StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB DE VISIE VAN DANNY.

We hernemen deze rubriek met een dikke merci aan sportief manager Danny De Maesschalck omdat hij heeft toegezegd ook dit seizoen op regelmatige basis mee te werken aan een bijdrage voor onze website. En dat we er wat later aan begonnen zijn komt volledig op het debet van de vakantieperiode van ondergetekende, want van verlof was er bij Danny de voorbije maanden amper sprake.
Gewoonlijk starten we onze babbels met de sportief manager door even terug te blikken, maar omdat er al zoveel gebeurd is pikken we graag meteen in op de actualiteit.

Is dit het beste Waasland-Beveren sinds de club deel uitmaakt van de Jupiler Pro League of waren er in het verleden ook al periodes die je wisten te charmeren ?
Danny : "Het verschil met voorgaande jaren is dat er toen ook af en toe een wedstrijd van een goed niveau tussen zat, maar daarbij hield het dan ook op. Nu hebben we 3 wedstrijden achter de rug van een constant niveau waarbij dient opgemerkt dat de gewonnen wedstrijd in Oostende op voetbaltechnisch vlak misschien wel de minste van de 3 was, maar daar kan ook het scoreverloop in de andere wedstrijden voor iets tussen zitten."

Verbaast dit niveau van de ploeg je en haal je nu al een waarschuwende vinger boven om het verhaal van de voeten en de grond in gedachten te houden ?
Danny : "Voeten op de grond is en blijft altijd het motto, al was het maar omdat er tussen vandaag en 1 september nog veel kan gebeuren." PS, een paar uur nadat ik deze babbel had met Danny was de transfer van Gano een feit en waar op het eerste zicht alle betrokken partijen tevreden waren met deze deal, deelde Danny achteraf niet diezelfde voldoening omdat W-B er volgens hem nog beter had kunnen uitkomen waaruit ik durf afleiden dat Gent bereid was meer te geven dan het bedrag vermeld in het contract van Gano waarvoor hij kon vertrekken. Maar Danny mag natuurlijk zijn antwoord verder afmaken : "Aan de beslissingen die we uit sportief oogpunt hebben genomen kan worden afgeleid dat er voor 300 procent geloof was in de jongens (groep werd samen gehouden) en wat mij betreft is er een grote toegevoegde waarde van de technische staf onder leiding van onze trainer. Deze combinatie met de ervaring die onze relatief jonge spelersgroep de voorbije jaren heeft opgedaan (de meeste gasten kennen mekaar ondertussen door en door), is ongetwijfeld een belangrijk gegeven in de huidige positieve evolutie."

Heel wat jongens stonden de voorbije weken in de belangstelling (Gano, Seck, Demir, Jans enz.). Kan men daar als club bij monde van de trainer of het bestuur inpraten op die gasten om hun vertrek uit te stellen, want voor managers is elke transfer kassakassa. ?
Danny : "Natuurlijk en dat proberen wij ook constant te doen door hun te confronteren met de sportieve realiteit te laten inzien, maar de uiteindelijke beslissing ligt altijd bij de speler en zijn entourage. We proberen er alles aan te doen om de spelersgroep samen te houden en zelfs te versterken op de wel vaker geciteerde posities, maar ondanks die goeie intenties blijft het dikwijls ook voor ons bang afwachten."

Meestal is geweten aan welke spelers wordt getrokken, maar kan men zich daar als club op voorbereiden zoals bv. in het geval van Gano ?
Danny : "Uiteraard wordt daar achter de schermen in de mate van het mogelijke aan gewerkt en bestaan er lijstjes met eventuele kandidaten waarmee bepaalde afspraken worden gemaakt, maar het is een lastige oefening omdat die spelers graag snel onderdak vinden waardoor het bijzonder moeilijk is hun meerdere weken aan het lijntje te houden en met één enkele vingerknip naar Beveren te laten komen. Neem bv. de situatie met Seck waar al een maand sprake is van een mogelijk vertrek, maar de alternatieven van toen zijn ondertussen niet meer de alternatieven van dit moment."

Hoe vervelend is de situatie van Merveille Goblet, want hij weet dat de club haastig op zoek is naar een keeper met wellicht het statuut van titularis. Dat kan toch bezwaarlijk een prettig gevoel worden genoemd en geenszins bevorderlijk voor het vertrouwen ?
Danny : "Men heeft als club een tweede doelman nodig en Matthias is op dit moment niet klaar voor dit statuut. Die concurrentie is er dus altijd wel, maar men kan het ook vanuit een ander standpunt bekijken. Merveille heeft intussen toch een aantal wedstrijden de luxe gehad te kunnen spelen/bewijzen zonder dat hij op de hielen werd gezeten door een concurrent. Die druk/concurrentie is inherent aan het voetbal en wanneer men daarmee problemen heeft worden dromen om titularisschap af te dwingen beter uit het hoofd gezet en dat geldt overigens ook voor andere posities in het elftal."

We hebben 3 wedstrijden gehad waarin W-B de favorietenrol bij de tegenstander kon leggen. Wordt Lokeren daarom morgen de moeilijkste ?
Danny : "Vanwege het derbykarakter is deze wedstrijd die echt leeft in het Waasland altijd bijzonder lastig en zeer speciaal. Veel van onze jongens hebben al een en ander meegemaakt en weten hoe het voelt en wat het teweegbrengt om deze derby te winnen. Met die ervaring op zak hoeft geen extra motivatie om deze wedstrijd in de spelershoofden te quoteren als topper."

Hoe gaat deze groep om met de relatieve sportieve weelde van het moment ?
Danny : "Het is een ware verademing voor de meeste jongens. Logisch, want de positieve benadering door de media en de supporters zorgt voor een vertrouwensboost. Weg met de negatieve stress en dat bevordert de sfeer en heeft een bevrijdende werking."

Is dit positivisme ook een bekroning/opluchting voor de Sportieve Cel die soms op de korrel werd genomen toen de spelkwaliteit en de resultaten achterwege bleven ?
Danny : "Een bekroning noem ik dat niet, maar het schenkt wel voldoening om onze wedstrijden bij te wonen. Door de hectiek echter van de voorbije maanden, samenstellen van de technische staf, spelersdossiers die maar moeizaam afgewerkt raken en anderzijds spelers die in de belangstelling staan van andere clubs, is er nog maar weinig gelegenheid geweest om te genieten. Ik heb het met de coach meermaals doorgesproken en het was voor mij cruciaal in het tussenseizoen dat, als men iets wil verwezenlijken, er qua begeleiding een tandje moest worden bijgestoken. Al te vaak gaat men er in het profvoetbal van uit dat wanneer een speler binnenkant voet geen goeie pass kan geven van 10 meter, hij niks te zoeken heeft op dat niveau. Mij lijkt een reflex van, wat doet hij verkeerd en we zullen zorgen dat hij volgende week wel een goeie bal kan trappen over die afstand, meer aangewezen. Het klinkt wat simplistisch, maar op het hoogste niveau zijn details vaak doorslaggevend. Het siert onze technische staf onder leiding van Philippe Clement dat daaraan nu extra aandacht wordt besteed, meer individueel gewerkt en gepraat en dat lijkt aan te slaan, niet in het minst bij de supporters die enthousiast zijn over het vertoonde spel."

Patrick Van Wesemael.