StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


CORNELIS Jean

02-08-1941 - 22-03-2016
Belg
Werd in 1971 van het grote Anderlecht naar het bescheiden SK Beveren getransfereerd.
Zijn eerste en enige Freethielseizoen (1971-'72) werd echter een bittere ontgoocheling. Voor het eerst in zijn carrière werd Jean geconfronteerd met degradatievoetbal en elke week knokken voor de punten was ook niet direct weggelegd voor het eerder technische voetbal van geel-blauw.
Jean was wel actief tijdens al de 30 competitiewedstrijden waarin Sportkring echter slechts vijf overwinningen behaalde. Het incasseerde overigens 52 tegendoelpunten en kon zelf maar 21 maal scoren. Het eindigde dan ook troosteloos op de laatste plaats met een schamele 16 punten. De degradatie, samen SV Waregem, was dan ook onvermijdelijk. Sportkring behaalde wel enkele mooie overwinningen zoals thuis tegen FC Antwerp (1-0) en vooral uit bij Lierse SK (1-2).
Maar vooral in de thuiswedstrijd tegen Lierse SK was Jean bijzonder ongelukkig. Geel-blauw verloor toen met 2-4 en Jean kende een complete offday.
Sportkring kon echter één jaar later (1973), samen met opnieuw SV Waregem, de promotie naar de hoogste afdeling afdwingen .Maar dat heeft Jean niet meer meegemaakt want na de degradatie in 1972 verliet hij de Freethiel om bij de eersteklasser Crossing Schaarbeek te gaan voetballen.

Was de eerste (gewezen) A-internationaal die door SK Beveren werd aangetrokken.
Verzamelde, als Anderlecht-speler, 19 A-caps voor het nationale elftal en speelde met de Brusselse club verscheidene Europacupwedstrijden tegen gerenommeerde tegenstanders zoals : Real Madrid, Manchester United en Arsenal FC (finale EC III, 1970).
Zijn ervaring en routine kon voor Sportkring echter weinig baten. De beste jaren van Jean lagen duidelijk al achter de rug en hij viel in de geel-blauwe verdediging nogal eens te traag uit.
Jean overleed na een hartaanval op 22 maart 2016, de dag van de terreuraanslagen in Zaventem.

clubs als speler :
Lot
RSC Anderlecht
SK BEVEREN (1971-1972)
Crossing Schaarbeek
RAA La Louvière (speler-coach)

clubs als coach ::
RAA La Louvière (speler-coach)
Royale Union Sint-Gillis
RAA La Louvière
RSC Anderlecht (jeugdcoach)

aantal wedstrijden : (aantal goals) :
1971-1972 : 30 (0)

plaats in het elftal : :
verdediger
competitiedebuut bij SK Beveren : :
uit bij FC Mechelen (1ste speeldag 1971-1972)

GDV.