StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB HET GOEIE MOMENT OM NAAR GENK TE GAAN ???

In het openingsweekend van de Jupiler Pro League stonden Genk en Waasland-Beveren in de Luminus-Arena tegenover mekaar en het werd een match om duimen en vingers van af te likken. W-B zag een 0-2 voorsprong omgebogen in een 3-2 achterstand, maar in blessuretijd zorgde Zinho Gano voor gerechtigheid met de 3-3. Het geweldige aan deze wedstrijd was dat het best 5-5 had kunnen zijn en dat achteraf beide partijen overtuigd waren de overwinning te mogen claimen.

Hoe beloftevol deze inleiding ook is, bekerwedstrijden blijven nog meer onvoorspelbaar dan competitiewedstrijden omdat doorgaan nu eenmaal primeert op de manier waarop dat gebeurt. Geen supporter van W-B die er morgen zal om treuren wanneer een draak van een wedstrijd toch kwalificatie voor de halve finales oplevert. De bekermatch van woensdagavond tussen Genk en W-B krijgt door het ontslag van Albert Stuivenberg zondagnamiddag sowieso extra aandacht, want alhoewel het stopzetten van de samenwerking tussen club en coach na het teleurstellende gelijkspel tegen Eupen in de lijn der verwachtingen lag, krijgt Genk in de media de wind van voor omdat de voorbije 5 jaar even zoveel trainers aan de deur werden gezet en het woordgebruik "trainerskerkhof" door Peter Vandenbempt in de mond werd genomen. Genk blijft onmiskenbaar tot op heden onder de sportieve verwachtingen, ook voor de buitenwereld die zich daarvoor baseerde op het einde van vorig seizoen toen de Limburgers onder leiding van diezelfde Stuivenberg voetbal van de bovenste plank brachten. Dit seizoen waren er te veel laagtes en te weinig hoogtes en dat Genk na 18 speeldagen een puntje minder telt in de rangschikking dan W-B is zeer prettig voor de Waaslanders, maar is dat een stuk minder voor de ambitieuze Limburgers. En toch wil ik graag verzachtende omstandigheden pleiten voor Stuivenberg, want de lijst geblesseerden dit seizoen is opmerkelijk en dat de club investeerde in zeer jonge en talentvolle spelers is mooi voor de toekomst, maar beperkt wellicht de hoge verwachtingen op korte termijn.

Nu het voor Genk waarschijnlijk lastig wordt om play-off I te halen, is de bekercompetitie een gedroomd alternatief om alsnog iets te maken van een tot nu toe tegenvallend seizoen.
Die wetenschap zal de opdracht voor de Genkse spelers er niet op vergemakkelijken, want twijfel en faalangst zijn slechte raadgevers om tot goeie prestaties te komen, zeker in een onervaren spelersgroep. In normale omstandigheden is het thuisvoordeel een sterke troef, maar met een kritisch Genks publiek kan dat snel omslaan. Ik hou het er op dat interimcoach Jos Daerden liever in andere omstandigheden (bv. ziekte van de hoofdcoach) op de bank had gezeten, maar laat er geen twijfel over bestaan dat dit door blessures getijsterd Genk nog over voldoende kwaliteit beschikt om deze kwartfinales te overleven.

Is dit nu een goed moment om naar Genk te gaan, met die vraag begon ik deze voorbeschouwing en een reeks lijnen verder weet ik het nog altijd niet. Ik twijfel niet aan de trainerscapaciteiten van Jos Daerden, maar zou hij er op amper enkele dagen tijd in slagen om de fel bezoedelde spelershoofden vrij te maken ? Voor W-B is het zaak een Kortrijk-scenario te vermijden, want hoe langer de Waaslanders de Genkenaren het scoren kunnen beletten, des te meer de wanhoop zal toeslaan.
Het valt mij plots op dat ik zoveel aandacht heb voor de tegenpartij, terwijl het veel geprezen kenmerk van Philippe Clement uitgerekend het uitgaan van de eigen sterkte is.
Na de knappe wedstrijd tegen Standard is er overigens weinig aanleiding om aan diens tactiek voor morgenavond te twijfelen. Valtteri Moren komt zeker niet in aanmerking voor een selectie na zijn heupblessure die hij vrijdag opliep en ook het aantreden van Victorien Anbang is hoogst onzeker omdat er wellicht in de loop van deze namiddag een uitspraak volgt nadat hij werd opgeroepen door de reviewcommissie voor zijn vergrijp aan Standardspeler Agbo.

Pittig detail : gisteren waren er al voetbalwebsites die melding maakte van Genkse interesse voor Philippe Cclement, de club waar hij een aantal jaren voetbalde.
Ach, ik heb wel vertrouwen in Philippe dat hij na Gent ook Genk de deur wijst.

Patrick Van Wesemael.