StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


JANSTA Kamil

° 06-07-1971
+ 22-02-1999
Tsjech.
Kwam op aanraden van Beveren-speler en landgenoot Lambert Smid begin juli 1997 naar Beveren afgezakt. Speelde in de voorbereidingscampagne met geel- blauw enkele oefenduels en tekende tenslotte enkele weken later een 3-jarig contract bij KSK Beveren, dat enkele maanden daarvoor pas naar de hoogste afdeling was gepromoveerd.
Mocht zich op de Freethiel al direct opmaken voor een zwaar seizoen (1997-'98) want het werd vrij vlug duidelijk dat KSK Beveren het moeilijk zou krijgen om de degradatie te ontlopen.
Na een trainerswissel (Stany Gzil voor Paul Theunis) en enkele tussentijdse aanwinsten (o.m. de Hongaar Gabor Puglits en de Slovaak Tibor Jancula) kreeg geel-blauw het toch voor mekaar om het behoud af te dwingen. Kamil deed daarin dus zeker zijn duit in het zakje en alhoewel hij zelden in de kijker liep, speelde Kamil verscheidene uitstekende wedstrijden.
Behaalde dat seizoen met Sportkring ook enkele opmerkelijke resultaten. Zo werd het vierde geklasseerde Harelbeke (21-2-1998) op de Freethiel met 1-0 verslagen en ging het fiere Standard Luik (11-4-1998) in eigen huis de boot in met 1-2.
Vertrok na het einde van dat seizoen op vakantie naar zijn vaderland maar hij keerde echter nooit meer terug naar België want enige tijd later kwam het alarmerende bericht vanuit Tsjechië dat Kamil getroffen werd door een hersentumor (daarmee herviel Kamil in die ziekte want hij werd daar vroeger al eens het slachtoffer van maar daar wist men bij KSK Beveren niets van).
In de loop van het seizoen 1998-'99 bezocht een delegatie van KSK Beveren de zieke Kamil in Tsjechië en toen maakte Kamil zich nog zeer sterk en zei dat hij ooit nog in het Beveren-shirt zou spelen. Het mocht echter niet zijn. Enkele maanden later (22-2-1999) stierf Kamil op pas 27-jarige leeftijd. Van alle spelers die ooit voor KSK Beveren in de eerste afdeling hebben gespeeld, is Kamil de derde die kwam te overlijden (na Bernard Timmerman en Hans Engbersen).

Verdediger (1m85) met een goed spelinzicht en probeerde steeds al voetballend uit te verdedigen. Was zeker niet van de snelsten maar zijn uitstekende opstelling maakte daarin veel goed.
Buiten het terrein was Kamil de vriendelijkheid zelve en hij kon op een zeer korte tijd al een aardig mondje Nederlands spreken. Was bijzonder intelligent en tevens een begenadigd klarinetspeler.
Alhoewel Kamil dus slechts één seizoen op de Freethiel verbleef, liet hij er toch een onvergetelijke indruk na.

clubs als speler :
FC Zbrojovka Brno (Tsjechië)
Dukla Praag (Tsjechi&eum)
FC Boby Brno (Tsjechi&eum)
FC Coring Bohumin (Tsjechi&eum)
FC Boby Brno (Tsjechi&eum)
SK Tatran Postorna (Tsjechi&eum)
FC Boby Brno (Tsjechi&eum)
KSK BEVEREN (1997-1998)

aantal wedstrijden (aantal goals) :
1997-1998 : 25 (0)

plaats in het elftal :
verdediger

competitiedebuut bij KSK Beveren :
thuis tegen Eendracht Aalst (09-08-1997)

GDV.