OP basis van de schitterende 1-0 van Vormer in de 40ste minuut en een wervelend kwartier bij het begin van de tweede helft waarin Diaby paal en lat op zijn weg naar de beslissing vond, heeft Blauw-Zwart een zwakke eerste helft doen vergeten. Waasland-Beveren was in het openingshalfuur de iets betere ploeg, maar zag een drietal "mogelijk" cruciale fases door de neus geboord door scheidssrechter Wim Smet die niet eens het teleurstellende niveau van de twee ploegen in het eerste bedrijf haalde.

Er werd met buitengewone belangstelling uitgekeken naar de terugkeer van Clement in Jan Breydel, maar ditmaal stond Philippe in het andere kamp. Die zag zijn Waasland-Beveren een minimaal evenwichtige eerste 45 minuten spelen, maar tot driemaal toe en bij een 0-0 tussenstand, maakte Smet (daarbij flink in de steek gelaten door zijn assistenten) schandalig verkeerde keuzes in het nadeel van W-B. Overduidelijke strafschopfouten van respectievelijk Nakamba op Morioka en Poulin (trekfout) op Buatu in de 22ste en 24ste minuut hadden een penalty kunnen (moeten in het geval van Nakamba op Morioka) opleveren. En ook de derde blunder van Smet had een ferme impact op het eindresultaat kunnen hebben, want de latere doelpuntenmaker Ruud Vormer kwam heel goed weg na een smerige en opzettelijke overtreding op Ampomah. Ja, Boljevic smeerde Vanaken een onterechte gele kaart aan, maar die misser van Smet woog uiteraard minder zwaar door voor de thuisploeg in vergelijking met het onrecht wat de bezoekers in diezelfde periode werd aangedaan.
Na het verstrijken van de 30ste minuut verloor Waasland-Beveren zijn grip op de wedstrijd waardoor Blauw-Zwart kon opschuiven met in de 40ste minuut een prachtig doelpunt van Ruud Vormer op aangeven van Vanaken, tevens de ruststand.

De mannen van Ivan Leko begonnen met een indrukwekkend en verpletterend offensief aan de tweede helft. Pechvogel Diaby vond in amper enkele minuten tijd onderkant lat en binnenkant paal op weg naar een voor hem verdiende goal, maar tussendoor had Vanaken ploegmaat Cools de 2-0 aangereikt (48ste minuut). In die fase had de score verder kunnen oplopen in het voordeel van Club, maar op het uur verwaterde de partij en zat het W-B alweer niet mee toen een kopbal van Seck voor de doellijn werd gered door uitblinker Brandon Mechele. Vanaken nam uiteindelijk alle twijfels weg met de 3-0. Dat Thelin kort daarna nog een derde Beverse strafschop kon claimen nadat hij was aangelopen door de Brugse keeper Hubert had geen belang meer, maar zegt wel iets over het compleet mislukt avondje van Wim Smet.

Op basis van het aantal kansen na rust is er geen discussie over de verdiende winst van de Bruggelingen, maar het pikt wel dat de weg naar die overwinning een stuk gemakkelijker werd gemaakt door de spelleider, want zou Brugge even vlot zijn weggelopen van W-B na rust wanneer het bv. met 1-1 en een mannetje minder was gaan rusten ? Het zijn hypotheses en we zullen het nooit weten, maar dat het cruciale fases waren staat als een paal boven water.
Ondanks de overtuigende 3-0 en het fantastisch openingskwartier waarmee Club bij het begin van de tweede helft uitpakte, bleef deze wedstrijd een stuk onder de verwachtingen. W-B speelde een zeer verdienstelijke eerste helft, maar de strafschopfases buiten beschouwing gelaten dwong het te weinig doelgevaar af.