StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB KRIJGEN WE MORGENAVOND EEN DOELPUNTENFESTIVAL IN JAN BREYDEL ?

Met Club Brugge - Waasland-Beveren zondagavond om 18 uur krijgen beide ploegen de gelegenheid voor de kers op de taart te zorgen van een fantastische heenronde. Dat Blauw-Zwart het klassement van de JPL aanvoert met 34 punten is bijzonder knap, maar wellicht een minder grote verrassing dan de onwaarschijnlijke tussentijdse vijfde plaats van Waasland-Beveren, weliswaar op 13 punten van de voorlopig ongenaakbare leider uit Brugge.
Het wordt in meerdere opzichten morgenavond een wedstrijd om naar uit te kijken. Met Club en W-B staan veruit de beste 2 aanvalslinies van het land tegenover mekaar (De Waaslanders deden met 31 gescoorde goals net iets beter dan de Bruggelingen die 30 keer de doelman van de tegenpartij wisten te verschalken. Het verschil zit hem vooral in de tegendoelpunten waar de teller bij de bezoekers (W-B) op 22 staat, terwijl thuisploeg Club Brugge in de 14 voorgaande partijen slechts 12 keer open deurdag hield. Het doelsaldo is dus +18 tegenover +9 in het voordeel van Blauw-Zwart, maar we moeten hopen dat de krachtsverhoudingen tussen de lijnen zondagavond minder groot zullen zijn. Het wordt in ieder geval zaak om meer dan 90 minuten alert te zijn, want de mannen van Ivan Leko kunnen dit seizoen bogen op een ijzersterke thuisreputatie (dacht niet dat er in Jan Breydel al puntenverlies werd geleden). Maar er is uiteraard meer. Kersvers Bevers succescoach Philippe Clement was het voorbije decennium uitgegroeid tot een Brugs icoon met een groote staat van dienst in de voornaamste sportieve geledingen van de club, gaande van speler tot beloftentrainer over rechterhand van Michel Preud'Homme. Het is een publiek geheim dat Philippe wat graag Preud'Homme had opgevolgd, maar omdat de zaak aanvankelijk wat op de lange baan werd geschoven door Club (afhandeling van play-off I) en Waasland-Beveren vrij snel met concrete plannen bij Clement kwam aankloppen, was de knoop snel doorgehakt in Bevers voordeel en daar hebben we nog geen spijt van gehad ! Dit wordt in het bijzonder voor Philippe Clement een heel speciale wedstrijd tegen een club over wie hij geen woord verkeerd zal zeggen en nauw aan het hart ligt. Van de voorzitter tot het merendeel van de Brugse spelers, hij kent ze allemaal als zijn broekzak, maar of dat voldoende zal zijn om met een mooi resultaat terug naar Beveren te komen is wat anders natuurlijk.

De interlandbreak was misschien net iets meer welkom bij Blauw-Zwart dan voor W-B. Uit zijn laatste 3 wedstrijden (uit Genk, thuis STVV en uit Anderlecht waren uiteraard niet de gemakkelijkste) pakte het 4 op 9, terwijl W-B met thuis Kortrijk, uit Standard en thuis Moeskroen aan 6 op 9 kwam, maar een iets aantrekkelijker programma had. Club (en dat is zeer relatief) kwam de voorbije weken wat minder vlot aan scoren toe waardoor Leko op speeldag 14 in Anderlecht plots het duo Dennis-Wesley op de bank zette en met Vossen-Diaby uitpakte, een luxe waar Clement alleen maar kan van dromen.

Waasland-Beveren beleeft een ongekende hoogconjunctuur. De vijfde plaats bijna halverwege de reguliere competitie in het klassement heeft veel weg van een sprookje en dat dit gebeurt met gedurfd aanvallend voetbal dat zowel in eigen supportersmiddens als bij de buitenwacht op veel bijval kan rekenen, is een schitterende zaak voor de club. De Freethiel bruist weer als vele jaren geleden en onze spelers komen wekelijks voor in tal van positieve lijstjes wat hun tot gegeerd wild maakt. Jammer dat Rudy Camacho zondagavond een gele schorsingsdag uitzit, maar laat ons hopen dat Valtteri Moren voldoende is hersteld van de blessure die hem vroeg in de wedstrijd in de Ghelamco-Arena voor een tijd uitschakelde.

Het is moeilijk een schoonheidsfoutje te vinden in dit tot nu toe fantastisch seizoen van Waasland-Beveren, maar mijn karakter is voldoende slecht om er toch eentje uit te pikken. Tegen de zogenaamde topploegen moest W-B enkel in Standard voetballend zijn meerdere erkennen, maar in Genk, Charleroi, Gent en thuis tegen Anderlecht was het de evenknie of de betere, maar bleef een overwinning uit. Of in Jan Breydel aan dat euvel gewerkt kan worden is een geweldige uitdaging die Philippe Clement wel zou zien zitten, maar of het een realistische is ?
Een ruim aandeel hebben in een interessante topper zou mooi zijn, of is dat een te brave doelstelling en moeten we proberen te smeden nu het vormijzer heet is ?
De 2 meest productieve ploegen tegenover mekaar en een defensie die niet op een tegendoelpunt kijkt (die van W-B), dan is een bloedeloze 0-0 toch uitgesloten !

Patrick Van Wesemael.