StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


MATTHIJSSENS Roland

1945
Belg.
Maakte zijn debuut in de jeugdreeksen van SK Beveren en is dus een echt Freethielproduct. Behoorde tot dezelfde schitterende lichting met o.m. Jean Janssens, Wilfried Van Moer, Freddy Buyl, Robert Rogiers en Richard Verelst.
Werd in 1960 met de Beverse scholieren kampioen van Oost-Vlaanderen en haalde met geel-blauw toen ook de halve finales van de nationale eindronde.
Debuteerde in het Beverse eerste elftal in de vierde klasse (bevordering) en in 1963 werd de hoofdschotel afgeschoten. Sportkring werd kampioen met een overweldigende overmacht. Het haalde liefst 54 van de 60 te verdienen punten, het verloor slechts één wedstrijd en het scoorde liefst 111 doelpunten.
Met zijn 3 goals had Roland dus ook wel zijn deeltje in die kampioenstitel.
Speelde met geel-blauw de twee volgende seizoenen (1963-'64 en 1964-'65) dus in de derde afdeling en Roland scoorde in beide competities drie goals. Sportkring behaalde toen trouwens tweemaal de derde plaats.
Roland werd in 1965 uitgeleend aan de buren van vierdeklasser Gerda Sint-Niklaas maar keerde twee jaar later (1967) echter terug naar SK Beveren dat op dat moment pas voor het eerst in de clubgeschiedenis naar de hoogste afdeling was gepromoveerd.
Het duurde echter wel tot de twaalfde speeldag vooraleer Roland zijn eersteklassedebuut mocht maken. Werd toen door toenmalig trainer Guy Thijs aan de rust van de thuiswedstrijd tegen Lierse in de ploeg gebracht maar ook Roland kon niet verhinderen dat geel-blauw zwaar de boot inging (0-3).
Kwam na de winterstop voor het eerst aan de aftrap in de thuispartij tegen Sint-Truiden (21-1-1968). Het zou ook zijn enige keer zijn. De wedstrijd vond plaats in een dikke mist maar scheidsrechter Wouters liet de partij toch doorgaan.
Alle doelpunten vielen na de rust met de ref in een hoofdrol. Hij wees driemaal naar de stip, Omer Janssens en Robert Rogiers misten niet vanop elfmeter maar bezoeker Maes deed dat wel en door nog een goal van Rogiers en van Koens werd het dus een 3-1 thuisoverwinning voor Sportkring.
Maakte daarna nog twee invalbeurten. Eerst in de uitwedstrijd tegen staartploeg Antwerp (11-2-1968) waar geel-blauw een gevleid 0-0 gelijkspel behaalde (toen de derde opeenvolgende brilscore voor Beveren) en één week later in de thuismatch tegen SV Waregem (18-2-1968). Daarin kwam geel-blauw door een vroeg doelpunt van Rogiers op voorsprong maar door drie goals van de Waregemse vedette Bettens werd het toch nog een 1-3 thuisnederlaag.
Verliet na dat seizoen de Freethiel en werd toen definitief getransfereerd naar eersteprovincialer Gerda Sint-Niklaas.

Roland deelde de schoolbanken van de Sint-Martinusschool in de Leon Labytstraat te Beveren met o.m. Robert Rogiers, Richard Verelst, William Verdonck e.a. Bezat als spits echter niet het voetbaltalent waarmee bijvoorbeeld een Jean Janssens, Wilfried Van Moer of Omer Janssens wel bezegend waren. Kreeg aldus niet te veel speelkansen in het Beverse eerste elftal.
Werd in augustus 1967 betrokken bij een bijzonder jammerlijk voorval. Hij was net terug van zijn uitleenbeurt aan Gerda en kwam toen op training in botsing met ploegmakker William Verdonck waarbij deze laatste zijn scheenbeen brak. William zou later nooit meer op zijn oude niveau kunnen terugkomen.

clubs als speler :
SK BEVEREN (tot 1965)
FC Gerda Sint-Niklaas
SK BEVEREN (1967-1968)
FC Gerda Sint-Niklaas
KSC Maccabi Antwerpen

aantal matchen in eerste klasse (aantal goals) :
1967-1968 : 4 (0)

plaats in het elftal :
aanvaller

eersteklassedebuut bij SK Beveren :
thuis tegen Lierse SK (12de speeldag 1967-1968)

GDV.