StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB DE VISIE VAN DANNY.

Vanavond sluit Waasland-Beveren een drukke werkweek af in het Guldensporenstadion. Die begon vorige week zaterdag met een thuiswedstrijd tegen Charleroi, maar ook midweeks was de Freethiel het strijdtoneel voor een wedstrijd tussen 2 eersteklassers, zij het ditmaal in het kader van de Croky Cup met Eupen als tegenstander. Vooraleer Kortrijk - W-B van vanavond onze aandacht krijgt, komen we met sportief manager Danny De Maesschalck nog even terug op de geciteerde partijen.
In een korte montage tijdens Extra Time afgelopen maandag stonden Philippe Clement en Ibrahima Seck, qua mening over de tegenstander Charleroi, lijnrecht tegenover mekaar. Sec vond de bijzonder behoudende aanpak van de Zebra's maar niks als nr2 van de JPL, terwijl Clement daar geen probleem mee had omdat zij nu eenmaal altijd zo spelen en dat doen met veroorloofde middelen. En vreemd genoeg kregen beide meningen van het panel bestaande uit Philip Joos, Marc Degryse, Wesley Sonck en Franky Vanderelst heel wat bijval.
Danny : "Een speler is tijdens zo'n wedstrijd wat meer geëmotioneerd dan de trainer (tenzij je bij Standard werkt). Een coach wordt geacht het wat realistischer te ervaren langs de kant. Maar er valt inderdaad voor de beide meningen iets te zeggen. Onze trainer heeft gelijk als hij stelt dat elke vogel zingt zoals hij is gebekt. Ik zou niet graag supporter willen zijn van Charleroi, maar het gemis aan spektakelwaarde wordt bij de supporters natuurlijk grotendeels gecompenseerd door het mooie klassement en de vele punten. Die manier van spelen is hun goed recht, maar ik kan er mij iets bij voorstellen dat het voor de tegenstander frustrerend is wanneer Charleroi als beter geplaatst team in het klassement naar die tactiek grijpt."

Je hebt hier vorige week vooraf perfect verkondigd hoe de mannen van Mazzu zouden spelen. Mogen we daarom teleurgesteld zijn dat we ondanks die waarschuwing geen oplossing hebben gevonden om hun systeem te ontrafelen ?
Danny : "Ook Eupen heeft woensdagavond geprobeerd op dezelfde manier een muur op te trekken, maar zij hebben daarvoor niet de kwaliteit waarover Charleroi beschikt. In zulke wedstrijden wordt er vooral gerekend op creatieve spelers als Ampomah, Morioka en Dierckx om met een actie een man-meer-situatie te creëren, maar tegen Charleroi werd de gezochte opening niet gevonden en dat was niet in het minst de verdienste van de bezoekers. Balletje blijven rond tikken of hoge ballen voor de pot gooien is meestal geen oplossing tegen zulke defensief sterke tegenstander. Het kan natuurlijk wel, want Ryota heeft de kans gehad met een kopbal de wedstrijd open te breken, maar helaas ! "

Ik versta dus, een scherp W-B kraakt de code van Mazzu.
Danny : "Dat hebben we met 2 late goals in Charleroi bewezen. Het enige wat we hebben nagelaten zaterdag is vaker en sneller flankveranderingen te zoeken. De weinige openingen die we kregen werd er centraal naar een tussenpunt gezocht om de andere flank aan te spelen en dat duurde soms iets te lang. De afwezigheid van Baby en Lukebakio bij Charleroi werd vooraf als een verzwakking gezien bij de bezoekers, maar dat zijn zeer aanvallend ingestelde flankspelers die verdedigend vlugger een steekje zullen laten vallen dan hun meer defensieve vervangers en dus was hun afwezigheid eerder in ons nadeel."

Wel verrassend dat Dierckx en niet Boljevic mocht starten.
Danny : "Het was een bewuste keuze omdat we wisten dat Charleroi laag zou staan en weinig ruimte laat. Op de kleine ruimte is Tuur sterker om een mannetje uit te schakelen, terwijl Aleksandar eerder in de loopbeweging een speler kan uitschakelen. Het idee was dus om Tuur aan de ene en Opoku aan de andere kant met een individuele actie de grendel van het slot te halen bij de bezoekers, maar dat is spijtig genoeg niet gelukt."

Van de bekermatch tegen Eupen verwachtte iedereen een vlotte kwalificatie en wanneer dat al bij al gebeurt heeft men het goed gedaan.
Danny : "We hebben die wedstrijd op een volwassen manier aangepakt, maar hadden hem al voor de pauze op slot moeten gooien. Naast het doelpunt zijn er nog een viertal prima mogelijkheden geweest in de eerste helft en bij een 2-0 ruststand was die match gespeeld. Die bevrijdende tweede treffer is er uiteindelijk gekomen en maar goed ook, want de rode kaart voor Buatu heeft aangetoond dat de omstandigheden van het ene op het andere moment helemaal kunnen omslaan. We hebben echter over de hele wedstrijd bekeken voortdurend controle gehad en nooit in problemen geweest."

Was er sprake van nervositeit tijdens de rust vanwege een te lage efficiëntie ?
Danny : "Toch niet. We moesten alleen opletten ons niet in slaap te laten wiegen door het lage tempo van Eupen en bij een 1-1 tussenstand wakker te schieten. Daarom was het zaak de focus te houden van minuut 46 tot het laatste fluitsignaal en daarin zijn we prima geslaagd."

En Mmaee mocht zelfs een keer spelen.
Danny : "Dat was zeker geen kwestie van mogen spelen omdat het een bekerwedstrijd betrof. Na een aantal interlandverplichtingen is Thelin minder fris teruggekeerd en was het de bedoeling om hem de hele wedstrijd op de bank te houden, maar omdat het tweede doelpunt uitbleef hebben we hem alsnog gebracht. Mmaee is de laatste weken op training goed bezig en we beschouwen hem als een volwaardig alternatief die zijn kans verdient. "

Vanavond is er Kortrijk en na 2 opeenvolgende competitienederlagen is een driepunter zeer welkom.
Danny : "Die honger is er zeker en vast. Het is clichématig, maar op het hoogste niveau bestaan er geen gemakkelijke wedstrijden. Kortrijk heeft ongetwijfeld moed geput uit de bekerwinst tegen Antwerp en de 3-2 tegen STVV in de debuutwedstrijd van Glen De Boeck 2 weken geleden waardoor hij alshetware met een 6 op 9 kan pronken en dat is knap(enkel afgelopen zondag werd in Anderlecht verloren). Glen kennende zal hij vanuit een goeie organisatie proberen in de reactie te voetballen en vooraan heeft Kortrijk toch enkele jongens die het doel weten staan."

Ik hoor supporters wel eens opmerken dat veel van de doelpunten die we tegen krijgen via het centrum vallen.
Danny : "Onze coach wil een systeem waarin de backs offensief meedoen en dat maakt het voor de centrale verdedigers niet altijd gemakkelijk. Daarom vind ik het kort door de bocht om die jongens met de vinger te wijzen. Ja, je zou inderdaad kunnen zeggen dat zij het (slachtoffer) zijn van de dominante manier van voetballen die onze coach nastreeft, maar men kan het ook een soort ingecalculeerde risico's noemen.

Patrick Van Wesemael.