StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB VEEL RESPECT, GEEN ANGST.

Dat Antwerp met zijn ruime aanhang een aanwinst zou zijn voor de Jupiler Pro League viel al enkele jaren af te leiden uit de supportersaantallen die bij thuiswedstrijden naar de Bosuil kwamen afgezakt, maar dat het de Great Old ook op sportief vlak zo fantastisch zou vergaan als het klassement na 8 speeldagen vertelt, had de meest fervente fan in zijn stoutste dromen niet durven hopen. Het moet als een sprookje aanvoelen om jarenlang te smachten naar voetbal op het hoogste niveau in Antwerpen en wanneer het dan eindelijk zover is (met een dikke merci naar Wim De Decker) al onmiddellijk meedraaien in de top 6 alsof het daar nooit is weg geweest.

Ik herinner mij nog de chaos op de Bosuil van een dikke twee maanden geleden toen de euforie van de promotie als sneeuw voor de zon leek te verdwijnen en plaats moest maken voor groeiende ontgoocheling met uitwassen tot flinke ergernis omwille van het uitblijven van bijkomende versterking. Tijd zou de grootste tegenstander worden van Rood-Wit en zelfs sportieve baas Bölöni drong aan op geduld omdat het "echte" Antwerp er maar zou staan in de maand november. Logisch, want zowel op bestuurlijk als sportief vlak werd de Bosuil onderste boven gekeerd (Minister Jambon zou het opkuisen noemen) en dan zijn verwachtingen (laat staan hoge) uit den boze.
De schoonmaakploeg draaide dag- en nachtshiften en vrij snel was de eerste glans merkbaar.
Al vanaf de openingsmatch tegen Anderlecht (wat een affiche om mee aan te knopen) stond er een ploeg op het veld. Het voetbal verliep aanvankelijk stroef, maar er werden punten gepakt, al meteen tegen de landskampioen en langzaam maar zeker kwam de Rood-Witte locomotief onder stoom. Vooral buitenshuis kwamen de overwinningen vlot (overwinningen in Gent, Oostende en Mechelen) omdat het initiatief aan de thuisploeg werd gelaten en er vanuit een zeer degelijke organisatie, dikwijls met viriel spel, op de counter kon worden geloerd. De puntenoogst bracht niet enkel vertrouwen, met de week nam ook de kwaliteit van het spel toe en afgelopen vrijdag werd met een kurkdroge 3-0 tegen Kortrijk de kroon op het werk gezet. Een strelende zesde plaats in de rangschikking is de voorlopige tussenbalans als geweldige beloning voor de ongetwijfeld karrevracht aan werk dat er de voorbije maanden op en rond de Bosuil is gebeurd. Filip Joos vergeleek in Extra Time van afgelopen maandag qua speelstijl (en uiteraard alles in acht genomen) Antwerp met Atletico Madrid en dat is toch een geweldig compliment voor de oudste voetbalclub van het land.

Waasland-Beveren wordt vanaf het seizoensbegin bewierookt voor zijn oogstrelend voetbal waarbij het middenveld door insiders met de regelmaat van de klok als één van de beste van het land wordt geciteerd. Alweer Filip Joos in Extra Time vond W-B zaterdag voetballen zoals men dat van Anderlecht verwacht en die uitspraak mag er toch zijn. Alleen, de vervelende realiteit is dat de mannen van Philippe Clement met 9 punten (toch al 6 minder dan Antwerp) zeer karig werden beloond in verhouding tot wat de ploeg toekomt op basis van sportieve prestaties. Na alles waar we tot nu toe mochten van genieten is de minste twijfel totaal ongepast, maar de realiteit is evengoed dat een overwinning tegen Antwerp, zowel voor het vertrouwen als voor een lichte opsmukbeurt van ons klassement, gewoon nodig is. Een tot de nok gevulde Freethiel smaakt immers naar meer en dan zijn overwinningen een gouden tip. Onverwachts goed nieuws kwam er dinsdag vanuit Brussel waar het schorsingsvoorstel voor Thelin van 2 speeldagen na zijn rode kaart in de bekermatch in Lommel, werd teruggebracht tot 1 speeldag voorwaardelijk. Als hij dus dit seizoen geen rood meer pakt vervalt de schorsing na dit seizoen. Een kleine compensatie van de KBVB voor een paar grote vergissingen van vorig weekend (scheidsrechter Dierick) ? Het aantreden van Roef daarentegen is nog onzeker. Moraal van dit verhaal : Waasland-Beveren heeft veel respect voor wat de Great Old tot nu toe klaarmaakte in de JPL, maar angst zou een slechte raadgever zijn en afgaande op de 8 voorgaande matchen zeker misplaatst.

Om af te sluiten deze vraag : aan welke gebeurtenis denken jullie bij de affiche tussen beide clubs op de Freethiel ? Natuurlijk ! Het acuraat optreden van keeper Graham Stack als onbetaald hulpje van de ordediensten toen een supporter van Antwerp die over de omheining was geklommen hem kwam bedreigen. Waren dat nog eens tijden ! Laat ons hopen dat zulke taferelen morgen uitblijven en dat koning voetbal mag zegevieren.

Patrick Van Wesemael.