StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


LEMOINE Dominique

12-03-1966
Belg.
Werd in 1986 van KV Kortrijk naar KSK Beveren getransfereerd.
Bereikte in zijn eerste Freethielseizoen (1986-'87) met geel-blauw de derde ronde in de UEFA-cup. Stond in de eerste ronde (1/32 finales) zowel thuis als uit tegen het Noorse Valerengen aan de aftrap maar werd in beide partijen door trainer Ladislav Novak vroegtijdig naar de kant gehaald. In de volgende ronde (1/16 finales) werd een zwaardere tegenstander geloot nl. het Spaanse Athletic Bilbao. Ditmaal moest Dominique zich in beide wedstrijden tevreden stellen met late invalbeurten. Sportkring kon vooral door zijn sterke thuismatch (3-1) de Spaanse subtopper onder de knoet houden en trof in de volgende ronde (1/8 finales) het Italiaanse AC Torino. Tijdens de heenwedstrijd in Turijn (2-1) werd hij na een uur spelen ingebracht ten nadele van Frank Peeraer en in de thuismatch (0-1) werd hij na een uur spelen vervangen door Salvino Marinelli. Sportkring werd dus uitgeschakeld maar stapte met opgeheven hoofd uit het Europese tornooi.
Scoorde in datzelfde seizoen uit bij Standard Luik (20-12-1986) tien minuten voor affluiten de winninggoal (1-2) op een onorthodoxe wijze (met de knie) en kende een tweetal maanden later geen genade met zijn ex-club toen hij in de thuiswedstrijd tegen KV Kortrijk (14-2-1987) ook in de slotfase de beslissende treffer scoorde (2-1) waardoor geel-blauw alsnog de twee punten kon thuis houden en zo in de race bleef voor een nieuw UEFA-cupticket. Via een vijfde plaats in het eindklassement werd dat Europees ticket dan ook bemachtigd en mocht Sportkring dus weer Europa in.
Kwam tijdens dat volgende seizoen (1987-’88) echter veel minder aan bod door allerhande blessures en vooral de voetbreuk die hij in maart 1988 opliep hield hem ruim twee maanden van het terrein. Begon nochtans sterk aan dat seizoen en scoorde zo o.a. het openingsdoelpunt in de bekermatch uit bij vierdeklasser Liedekerke (30-8-1987) wat uiteindelijk leidde tot een makkelijke 1-6 overwinning (vier goals van Fairclough).
Brak voor geel-blauw in de volgende bekerronde uit bij tweedeklasser Boom (30-10-1987) opnieuw de ban door het scoren van het eerste doelpunt, ditmaal werd de eindstand 0-3.
Kon zich ook op het Europese toneel nog eens laten opmerken en gaf zo in de thuismatch tegen Bohemians Praag (2-0, 16-9-1987, 1/32 finales EC III) de assist bij het eerste Beverse doelpunt (Fairclough) maar vooral in de thuispartij tegen het Portugese Guimaraes (4-11-1987, 1/16 finales EC III) kwam hij in de schijnwerpers. Scoorde toen het enige doelpunt van de wedstrijd halfweg de tweede helft door een fantastische vrije trap (1-0).
Daardoor werd de 1-0 nederlaag uit de heenmatch uitgewist en diende strafschoppen uit te maken wie er verder mocht bekeren. Dominique scoorde één van de vijf Beverse penalty's maar de laatste in de rij, Stalmans, trof de paal en exit KSK Beveren dus. Dat schitterende vrijschopdoelpunt van Dominique zou trouwens 17 jaar lang het laatste Europese doelpunt van KSK Beveren blijven tot dat de Ivoriaan Tokpa in de zomer van 2004 tegen FC Vaduz uit Liechtenstein die ban kon breken.
In de competitie moest geel-blauw wel tot de laatste speeldag knokken om het behoud te verzekeren maar door die voetbreuk kon Dominique daar zijn steentje niet toe bijdragen. Verliet na dat seizoen (1988) de Freethiel en verhuisde naar het Franse Mulhouse.

Lichtvoetige (1m73) maar technisch begaafde voetballer. Werd als zeer beloftevolle jongere naar de Freethiel gehaald maar kon in zijn twee Freethielseizoenen die status nooit echt waarmaken. Vertoonde in die periode ook wat te weing hardheid en karakter in zijn spel om tot een vaste waarde bij geel-blauw uit te groeien. Behaalde tijdens het seizoen 1986-'87 wel één selectie voor het nationale beloftenelftal.
Kwam pas echt tot ontbolstering in zijn Moeskroen-periode. Werd daar de draaischijf op het middenveld en had met de Mpenza's twee dankbare aanspeelpunten. Werd toen (1997) ook voor het eerst Rode Duivel en haalde in totaal vier A-caps.

clubs als speler :
FC Wiersien
US Valenciennes (Frankrijk)
KV Kortrijk
KSK BEVEREN (1986-1988)
FC Mulhouse (Frankrijk)
KV Kortrijk
Excelsior Moeskroen
RCD Espanyol Barcelona (Spanje)
Standard Luik
RAEC Mons

clubs als coach :
FC Houthem

aantal wedstrijden (aantal goals) :
1986-1987 : 30 (3)
1987-1988 : 13 (0)

totaal aantal wedstrijden (totaal aantal goals) :
43 (3)

plaats in het elftal :
middenvelder (of aanvaller)

competitiedebuut bij KSK Beveren :
uit bij Berchem Sport (31-08-1986)

eerste competitiegoal voor KSK Beveren :
thuis tegen FC Seraing (06-09-1986)

GDV.