De ene zondagavond is de andere niet. Vorig weekend sneden de Beverse aanvalslustigen als een mes door de Waregemse boter, maar Standard had zijn les goed geleerd en de boter pas enkele minuten voor het eerste fluitsignaal uit de koelkast gehaald. Gevolg : W-B begon overduidelijk met de intentie de stunt van Waregem over te doen, maar een fluks begin leverde niet meer dan een schot naast van Ampomah op, een kans die voorafgegaan werd door een avondwandeling van Morioka doorheen de Luikse defensie. Het leek alsof W-B aan dit vlot begin enkele snijtanden had stuk gebeten op de harde Luikse boterklomp, want daarna nam Standard het commando over en kreeg Davy Roef de gelegenheid om zijn stijgende vormpeil te etaleren. In de zeventiende minuut lag slecht coachen van Anbang aan de basis dat de thuisploeg een mooie aanval in mekaar kon knutselen die door Schryvers foutief werd afgebroken. Orlando Sa mocht een poging doen Roef te passeren vanop de stip, maar Davy had ditmaal een tikkeltje meer meeval dan vorige week in Waregem en pareerde de penalty van de Portugees. Wie dacht dat deze redding van Roef een boost zou geven aan de mannen van Clement sloeg de bal mis. Tussen de 28ste en 42ste minuut diepten de Rouches plots een kloof uit van liefst 3 doelpunten die vaak het gevolg waren van knap samenspel, maar dat mocht er komen omdat de Luikenaars op opvallend weinig Wase weerstand botsten. Merci beaucoup kon er nog net niet af bij Sa, Mpoku en Seck, want het was voor de zoveelsste keer de ongelukkige Ibrahima Seck die bij de derde Luikse goal een schot van Carlinhos via een carambole in eigen doel verwerkte. Verdiende voorsprong voor de mannen van Sa Pinto, maar toch iets overdreven ruststand.

Een vroege Beverse goal had voor een interessant verloop van de tweede helft kunnen zorgen, maar het overwicht dat de Waaslanders na rust afdwongen was te schuchter waardoor de beste kansen uiteindelijk nog voor een afwachtend Standard waren, maar Roef gaf geen krimp.
Camacho en een beweeglijke Ampomah namen de Mexicaanse doelman Ochoa onder vuur, maar in Mexico is men ander geschut gewoon. In de 87ste minuut trapte invaller Tuur Dierckx een voorzet op het hoofd van Thelin die zijn achtste binnen kopte en in de voorlaatste van 3 minuten extra tijd was Demir de aanbrenger voor de Zweed, maar ditmaal ging zijn kopbal naast.

Philippe Clement zou achteraf vertellen dat zijn groep nog niet helemaal klaar was voor 3 wedstrijden op een week en dan bedoelde hij niet eens het fysisch aspect. Standard was inderdaad over de 90 minuten veruit de verdiende winnaar en het was bij momenten genieten van het voetbal en de sfeer op Sclessin van een ploeg die al zovele keren door het slijk is gehaald, maar waar het o zo prettig toeven moet zijn als het goed gaat. Met 3 zware uitwedstrijden in 4 matchen (Gent, Zulte-Waregem en Standard) doet W-B met gemiddeld een puntje het ver van slecht. Zaterdag 4 november moet het alles in het werk stellen om thuis Moeskroen af te houden en dan is zijn heenronde met 21 punten bijzonder geslaagd en waarschijnlijk goed voor een plaatsje in of kortbij de top 6. De afsluiter van die heenronde gebeurt in Jan Breydel en kan in dat geval het verhaal dat tot nu toe werd neergeschreven alleen maar verfraaien.
Met zijn 8ste doelpunt dit seizoen moet Kiese Thelin de Gouden Stier niet meer delen met Gano en dat blijft een knappe prestatie van de Zweedse international. Lees hierna het verslag dat we voor jullie terugvonden op de website van Waasland-Beveren.

Nog enkele bedenkingen : De kans dat Rudy Camacho voor de Reviewcommissie moet verschijnen en een nieuwe sanctie wacht is groot, een straf die vermoedelijk ook Pocognoli te wachten staat na een trap op het been van Jur Schryvers.
En was Anbang volledig fit ? Sommige waarnemers ter plaatse vonden dat hij de indruk gaf dat niet helemaal te zijn.

Patrick Van Wesemael.

WAASLAND-BEVEREN VERLIEST MET 3-1 OP SCLESSIN
Waasland-Beveren heeft op de dertiende speeldag van het seizoen met 3-1 verloren op het veld van Standard. De drie doelpunten van Standard vielen in de eerste helft. In de tweede helft kon Waasland-Beveren daar enkel een laat doelpunt van Thelin tegenover zetten. Dit doelpunt levert Isaac wel de Gouden Stier op.
Waasland-Beveren nam meteen de partij in handen. Na zes minuten ging Ryota Morioka op wandel door de centrale as van Standard, speelde de bal tot bij Nana Opoku Ampomah maar zijn plaatsbal ging ver naast. Morioka werd in deze fase gehinderd, maar Laforge zag er geen strafschop in. Standard kwam pas na elf minuten opzetten. Na een dubbele corner mocht Orlando Sa vrij inkoppen, maar zijn doelpoging ging een metertje naast. In de zestiende minuut werd Edmilson alleen voor doel gezet, Jur Schryvers ging hangen aan Edmilson Jr die uiteraard graag neer ging, penalty! Davy Roef stond oog in oog met Orlando Sa. Roef bevestigde zijn sterke vorm van de laatste weken en pakte de in de hoek getrapte penalty. Het bleef dus 0-0! Standard had ondertussen al het evenwicht hersteld zonder evenwel grote dreiging. Na 28 minuten was het dan toch raak voor de Rouches. Carlinhos werd op onze rechterflank vrijgespeeld die een gemeten voorzet gaf op het hoofd van Sa. De kopbal van Sa ging overhoeks binnen, 1-0. Standard was ontketend want nog geen minuut later kwam Paul-Joséeacute Mpoku na een doorsteekpas van Razvan Marin oog in oog te staan met Davy Roef. Mpoku twijfelde niet en schoot de bal snoeihard in de hoek, 2-0. Nog was het niet gedaan voor Standard want na 41 minuten zette Pocognoli zich door op onze rechterflank en via een carambole werd de bal ongelukkig in eigen doel gedevieerd door Ibrahima Seck. De harde 3-0 ruststand was een feit.
Na de rust probeerde Waasland-Beveren aansluiting te zoeken maar de troepen van Sa Pinto stonden goed en zo kon Waasland-Beveren voor weinig dreiging zorgen. Pas na twintig minuten in de tweede helft kon W-B dreigen met twee schoten van Ampomah. Zijn eerste schot waaide hoog over, zijn tweede schot werd makkelijk gepakt door Ochoa. Een kwartier voor tijd werd Cavanda alleen voor doel gezet, maar twijfelde te lang waardoor Roef de bal nog uit Cavanda's voeten kon plukken. Een minuut later stond Roef weer pal op een schot van Marin. Aan de overzijde ontfutselde Rudy Camacho de bal van de Luikse verdediging, maar zag zijn schot in de handen van Ochoa belanden.
Standard ging nog op zoek naar een vierde treffer. Een mooi uitgespeelde counter van Standard belandde bij de ingevallen Valeriy Luchkevych maar zijn schot ging over het doel van Davy Roef. Waasland-Beveren kon in de slotminuten toch nog scoren met een kopbalgoal van Isaac Kiese Thelin. Voor Isaac zijn achtste van het seizoen en hierdoor de nieuwe Gouden Stier van de Jupiler Pro League wordt. Ei zo na werd het nog 3-2 maar deze keer ging zijn kopbal naast.
Na de eerste zes op zes van het seizoen, werd er vandaag dus verloren met 3-1 van Standard. Zaterdag 4 november ontvangen we Moeskroen op de Freethiel.

Opstelling Standard de Liège: Ochoa, Agbo, Pocognoli (63' Fai), Marin (88' Scholz), Edmilson Jr, Carlinhos, Luyindama, Cavanda, Laifis, Mpoku (82' Luchkevych), Sa.
Opstelling W-B: Roef, Demir, Buatu, Boljevic (56' Dierckx), Seck, Angban, Ampomah, Caufriez, Morioka (82' Mmaee), Schryvers (75' Caufriez), Thelin
Gele kaarten: 13' Boljevic, 15' Pocognoli, 16' Schryvers, 26' Angban, 39' Camacho