StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Blijft Clement eigenzinnig en doof ?
Op het moment dat dit artikel online wordt gezet is het dinsdag, maar de kans is reëel dat er maandagavond een beslissing is gevallen in de zaak-Clement. Niet erg, want zoals ik er nu over denk zal dat ook morgen het geval zijn. Het is mij de voorbije dagen opgevallen hoeveel analisten enerzijds veel respect hebben voor het schitterend werk dat Philippe bij Waasland-Beveren tot nu toe heeft gedaan (ik zal de laatste zijn om daar een andere mening over te hebben), maar anderzijds is het zoeken met een vergrootglas naar een analist die achter de beslissing staat van Clement om de overstap naar Genk te maken. In het beste geval is er begrip omdat sommigen denken dat W-B tijdens de wintermercato wel eens leeg geroofd zou kunnen worden, maar op dat vlak weet Philippe maar al te goed dat er toezeggingen zijn gedaan om het geld dat wordt geïncasseerd bij eventuele transfers, gedeeltelijk zal worden geïnvesteerd om de ploeg opnieuw te versterken. Het woordgebruik "gedeeltelijk" mag in geen geval verkeerd worden geïnterpreteerd, want de transfers van Morioka, Jans, Demir en Ampomah hebben bewezen dat een zorgvuldig uitgestippeld transferbeleid tot fantastische resultaten kan leiden en hiervoor niet per se astronomische bedragen te hoeven opgehoest.
Maar ik wil nog even terugkomen op de suggestie van Bob Peeters zondagavond in Sports Late Night waarin hij W-B de raad gaf alles in het werk te stellen om de spelersgroep trachten samen te houden en hiermee Clement te verleidden. Op die manier zouden beide partijen water bij de wijn doen, maar laat er geen misverstand over bestaan dat de clubleiding dit voornemen reeds had gemaakt op een moment dat er nog absoluut geen sprake was van Genkse interesse voor Philippe.
De nieuwsgierigheid bij voorzitter Dirk Huyck, sportief manager Danny De Maesschalck en de hele technische staf tot wat deze groep in staat is wanneer straks de eindafrekening van de reguliere competitie wordt gemaakt, is dusdanig groot dat zij zeker geen vragende partij zijn om spelers te verkopen. Natuurlijk bestaat de kans dat een ernstige blessure van een sterkhouder of een zware terugval na de winterstop die houdng/politiek afstraft, maar de voorbije maanden hebben wat mij betreft voldoende aangetoond dat we hier niet te maken hebben met enkele eendagsvliegen in het geval van de genoemde spelers. Het tegendeel is zelfs mogelijk, nl. als het niveau van publiciteit van de voorbije maanden wordt doorgetrokken, zou de waarde van bepaalde jongens nog kunnen toenemen. Vergelijken daarentegen is gevaarlijk, want dat wordt hier en daar gedaan met Bandé en Morioka, terwijl die vergelijking niet opgaat gezien het behoorlijke leeftijdsverschil van beide spelers.
En terugkomend op de suggestie van Bob Peeters : prima voorstel hoor, maar hij zal als geen ander weten dat het geen goed idee is om spelers die hun zinnen hebben gezet op een transfer, toch aan hun contract te houden (denken we maar aan de zaak-Dendoncker bij Anderlecht). Kortom, dit wordt een moeilijke evenwichtsoefening voor het bestuur van Waasland-Beveren, maar één ding staat vast, zij hadden het veel liever anders gezien.

* Schitterende column.
In het verlengde van bovenstaand artikel vond ik maandag een schitterende column op de website van Sportwereld.be van de hand van Jef Van Hoofstat en die wil ik julie niet besparen. Ondertussen is deze achterhaald nu maandag in de namiddag ons het nieuws bereikte dat Clement een contract voor onbepaalde duur bij Genk heeft getekend.
Persoonlijk wil ik hierover het volgende kwijt : dit is één van de grootste ontgoochelingen die ik op de Freethiel heb meegemaakt. Spelers en trainers die komen en gaan, geen mens kijkt er nog van op, maar de manier waarop dit is gegaan tart alle verbeelding. Men moet als voorzitter van Genk een onwaarschijnlijk grote dosis lef hebben om in de pers te durven verklaren dat Waasland-Beveren dit als een compliment moet zien ! Het spreekt vanzelf dat Genk hier de grootste schuld treft (ons bestuur moet buiten schot blijven, want dat het een clausule in het contract van Clement toestond om te mogen praten met een ploeg van de G5 als die kans kwam) zal ongetwijfeld een voorwaarde van Philippe zijn geweest), maar ik pleit Clement zelf in deze allesbehalve vrij. Als hij bang is door een vertrek van Morioka of Seck tijdens de winterstop zijn ploeg niet meer naar hetzelfde niveau te kunnen tillen als voor de winterstop, moet hij beseffen dat dit zich ook kan voordoen bij Genk waar (in theorie toch) betere spelers rondlopen dan in Beveren die op hun beurt buitenlandse belangstelling wekken. Jammer dat hij de uitdaging bij Waasland-Beveren halverwege in de steek laat, want ook uit eventueel mindere periodes kan een beginnende T1 veel leren. Door deze switch zadelt philippe mij op met het gevoel dat hij het brein is achter de successen van W-B en niet de spelers, terwijl hij uitgerekend door een eventueel vertrek van bepaalde spelers een terugval vreest. Is het niet precies omdat trainers als Mazzu en Dury die jaarlijks belangrijke spelers moeten inpassen en daar prima in slagen, zo gewaardeerd worden ?
Dit komt over als deelnemen aan een wedstrijd en op een bepaald moment als men in een uitstekende positie ligt, er plots mee stopt omdat het alleen maar slechter kan worden.
Ik twijfel geen moment aan de kwaliteiten van Clement als coach, maar op menselijk vlak heeft hij mij zwaar ontgoocheld en de verhalen over "een moeilijke beslissing en kiezen tussentwee mooie verhalen" waren niet meer dan wat zand in de ogen strooien, want zijn beslissing stond toen al vast.
En nu even genieten (hoe moeilijk dat ook is) van de column van Jef Hoofstat !



PVW.

Elke maandag maakt Sportwereld.be in een eigenzinnige terugblik de balans op van het voorbije voetbalweekend. Onze columnisten vertellen wat hen is bijgebleven, het staat u volkomen vrij het met hen (on)eens te zijn. Vandaag richt Jef Van Hoofstat zich tot Philippe Clement, die verleid wordt door het aanbod van Racing Genk, maar beter bij Waasland-Beveren blijft.

Beste Philippe,
Genk verwacht naar verluidt dinsdag een antwoord van jou. Zal ik hen in jouw plaats laten weten dat het "neen"wordt? Natuurlijk wil Genk je naar Limburg halen. Een jonge trainer die met beperkte middelen aantrekkelijk voetbal brengt, dan ben je al snel de eerste kandidaat als er ergens iemand op straat wordt gezet.
Maar sta me toe je het trainerskerkhof naast de Cristal Arena in herinnering te brengen: sinds het ontslag van Mario Been begin 2014 versleet Genk vier trainers in vier jaar.
De koele tacticus Emilio Ferrera, die mocht opkrassen na de eerste speeldag van het seizoen.
Het konijn uit de hoge hoed Alex McLeish, die zelf de handdoek gooide na één jaargang.
Dan terug een Belg die onze competitie dóór en dó&oactuer kende, de Limburger Peter Maes. Een match made in heaven, maar dat "perfecte huwelijk" verzuurde zowaar sneller dan dat tussen prins Charles en prinses Diana.
Om dan uit te pakken met diens tegenpool, de uiterst aimabele opleider Albert Stuivenberg, zonder de minste ervaring als hoofdcoach bij zijn aanstelling.
Zie jij daarin ergens een rode draad?
Veel denkwerk lijkt er aan hun interesse in jouw diensten trouwens niet voorafgegaan: gewoon een trainer die het elders goed doet, "het snoepje van de week". Goed, ik hoor de Genkse bobo's ook nu weer dure woorden gebruiken over het profiel waaraan de nieuwe coach moet voldoen. Kort samengevat: iemand die de jonge talenten (uit de eigen opleiding of aangetrokken uit het buitenland) beter maakt, en dat combineert met staalharde resultaten. Dat klinkt net als elke andere utopie natuurlijk mooi, maar is ronduit onrealistisch. Zolang niemand bij Genk dat beseft, staat elke nieuwe trainer er voor een onmogelijke opgave.
...en dan is er Beveren
En wat met Waasland-Beveren, Philippe? Ik ken je als een trouwe kerel. Alles bij elkaar opgeteld zeven jaar Beerschot. Zestien jaar Club Brugge. Het siert je. Net zoals het je zou sieren om ook nu je project op de Freethiel te volbrengen. De club die je een kans gaf als hoofdtrainer. Die meeging in het verhaal dat je wilde schrijven: niet langer bang om te voetballen. Met succes. Niet alleen op het veld, maar ook in de Beverse hoofden heb je een andere instelling afgedwongen.
Natuurlijk hoor ik de verhalen over onrealistische verwachtingen op de Freethiel ook. Mensen die willen lopen terwijl jij ze net hebt leren wandelen. Terwijl jij weet dat er grenzen zijn uit wat je uit deze spelersgroep kan persen. Zeker als je smaakmaker Morioka bij de winterstop zou vertrekken. Stel het Beverse bestuur daarom voor de keuze: een verlengd verblijf van hun succescoach, op voorwaarde dat de spelersgroep behouden blijft tot het einde van het seizoen. Ze zullen snel eieren voor hun (transfer)geld kiezen. Dan laat ik de heren in Genk weten dat ze nog even moeten voortzoeken.
Met vriendelijke groet,
Jef Van Hoofstat