StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


FOUHAMI Khalid

25-12-1972
Marokkaan.
Was één van de spelers die door toedoen van de Turk Nazmi Karatmanli in 2000 naar de Freethiel kwamen.
Speelde in het Beverse doel een sterke heenronde van de competitie 2000- 2001. Hield toen o.m. de nul in de uitwedstrijd tegen FC Antwerp (19-8-2000) waardoor Sportkring door een doelpunt van Lambert Smid zijn eerste compe- titiezege wist te behalen (0-1). Behaalde met geel-blauw een schitterende thuisoverwinning tegen bekerhouder Racing Genk (2-0, 9-9-2000). Het was trouwens de beste wedstrijd van KSK Beveren dat seizoen.
Hield ook zijn netten schoon in de thuispartij tegen Moeskroen (23-9-2000) maar ook geel-blauw kwam toen niet tot scoren, uitslag : 0-0.
Was bijzonder ongelukkig na de uitwedstrijd bij leider Club Brugge (12-11-2000). Khalid incasseerde toen zes goals (6-0), waaronder vier in nauwelijks tien minuten, en dat was hem, naar eigen zeggen, nog nooit overkomen in zijn carrière.
Hield met enkele uitstekende tussenkomsten zijn ploeg recht in de thuis- wedstrijd tegen Sint-Truiden (3-12-2000) en zo kon Sportkring die zondag- namiddag alsnog een puntje thuis houden (0-0). Na die heenronde stond Beveren op de tiende plaats met 23 punten uit 17 matchen en dat was zeker ook de verdienste van Khalid.
De terugronde was echter duidelijk van minder allooi en Khalid behaalde met SKB toen slechts drie overwinningen. Ook zijn persoonlijke prestaties gingen er merkelijk op achteruit maar dat werd misschien ook wel veroorzaakt door de financiële problemen die er toen op de Freethiel heersten, met zelfs al eens een korte spelersstaking tot gevolg. Alhoewel er echter toen ook wel eens allerlei "wilde" geruchten de ronde deden i.v.m.zijn privéleven. Sportkring beëindigde de competitie tenslotte met 35 punten op een veertiende plaats.
Khalid bleef na dat ene Freethielseizoen (2001) wel in België en ging toen voor Standard Luik voetballen.

Doelman met een indrukwekkend figuur wat niet zo verwonderlijk is met zijn 98 kg voor 1m96. Keepte met veel lef en toonde niet alleen in de lucht maar ook over de grond zijn keeperskwaliteiten. Was soms wel eens wat aan de nonchalante kant bij zijn tussenkomsten.
Toonde ook in krantenintervieuws dat bescheidenheid niet echt aan hem besteed was alhoewel hij zijn status als eerste doelman bij Standard niet lang kon waarmaken. Kwam in 2004 vrij verrassend bij tweedeklasser Visé (Wezet) terecht. Behaalde in zijn carrière 33 A-caps voor Marokko en was met zijn land actief op de Afrika-cup in 2004 (in Tunesië) en 2008 (in Ghana).

Speelde met Standard twee UEFA-cupwedstrijden tegen het Franse Bordeaux.

clubs als speler :
Wydad Casablanca (Marokko)
Ittihad Riadi Tanger (Marokko)
Maghreb Fez (Marokko)
FC Dinamo Boekarest (Roemenië)
KSK BEVEREN (2000-2001)
Standard Luik
Académica Coimbra (Portugal)
FK Alania Vladikavkaz (Rusland)
CS Visé
Portimonense SC (Portugal)
Raja Casablanca (Marokko)
FUS de Rabat (Marokko)

clubs als coach :
Olympische ploeg van Marokko (keeperstrainer)
A-ploeg Marokko (keeperstrainer)
beloften Marokko (keeperstrainer)
CR AL Hoceima (Marokko)
Nahdat Zemamra (Marokko)
Stade Marocain (Marokko)
CA Khenifra (Marokko)

aantal wedstrijden (aantal goals) :
2000-2001 : 29 (0)

plaats in het elftal :
doelman competitiedebuut bij KSK Beveren :
thuis tegen SC Charleroi (12-08-2000)

GDV.