StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB DE VISIE VAN DANNY.

De play-offs zitten er sinds vorig weekend op en weinigen die daar rouwig om zullen zijn. Het proces van W-B in groepA van play-off II hebben we hier al enkele keren gemaakt en kan worden samengevat als volgt : zwak begonnen, maar sterk geëindigd en tof dat enkele jongeren de kans kregen om hun neus aan het venster te steken. Aan sportief manager Danny De Maesschalck vroeg ik daarom naar zijn mening over de vernieuwde formule van play-off II, nl. met 6 in plaats van 4 deelnemende ploegen.
Danny : "Over het systeem van play-off II is al voldoende gezegd en geschreven en het is niet meteen een positief verhaal, noch qua niveau, noch qua belangstelling. Als club is het enige voordeel enkele jongens aan het werk te kunnen zien die om é& eacuten of andere reder minder hebben gespeeld. Daarom gaat mijn voorkeur naar de formule met 4 ploegen per groep, want in geval van een mislukte start en 10 groepswedstrijden voor de boeg, duurt het traject eindeloos lang."

Miden deze week werd de trainersknoop doorgehakt en het werd Philippe Clement. Wat mij daarbij vooral opviel was de duur van het contract, want meteen 3 jaar is toch wel bijzonder ongewoon. Welke zijn de krachtlijnen waarop de overeenkomst is geschoeid ?
Danny : "Philippe paste het best in het profiel dat we hadden vooropgesteld. Hij was een steunpilaar bij het opstarten en begeleiden van de Brugse jeugdacademie en dat was een interessant gegeven in de onderhandelingen wetende dat we in volle opbouw zitten, maar stapsgewijs progressie willen maken op het vlak van organisatie en begeleiding. We hebben hierover grotendeels gelijklopende ideeën en we willen na de kortere etappes van de voorbije jaren nu graag een langere rit rijden met de technische staf."

Dit lijkt na 5 jaar eerste klasse op een nieuwe (tweede fase), versta een goed onderbouwd project met de bedoeling de deur van het compartiment degradatievoetbal achter ons dicht te trekken.
Danny : "Misschien wordt het nu beter zichtbaar, maar dit project ligt er al 2 jaar. Alleen ontbrak het bij de hoofdcoach en technische staf om voor de volle 100 procent hun schouders er onder te zetten qua uitstraling en verderzetting. Door allerlei omstandigheden zijn we er niet in geslaagd dat doeltreffend over te brengen bij de voorgangers van Philippe. Natuurlijk zijn de resultaten en het spel van het eerste elftal primordiaal, maar de doorstroming en begeleiding daarbij naar een hoger niveau tillen zit de geciteerde doelstelling op de hielen."

Heeft Clement sportieve eisen gesteld naar o.a. het behouden van de kern plus versterking waar nodig ?
Danny : "Natuurlijk. Hij weet dat de meeste jonges nog onder contract liggen en heeft aangegeven aan welke profielen spelers moeten voldoen die worden aangetrokken. We hebben ons huiswerk qua scouting van de voorbije maanden aan hem bezorgd met de bedoeling daarmee aan de slag te gaan en te zien of zijn ideeën overeenstemmen voor de gewenste invulling van die posities."

Clement kent het Brugse huishouden als zijn broekzak. Zit de kans er in dat hij daar mag gaan shoppen ?
Danny : "Die kans bestaat, maar daarover is zeker nog niet gesproken en hijzelf heeft evenmin specifieke namen naar voor geschoven."

Welke posities zouden jullie graag zien ingevuld door nieuwkomers ?
Danny : "Het is vrij duidelijk dat er na het vertrek van Köteles een doelman moet bijkomen. Even klaar is het vervangers te zoeken voor Langil en Conte/Schrijvers. We moeten ook op zoek naar een spits om de geblesseerde Ronnie Schwartz te compenseren en uiteraard is het de bedoeling voor elke speler die nog onder contract ligt en zou vertrekken, een vervanger binnen te halen."

Als we durven de lat hoger te leggen, moeten we dan niet meer moeite doen iemand als Langil over de streep te trekken ?
Danny : "Het wordt moeilijk iemand te vinden met dezelfde kwaliteiten als Steeven, maar ik ben van mening dat als we vooruit willen gaan moeten zoeken naar een speler die geen 5, maar pakweg de helft van het seizoen bepalend kan zijn. Prijs/kwaliteit ligt die verhouding bij Langil lastig. Zijn eerste seizoen toen hij een prima tandem vormde met Moulin en in het begin van dat seizoen outstanding was, bleek het daarna evengoed hard werken om het behoud te verzekeren. Zijn piekmomenten zijn echt top, maar te kort in vergelijking met de duur van de dalen waar hij in de loop van een seizoen doorgaat."

Patrick Van Wesemael.