StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


PFAFF Jean-Baptist

02-04-1944
Belg.
Werd in 1965 van Eendracht Aalst naar derdeklasser SK Beveren getransfereerd en bracht toen ook zijn jongere broers Toon en Jean-Marie mee naar de Freethiel.
Jean-Baptist beleefde een uitstekend eerste Freethielseizoen (1965-'66) en behaalde toen met geel-blauw de titel in de derde afdeling B. Vormde dat jaar met Omer Janssens en Mon Goossens een uitstekend trio op het Beverse middenveld.
Speelde wellicht zijn beste wedstrijd in het Beveren-shirt uit bij titelconcurrent SK Roeselare. Hield toen ondanks zijn eerder kleine gestalte de draaischijf van de thuisploeg Pierre Carteus volledig uit de wedstrijd waardoor Sportkring een belangrijk punt naar huis mee kon nemen (0-0). Uiteindelijk won geel-blauw de titel met één punt voorsprong op datzelfde Roeselare.
Na dat seizoen speelde geel-blauw nog een wedstrijd om de algemene titel in die derde afdeling tegen de kampioen uit de andere reeks Racing Mechelen. Sportkring versloeg de Maneblussers met ruime 7-0 cijfers door o.m. één goal van Jean-Baptist.
Dwong één jaar later (1967) met SK Beveren zelfs de promotie naar de hoogste afdeling af alhoewel het moet gezegd dat Jean-Baptist toen veel minder aan de bak kwam.
Speelde iets meer dan een handvol wedstrijden waaruit hij toch éénmaal wist te scoren.
Maakte dus deel uit van de Beverse spelerskern die het eerste historische seizoen in de eerste afdeling diende af te werken (1967-'68). Kwam zoals verwacht ook ditmaal niet zoveel aan bod. Maakte zijn eersteklassedebuut onder trainer Guy Thijs in de uitwedstrijd tegen FC Mechelen (derde speeldag) en speelde daar een prima partij. Door een winninggoal van Eric Smet behaalde geel-blauw een nipte 1-2 overwinning en nam het met een 5 op 6 een schitterende start in de competitie. Stond één week later opnieuw aan de aftrap in de Scheldederby thuis tegen Antwerp (24-9-1967) voor 15000 toeschouwers. Geel-blauw leed toen een totaal onverdiende 0-1 nederlaag tegen de Bosuilploeg die op het eind van dat seizoen dan ook zou degraderen. Kwam de volgende thuismatch opnieuw aan de aftrap (6de speeldag). Sportkring geraakte in die partij echter niet voorbij FC Beringen (1-1) mede door een penaltymisser van Robert Rogiers. De bezoekende doelman Houtmeyers was de grote uitblinker van de partij.
Kwam na de winterstop ook nog eens aan de aftrap in de thuispartij tegen Waregem (20ste speeldag). Ondanks een vroege openingsgoal van Rogiers leed geel-blauw toch nog een duidelijke 1-3 nederlaag door drie doelpunten van Waregem-vedette Bettens. Verliet na dat seizoen (1968) de Freethiel en ging bij derdeklasser Zottegem op een lager niveau voetballen.

Toen SK Beveren in 1965 Wilfried Van Moer aan FC Antwerp verkocht trok geel-blauw met een deel van dat transfergeld vijf nieuwe spelers aan nl. Mon Goossens, André Van Esbroeck, John Van Abbeny, Julien Pooters en deze Jean-Baptist dus.
Jean-Baptist was technisch bijzonder begaafd en demonstreerde dat reeds op zeer jeugdige leeftijd. Zo won hij zowel in 1954 als in 1955 op de Heizel de trofee van "Jonge Voetballer". Stak er toen met kop en schouders bovenuit wegens zijn uitzonderlijke technische vaardigheid. Kon zo bijvoorbeeld met meer dan 2000 toetsen de bal omhoog houden zonder dat deze de grond raakte.

clubs als speler :
KSC Eendracht Aalst
SK BEVEREN (1965-1968)
KSV Zottegem
KSV Oudenaarde
FC Nederename (speler-coach)
FC Oranja Erpe (speler-coach)
VC Sparta Bevere (speler-coach)

clubs als coach :
FC Nederename (speler-coach)
FC Oranja Erpe (speler-coach)
VC Sparta Bevere (speler-coach)
RC Bambrugge
FC Oordegem
KFC Nederename
VC Osta Meerbeke

aantal wedstrijden (aantal goals) :
1965-1966 : 23 (4)
1966-1967 : 7 (1)
1967-1968 : 8 (0)

totaal aantal wedstrijden (totaal aantal goals) :
38 (5)

plaats in het elftal :
middenvelder

eersteklassedebuut bij SK Beveren :
uit bij FC Mechelen (17-09- 1967)

GDV.