StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


LISAZO Gustavo

01-06-1955
Argentijn / Mexicaan.
Kwam in 1976 van het Braziliaanse Sao Paulo naar België en tekende een 2-jarig contact bij de Freethielclub.
Werd tijdens de competitie 1976-'77 door trainer Urbain Braems voor het eerst aan de aftrap gebracht op de twaalfde speeldag. Gustavo kreeg toen zijn kans in de thuiswedstrijd tegen rode lantaarn AS Oostende (28-11-1976) omdat geel-blauw toen nogal wat geblesseerde spelers in zijn rangen had (Jean Janssens, Johan Coninx en Bob Stevens). Gustavo kon niet echt overtuigen en miste o.m. een wenkende doelkans zodat de score op een ontgoochelende 0-0 bleef steken.
Kwam tijdens zijn tweede Freethielseizoen (1977-'78) duidelijk meer in de belangstelling al duurde het wel tot de 15de speeldag vooraleer Gustavo voor het eerst in actie kwam. Was toen echter in de thuispartij tegen Club Luik (27-11-1977) wel meteen de beste man op het terrein en was betrokken in beide Beverse doelpunten (2-0). Stond één week later met geel-blauw voor een moeilijke opgave in Anderlecht (3-12-1977) maar de "Guust" (zoals hij in Beveren werd genoemd) speelde in het Astridpark een knappe partij en de Brusselse topclub ging verrassend onderuit tegen een collectief sterk Beveren door een laat doelpunt van Cluytens (0-1).
Beleefde op de Freethiel een glorierijke namiddag in de wedstrijd tegen hekkesluiter Cercle Brugge (11-12-1977). Scoorde toen in de tweede helft een zuivere "hattrick" waardoor Sportkring een 0-1 achterstand alsnog wist om te buigen in een klinkende 4-1 overwinning. Een goed gevuld Freethielstadion kraaide van de pret.
Scoorde vier maanden later het openingsdoelpunt in de uitpartij tegen Club Luik (16-4-1978) waar geel-blauw uiteindelijk een vrij gemakkelijke 0-3 zege behaalde.
Alhoewel hij in de laatste vijf competitiematchen bijna altijd aan de aftrap verscheen werd hij door trainer Braems in de bekerfinale tegen Charleroi (21-5-1978) toch op de invallersbank geplaatst. Zo kon Guust dus de eerste Beverse bekertriomf (2-0) vanop de zijlijn meebeleven.
Kwam in de volgende competitie welgeteld éénmaal in actie. SK Beveren speelde beresterk, kende nauwelijks blessures en het Beverse trainersduo Goethals-Pauwels diende bijna nooit te sleutelen aan het elftal. Toch scoorde hij toen wellicht het belangrijkste doelpunt uit die competitie. Werd tijdens de uitwedstrijd tegen Sporting Charleroi (21-4-1979) tien minuten voor tijd in het veld gebracht om te proberen een 2-1 achterstand alsnog weg te werken. Lukte vier minuten voor tijd een onwaarschijnlijk doelpunt toen hij met een omhaal vanop 25 meter uitpakte. De bal belandde met een hoge boog net onder de lat in doel : 2-2 ! Zo behield geel-blauw drie punten voorsprong op concurrent Anderlecht en was dus een stap dichter bij zijn eerste landstitel.
Werd vier dagen later in het Europacupduel thuis tegen FC Barcelona (25-4-1979) opnieuw in de slotfase ingebracht om alsnog de verlengingen af te dwingen. Ditmaal zonder succes. De Spaanse topclub won tenslotte nog met 0-1 en hield een moedig Beveren dus uit de Europacupfinale.
Verliet na dat seizoen (1979) de Freethiel en verhuisde naar tweedeklasser KV Mechelen.
Scoorde daar twee jaar later (1981) tweemaal in de beslissende promotiewedstrijd tegen FC Seraing. Promoveerde echter niet mee met de Mechelse club en ging testen bij een Spaanse derdeklasser. Maar geteisterd door allerlei blessures was voetbal op een wat hoger niveau niet meer mogelijk voor Guust.

Werd naar de Freethiel gehaald om voor het nodige spektakel te zorgen. Etaleerde dan ook tenvolle zijn technische kwaliteiten maar Guust miste duidelijk virieliteit in de duels en was tevens wat aan de trage kant. Werd tijdens zijn Beveren-periode opgevangen door het gezin van toenmalig bestuurslid en oogarts André Feron.
Begon in 1983 aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven en werd fotomodel in Spanje.
Startte in 1988 met een acteursopleiding en kreeg twee jaar later een eerste filmrol toebedeeld. Ging vanaf toen door het leven als Saul Lisazo, zijn werkelijke naam.
Begon in de 90-er jaren in Latijns-Amerika bijzonder populair te worden door zijn hoofdrollen in verschillende soaps. Zijn bijzonder sterke uiterlijke gelijkenissen met de topacteur George Clooney zullen hem daar zeker bij geholpen hebben.
Het ging hem financieel allemaal goed voor de wind en eind 90-er jaren opende hij in Mexico-City zelfs een restaurant, genaamd Piantao.

In 2016 werd in het Canvas-programma 'De kleedkamer' een reportage gemaakt over het leven van de 'Guust' en vooral over zijn succesvol leven na het voetbal. Die reportage was een groot contrast met de reportage over de reeds overleden Marc Baecke.

clubs als speler :
FC Viamonte Los Toldos (Argentinië)
CA Atlanta Buenos Aires (Argentinië)
Club Atlético Sarmiento (Argentinië)
Club Atlético Juventus (Brazilië)
SK BEVEREN (1976-1979)
KV Mechelen
Sarmiento (Argentinië)

aantal wedstrijden (aantal goals) :
1976-1977 : 13 (0)
1977-1978 : 15 (4)
1978-1979 : 1 (1)

totaal aantal wedstrijden (totaal aantal goals) :
29 (5)

plaats in het elftal :
aanvaller

competitiedebuut bij SK Beveren :
uit bij Sporting Charleroi (12-09-1976)

eerste competitiegoal voor SK Beveren :
thuis tegen Cercle Brugge (11-12-1977)

GDV.