StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


MAES Peter

01-06-1964
Belg.
Toen in 1995 Geert De Vlieger de Freethiel verliet en naar Anderlecht verhuisde, diende KSK Beveren op zoek te gaan naar een andere doelman. Zo werd deze Peter Maes weggehaald bij Anderlecht, waar hij invallersdoelman was na Filip De Wilde.
Nam met Beveren in de zomer van 1995 deel aan de Intertoto, een voorbereidingstornooi tussen clubs uit verschillende Europese landen. Sportkring won echter slechts één van zijn vier wedstrijden nl. uit bij het Bulgaarse Veliko Tarnovo (1-2, 22-7-1995) en vooral daarin keepte Peter een knappe partij.
Was in de openingswedstrijd van de competitie de absolute uitblinker bij geel-blauw.
Sportkring verloor toen uit bij RWDM (5-8-1995) wel met 1-0 maar Peter behoedde die avond zijn ploeg voor nog grotere verliescijfers. Pakte met Beveren pas op de vierde speeldag de eerste punten na een 3-2 thuisoverwinning tegen Germinal Ekeren (19-8-1995).
Was één week later opnieuw de grote uitblinker bij Sportkring, ditmaal in de uitmatch tegen Sint-Truiden (26-8-1995). Door twee goals van Patrick Goots maar vooral door het uitstekende keeperswerk van Peter boekte SKB toen zijn tweede opeenvolgende zege (0-2).
Stopte in de thuiswedstrijd tegen RWDM (2-12-1995) net na de rust een strafschop van Wuyts bij een 1-0 voorsprong maar diende zich in de blessuretijd toch gewonnen te geven bij een afstandsknal van Camus (1-1) waardoor een haast zekere overwinning teloorging en zodoende bleef geel-blauw maar net boven de degradatieplaatsen bengelen.
Het ergste moest echter nog komen na de winterstop. Na een 1-0 nederlaag uit bij Germinal Ekeren (28-1-1996) stond geel-blauw effectief op een degradatieplaats en daar zou het tenslotte niet meer weg geraken.
Na de 3-5 thuisnederlaag tegen leider Club Brugge (17-2-1996) werd Peter door het dagblad "Het Volk" toch verkozen tot "voetballer van de week", ondanks de vijf tegendoelpunten dus.
Even kwam er weer hoop in de Beveren-rangen toen geel-blauw, onder trainer Barry Hulshoff (toen al de derde coach dat seizoen op de Freethiel), twee ruime overwinningen behaalde. Eerst versloeg Peter met Sportkring rode lantaarn SV Waregem (10-3-1996) in eigen huis met 1-4 en drie weken later werd FC Antwerp (30-3-1996) op de Freethiel een zware 4-0 nederlaag aangesmeerd. Op de slotdag volstond een overwinning om alsnog het behoud te verzekeren en bij de rust in die uitwedstrijd tegen Lierse (12-5-1996) en met een 0-1 voorsprong leek dat nog goed te komen doch door o.m. een cadeau-strafschop van scheidsrechter Sandra behaalde de thuisploeg toch nog een ruime 3-1 overwinning. Exit KSK Beveren dus.
Peter ging echter niet mee met geel-blauw naar de tweede afdeling want kort na de degradatie tekende hij een contract bij Standard Luik waar hij de naar Italië getransfereerde Bodart verving.

Werd dus op de Freethiel, voor het eerst in zijn carrière, op reeds 31-jarige leeftijd titularisdoelman van een eersteklasser en had de moeilijke taak om Geert De Vlieger te doen vergeten. Daardoor kwam er ook een einde aan een tijdperk want voor het eerst in 23 jaar werd er nog eens iemand titularisdoelman bij geel-blauw die niet op de Freethiel werd opgeleid (na Pfaff, De Wilde, Rosez en De Vlieger).
Straalde door zijn nogal forse lichaamsbouw (86 kg voor 1m88) een zekere prèsence uit als doelman en door zijn sterke reflexen was hij een uitstekende lijnkeeper.
Miste, naar eigen zeggen, op de Freethiel de druk om te presteren die hij bij een topclub (Anderlecht) wel vond. Kon op training ook nogal hard uitvallen tegen zijn (vooral jongere) ploegmakkers wat de sfeer in de spelersgroep wellicht niet zo bevorderde.
Boekte later als trainer enkele mooie successen. Bracht zo als coach KV Mechelen in 2007 naar de eerste afdeling en won nadien met Lokeren tweemaal de beker van België (2012 en 2014).

Werd in oktober 2018 gearresteerd naar aanleiding van de operatie "Propere Handen". Volgens de bekentenissen van spijtoptant Veljkovic zou Maes jaarlijks honderdduizenden euro's in het zwart zijn uitbetaald. Bracht 1 nacht in de cel door maar werd 's anderendaags vrijgelaten onder voorwaarden.
Kwam 1 jaar later opnieuw in het voetbalwereldje terecht en werd trainer bij tweedeklasser Lommel.

clubs als speler :
Lutlommel VV
Lommel SK
Racing Mechelen
RSC Anderlecht
KSK BEVEREN (1995-1996)
Standard Luik
Germinal Beerschot Antwerpen

clubs als coach :
Verbroedering Meerhout
Verbroedering Geel
KV Mechelen
Sporting Lokeren
KRC Genk
Sporting Lokeren
Lommel SK
Sint-Truiden VV
Beerschot VA

aantal wedstrijden (aantal goals) :
1995-1996 : 34 (0)

plaats in het elftal :
doelman

competitiedebuut bij KSK Beveren :
uit bij RWDM (05-08-1995)

GDV.