StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB VAN HOEK GEWISSELD.

Sinds Waasland-Beveren in het seizoen 2012-2013 zijn opwachting maakte op het hoogste niveau, heeft het vaker in de hoek gezeten waar de klappen vielen dan de club lief was en dat uitgerekend terwijl in diezelfde periode onze Lokerse buren onder leiding van Peter Maes successen aan de lopende band boekten. Na het afsluiten van het Maes-tijdperk is de Lokerse motor echter beetje bij beetje aan het sputteren gegaan met als voorlopig dieptepunt een compleet mislukte competitiestart en afgelopen zaterdag nog een pijnlijke 0-2 nederlaag op Daknam tegen Moeskroen en dus 0 op 9. Op datzelfde moment zaterdagavond was Waasland-Beveren aan het feest in de Oostendse Versluys-Arena waar het zijn eerste overwinning van het seizoen pakte, eentje die al voorgangers had moeten hebben in Genk en thuis tegen Mechelen. Het ziet er dus naar uit dat Waasland-Beveren de plaats van Lokeren in de succeshoek heeft ingenomen en dat terwijl de buren lijdzaam toekijken vanuit die andere weinig te benijden hoek.

Het is geen leedvermaak, maar het gaat niet goed met Sporting Lokeren. Het spel is ondermaats en mist beleving en er wordt niet gewonnen, zelfs niet gescoord tot nu toe. Afgaande op interviews van spelers moet de sfeer in de kleedkamer beneden alle peil zijn, maar bij het ontbreken van de opgesomde factoren is dat niet eens zo ongewoon. Zelfs al luistert de nieuwe trainer sinds een week naar de naam Peter Maes, hem wacht een moeilijke opdracht om alle neuzen weer in dezelfde richting te zetten, want het klimaat is in die mate verzuurd dat spelers als De Sutter en Persoons aanstalte maken om de club alsnog te verlaten. Maar voetbal is een raar spelletje en zo dood het vogeltje vandaag mag lijken, zo springlevend kan het zaterdagavond weer opveren wanneer (en de manier waarop zal Maes en co worst wezen) het met een resultaat terugkeert naar Daknam. De boel gesloten houden en gokken op een paar rake counters, reken maar dat Peter Maes die tactiek zal voorschrijven aan zijn spelers als eerste stappen om uit het moeras te klauteren.

Voor het eerst sinds lang start Waasland-Beveren als favoriet aan de Wase derby en meedenkend in de theorie van Philippe Clement betekent dit van meetafaan op zoek gaan naar goals en dus durven vooruitvoetballen, kansen creëren en hopelijk even vlot de weg naar de netten vinden als in het deze week afgesloten hoofdstuk Zinho Gano. Dat vertrek heeft de sportieve verwachtingen voor zaterdag in de wetenschap dat er tegen morgen geen spelers meer zullen bijkomen (dus ook geen doelman en linkerflankaanvaller) een beetje getemperd, maar laat ik mij even wagen aan een gedurfde voetbalwijsheid die zegt dat een goeie ploeg niet van &eacutzén speler afhankelijk mag zijn. En toch, zinho vond het doel de laatste weken met de ogen toe en was nooit te beroerd om ook zijn defensieve taken ter harte te nemen. Voetballers met die kwaliteiten vervangt men niet in een handomdraai en het wordt benieuwd uitkijken naar wat onze coach ditmaal uit de hoge hoed weet te toveren.

Het is een raar gevoel, maar het went bijzonder snel : Waasland-Beveren en een slechte start nemen, ze gingen de voorbije jaren dikwijls hand in hand en dat was niet zo plezant ! Probeer dan het seizoen maar eens hoopvol te starten als de kalender laat weten dat men in Genk mag openen, daarna KV over de vloer krijgt en vervolgens op bezoek moet bij het Europese Oostende. En kijk, de realiteit is dat er nog niet werd verloren, het spel van een zeer vermakelijk niveau is en plots de media W-B koestert alsof de verdienste daarvan hun toekomt. W-B begon al 3 keer aan een wedstrijd waarin de favorietenrol bij de tegenstander lag, maar zaterdag krijgt het die rol zelf toebedeeld en dat wordt bijzonder interessant om eens te zien hoe de spelersgroep (voortaan zonder Gano) daarmee omspringt. Ik diste eerder in deze voorbeschouwing al een voetbalwijsheid op en doe er graag nog eentje bij : voorzichtig zijn met aangeschoten wild, want een gewond dier (en Lokeren is momenteel een team in sportieve moeilijkheden) kan soms onverwachts en zonder genade uithalen.

Morioka en friends, laat dit de uitdaging zijn : we zijn nauwelijks 4 speeldagen ver en mits winst tegen Lokeren zaterdag bedraagt de kloof 8 punten en wonen de buren een heel eind verder weg in dezelfde straat. Supporters, allen op post, want we staan misschien aan de vooravond van een schitterend voetbalfeest en technische staf en spelers rekenen op jullie massale aanwezigheid om samen de eerste overwinning van het seizoen op de Freethiel in mekaar te knutselen.

Er is overigens zowel voor als na de wedstrijd heel wat activiteit te beleven in het stadion, maar daarvoor verwijs ik jullie graag door naar de clubwebsite.

Patrick Van Wesemael.