StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


MARTENS Ronny

22-12-1958
Belg.
Werd in 1981 betrokken in een ruiltransfer. Ronny verhuisde toen van Anderlecht naar SK Beveren terwijl Bert Cluytens de tegenovergestelde beweging maakte.
Scoorde tijdens zijn eerste Freethielseizoen (1981-'82) in de UEFA-cupwedstrijd uit bij het Noordierse Linfield (29-9-1981, ,EC III 1/32 finales) liefst viermaal. Tot op heden nog altijd een huzarenstukje want het is weinig voetballers gegeven om viermaal te scoren in een Europacupmatch. Geel-blauw won tenslotte de partij met zware 0-5 cijfers en plaatste zich zo gemakkelijk voor de volgende ronde.
In de kwartfinale van de Belgische beker stonden de Wase rivalen Beveren en Lokeren tegenover elkaar. Zowel de heenmatch in Beveren als de terugwedstrijd in Lokeren eindigden op 1-0 zodat strafschoppen de beslissing moesten brengen. Ronny scoorde in een ware penalty-thriller de beslissende elfmeter en bracht zo geel-blauw in de halve finales waarin het echter door Thor Waterschei werd uitgeschakeld.
Maakte dat seizoen op de Freethiel tegen Anderlecht (3-0, 17-4-1982) twee doelpunten en deelde zo een ferme tik uit aan zijn ex-club, dat toen nog volop in de titelstrijd was met Standard.
Won één seizoen later (1983) met geel-blauw de Belgische beker. Ronny scoorde toen in de finale tegen Club Brugge (3-1, 11-6-1983) trouwens het tweede Beverse doelpunt niettegenstaande hij nog kort voor de finale erg onzeker was door een blessure. Scoorde tijdens dat seizoen ook nog twee goals in de topper thuis tegen landskampioen Standard (13-3-1983) met een ruime 4-1 overwinning voor Sportkring als gevolg.
Zijn derde en laatste Beveren-seizoen (1983-'84) werd een geweldig jaar. Nam met geel-blauw een vliegende start in de competitie maar na een kleine inzinking in maart 1984 werd het toch nog even spannend toen rivaal Anderlecht tot op twee punten terugkwam.
Op de voorlaatste speeldag pakte SK Beveren in de thuiswedstrijd tegen Cercle Brugge (2-0, 12-5-1984) dan toch zijn tweede landstitel en Ronny scoorde in die partij trouwens een vroeg openingsdoelpunt waardoor het titelfeest op de Freethiel vrij vlug kon beginnen.
Won twee weken later (26-5-1984) met SKB ook nog de Belgische supercup op het terrein van Anderlecht na een vlotte 5-1 winst tegen bekerhouder AA Gent.
Speelde tijdens dat seizoen ook nog de twee Europacupmatchen tegen het Schotse Abderdeen, dit in het kader van de 1/8 finales van Europacup II. De Schotten bleken echter een maatje te groot.
Verliet na de landstitel in 1984 toch de Freethiel en ging voor AA Gent voetballen, waar hij zich één jaar later (1985) tot Belgisch topscorer wist te kronen.

Was een kleine maar zeer vinnige spits. Behoorde op technisch gebied niet bij de allerbesten maar was zeer snel in de eerste meters. Lag steeds op vinkenslag om uit de minste doelkans toch proberen te scoren en kon zo als een echte goaltjesdief beschouwd worden.
Vormde samen met de Beverse topscorer aller tijden Erwin Albert een bijzonder gevreesd aanvalsduo in de Belgische competitie.
Verliet na het behalen van de landstitel de Freethiel omdat hij zich niet kon verzoenen met het nieuwe contractvoorstel dat hij toen kreeg van het Beverse bestuur. Dat bestuur was trouwens niet rouwig om zijn transfer naar AA Gent omdat velen in de opkomende Hans Christiaens de ideale opvolger zagen voor Ronny.
Werd later trainer bij verschillende kleinere Wase clubs.

Won met de Belgische junioren het EK 1977, gespeeld in eigen land. België won de finale van Bulgarije met 2-1.

Speelde met Anderlecht 1 jaar later de tweede helft van de terugwedstrijd in de Europese Supercup met Liverpool als tegenstander. De Brusselse club won het duel met een totaalscore van 4-3.

Mocht als speler van KV Mechelen in de slotfase nog invallen tijdens de bekerfinale van 1987. Mechelen won de finale van Club Luik met 1-0. Werd geselecteerd bij de Rode Duivels voor het EK 1980, gespeeld in Italië maar kwam daar uiteindelijk geen enkele minuut aan spelen toe. Had daardoor later nogal wat kritiek op bondscoach Guy Thijs waardoor Ronny uit de gratie viel van Thijs en zodoende geen enkele A-interland speelde in zijn loopbaan.

clubs als speler :
VC Eendracht Deftinge
RSC Anderlecht
SK BEVEREN (1981-1984)
KAA Gent
KV Mechelen
KAA Gent
RWDM
K. Boom FC
KFC Brasschaat (speler-coach)

clubs als coach :
K. Boom FC (reserven)
KSK Kallo (supervisor)
KFC Brasschaat (speler-coach)
Sporting Sint-Gillis-Waas
Sparta Buggenhout
FC Nieuwkerken
FC Herleving Sint-Pauwels
KVK Svelta Melsele
FC Herleving Sint-Pauwels
FCN Sint-Niklaas
KVK Svelta Melsele

aantal wedstrijden (aantal goals) :
1981-1982 : 23 ( 7)
1982-1983 : 29 (14)
1983-1984 : 30 (13)

totaal aantal wedstrijden (totaal aantal goals) :
82 (34)

plaats in het elftal :
aanvaller

competitiedebuut bij SK Beveren :
uit bij KV Kortrijk (19-08-1981)

eerste competitiegoal voor SK Beveren :
thuis tegen Club Brugge (12-09-1981)

GDV.