StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB TOPORGANISATIE VERSUS SPEKTAKEL.

Morgenavond gaat Waasland-Beveren op bezoek bij de nieuwe en verrassende leider in de Jupiler Pro League en nochtans is de bestemming niet Brugge, Anderlecht, Genk of Gent, maar Charleroi.
Na het verlies van Club in Moeskroen en de puntendeling van Standard en Charleroi, prijkt het Sporting Charleroi van Felice Mazzu fier op kop in het klassement van de JPL en dat is weer een keer iets anders.
Sporting Charleroi is niet meer of minder dan de kampioen van de oerdegelijkheid met als synoniem geworden vertegenwoordigers trainer Felice Mazzu en sportief manager Bayat. Wat dit duo jaar na jaar weet klaar te spelen is gewoonweg verbluffend en ook wel in strijd met een aantal theorieën die beweren dat een groep zoveel mogelijk samen houden een groot stabiliteitsvoordeel oplevert. Charleroi en Mazzu (ook Zulte-Waregem en Dury doen dat) spotten alshetware met die theorie, want elk seizoen zien zij een aantal sterkhouders vertrekken die op hun beurt anonieme opvolgers krijgen die binnen de kortste keren in het clubgareel lopen, iets waarin Hein Vanhaezebrouck bv. met Gent veel minder gemakkelijk slaagt.
De Zebra's zijn de onvervalste kampioen van de oerdegelijkheid en dat klinkt misschien wat negatief, maar is het niet. Mazzu is een grootmeester in het tactisch neerzettten van een ploeg en daarbij staan een strakke organisatie hoger in het vaandel dan een pot lekker voetbal, maar omdat een entourage in eerste instantie meer gebaat is bij resultaat dan spektakel, zal er dezer dagen weinig voetbalgemopper te horen zijn in de buurt van het Stade du Paysde Charleroi.
En wat is dat toch met het bij de tegenstander paniek veroorzakende Mazzu-time complex ?
Dit fenomeen is ondertussen ook doorgedrongen bij de supporters van de tegenpartij wiens hartslag met de slotminuten in zicht fors in de hoogte gaat wanneer het scoreverloop van de wedstrijd nog in balans is. Zou dat fenomeen ook bij de spelers van de tegenpartij verlammend werken ?
Hoe men het ook keert of draait, het voetbal van de Karolingers is organisatorisch van het meest degelijke, maar niet per se hartverwarmend. Die warmte is wel terug te vinden in de hele sfeer er omheen en het is die combinatie welke Charleroi dit en de voorgaande seizoenen tot een gevreesde tegenstander maakt. En Mazzu, diens naam wordt overal genoemd, maar ik krijg stilaan de indruk dat hij zijn lot onlosmakelijk heeft verbonden met Charleroi, een beetje zoals Dury met Zulte-Waregem en als spelers niet meer weten hoe clubliefde er uitziet, is het des te fijner dat sommige trainers (het zijn helaas uitzonderingen) wel weten waarover het gaat.

Waasland-Beveren en ik ga er van uit ook Ryota Morioka hebben nog nooit zoveel positieve publiciteit gekregen als dit seizoensbegin. Het aantal punten valt goed mee en nagenoeg alle wedstrijden kenden een hoog spektakelgehalte met als uitschieter de 5-1 van afgelopen weekend tegen Eupen. Bijkomend prettig is dat de nieuwkomers van het laatste uur (Thelin en Mmaee) tegen Eupen (de Oostkantonners maakten nu wel geen verpletterende indruk) speelden alsof ze al enkele jaren het shirt van Waasland-Beveren droegen. Er zit dus waarheid in het gezegde dat goeie spelers nauwelijks een aanpassingsperiode nodig hebben (denken we maar aan Morioka).

Leuk detail : Philippe Clement en Felice Mazzu zaten samen in dezelfde lichting voor het behalen van de Pro Licence en konden volgens Philippe het prima vinden met mekaar. Eens benieuwd welke van de 2 totaal uiteenlopende stijlen morgenavond het meest succesvol zal zijn : de wat behoudende aanpak van Mazzu of de dominante van Clement. Vorig seizoen werden de beide duels tussen Charleroi en W-B in Mazzu-Time beslist en dat was bijzonder pijnlijk. Op de eerste speeldag ging W-B in blesseretijd onderuit na een onterecht toegekende vrijschop en een afvallende bal die door Willems werd binnen gevlamd nadat Waasland-Beveren een paar minuten eerder een zuivere strafschop werd ontnomen. De terugwedstrijd in Beveren liep alle even falikant af toen Niels De Schutter in het absolute wedstrijdslot terugkopte op zijn keeper en het cadeau rustig zag uitgepakt door Baby.

Patrick Van Wesemael.