StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


MAES William

14-10-1943
Belg.
Werd op Pinksterzondag 1969 door SK Beveren als testspeler opgesteld in de vriendschappelijke wedstrijd thuis tegen Limerick. Sportkring won die partij tegen de gewezen Ierse landskampioen trouwens met 2-0.
Werd echter pas één jaar later (1970) van AS Oostende naar SK Beveren getransfereerd om daar de aanval te versterken.
Was met geel-blauw actief tijdens de zomerbeker van 1970 (de zogenaamde Rappan-beker). Scoorde in die beker één doelpunt in de thuiswedstrijd tegen het Zweedse Osters Vaxjoe (4-7-1970). De Zweden waren echter veel te sterk voor Sportkring wat zich vertaalde in een 2-5 nederlaag.
Liet in de bekerpartij uit bij derdeklasser FC Boom (1/32 finales), samen met de andere nieuweling André Van Der Linden, een erg zwakke indruk en het duurde dan ook een tweetal maanden vooraleer William in de competitie mocht aantreden. Geel-blauw mocht echter wel verder bekeren na een zuinige 0-1 overwinning.
Kwam voor het eerst aan de aftrap op de elfde speeldag en dit in de Oostvlaamse derby uit bij staartploeg La Gantoise. Werd daarin wel meteen de matchwinnaar voor Sportkring want door zijn twee goals boekte geel-blauw een vrij simpele 0-2 overwinning. Twee weken later boekte SK Beveren opnieuw een 0-2 uitoverwinning, ditmaal op de Bosuil tegen FC Antwerp (6-12-1970). William verving tijdens die wedstrijd de geblesseerde Jean Janssens waarna hij nog éénmaal wist te scoren. Het andere Beverse doelpunt kwam op naam van kapitein Robert Rogiers.
Stond één week later (14de speeldag) aan de aftrap van de uitwedstrijd tegen vice-landskampioen Club Brugge, waar geel-blauw een 3-1 nederlaag opliep. Kwam tevens aan de aftrap in de uitpartij tegen Sporting Charleroi (18de speeldag) waarin geel-blauw ondanks een 0-2 voorsprong toch nog de boot inging (3-2).
Stond in de eindeseizoenswedstrijd thuis tegen FC Antwerp (28ste speeldag) samen met Cyriel Braem in de voorlinie bij geel-blauw. Het resultaat was niet echt belangrijk meer maar Sportkring behaalde toen toch nog een prestigieuze 3-2 overwinning.
In dat seizoen beleefde SK Beveren ook zijn eerste Europacupavontuur. In die beker der Jaarbeurssteden mocht William aan de aftrap verschijnen in de uitwedstrijd tegen de Engelse topclub Arsenal (2-12-1970, 1/8 finales) waar geel-blauw een zware maar vrij logische 4-0 nederlaag leed. In de terugmatch (op het veld van Beerschot) mocht William invallen voor Jaak Roelandt. Een moedig Beveren kon toen wel standhouden (0-0). William bleef echter slechts één jaar op de Freethiel en vertrok na dat seizoen (1971) naar de Bosuil.

Waaslander die zich bij de buren van Sint-Niklaas ontpopte tot een beloftevolle aanvaller en een mooie carrière tegemoet leek te gaan. Kon op de Freethiel die beloften echter niet hard maken. De concurrentie in de spits bij geel-blauw was ook niet van de minste natuurlijk (Jean Janssens, Robert Rogiers, Hugo De Raeymaeker...) en William kon dan meestal ook maar in actie komen bij één of andere afwezigheid van één van deze basisspelers.

Speelde tijdens het seizoen 1969-1970 acht competitiewedstrijden bij AS Oostende maar kon dus ook niet verhinderen dat de kustploeg op het eind van dat seizoen degradeerde naar de tweede afdeling.

Speelde met Antwerp op 15 augustus 1971 een vriendschappelijke partij tegen SK Beveren, gespeeld in Knokke.
Geelblauw won die wedstrijd overigens met 1-0, een doelpunt van Hugo De Raeymaeker.

clubs als speler :
SK Sint-Niklaas
AS Oostende
SK BEVEREN (1970 - 1971)
R. Antwerp FC
FC Eeklo

clubs als coach :
Excelsior Sint-Niklaas

aantal wedstrijden (aantal goals) :
1970 - 1971 : 12 (3)

plaats in het elftal :
aanvaller

competitiedebuut bij SK Beveren :
uit bij Sint-Truiden VV (9de speeldag 1970-’71)

eerste competitiegoal voor SK Beveren :
uit bij La Gantoise (11de speeldag 1970-’71)

GDV.