluitsignaal op ontploffen stond na een stuntzege van jewelste. Speelronde 13 dreigde zijn ongeluksgetal alle eer aan te doen toen Seck in een poging om het wereldrecord rood pakken al na 22 seconden door de man in het zwart de weg naar de douche werd gewezen. Het was Gano die met een kopbal het eerste hoofdstuk van dit sprookjesverhaal voor zijn rekening nam, maar Theodoczyk zette kort daarna orde op zake met de gelijkmaker. Jens Cools schreef hoofdstuk twee met een halve omhaal waardoor de rust met 2-1 werd bereikt. Dat de mannen van het technisch gelegenheidskwartet Wilmsen, Van Rumst, Ivens en Oste de ruststand tevens als eindstand over de meet konden trekken, was een hoofdstuk waaraan het hele elftal een grote bijdrage leverde gezien de numerieke minderheid gedurende meer dan 90 minuten. Ook al wordt een mens een dagje ouder, dit soort confrontaties zijn geheugenplakkers voor het leven.

Tegen Gent liet Waasland-Beveren zien dat het in zijn huidige vorm elke play-off I-kandidaat zenuwachtig kan maken en we kunnen alleen maar hopen dat onze jongens zondag (aftrap is om 14.30 uur) met dezelfde mentaliteit en ingesteldheid op het veld verschijnen. Anderlecht heeft als groot favoriet in ieder geval af te rekenen met 3 handicaps. Sportief recupereert het wel Tielemans, maar de midweekse Europese wedstrijd tegen Nicosia, het verlies in Mechelen afgelopen weekend en de bizarre wedstrijd in Beveren uit de heenronde, zullen ongetwijfeld in de hoofden van de Brusselaars gaan meespelen mocht het openingsdoelpunt wat lang uitblijven.

Patrick Van Wesemael.