StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


PISTER Thierry

02-09-1965
Belg / Fransman
Werd in 1996 van het Zwitserse Lausanne Sports naar het pas naar tweede klasse gedegradeerde KSK Beveren getransfereerd.
Scoorde in die tweede afdeling op de vierde speeldag zijn eerste competitiegoal voor geel-blauw. Opende toen in de uitwedstrijd bij titelconcurrent Waregem (8-9-1996) na een kwartier de score maar dat was toch niet voldoende voor winst (1-1).
Thierry nam met Sportkring trouwens een moeizame start en het zou tot de zesde speeldag duren vooraleer geel-blauw de eerste overwinning boekte, nl. uit bij Tielen (0-1, 21-9-1996) op de dag dat ere-voorzitter Jan Van Ussel ten grave werd gedragen.
Scoorde ook nog éénmaal in de thuiswedstrijd tegen Turnhout (30-11-1996) waarin Beveren een moeizame 2-1 overwinning behaalde en maakte ook één van de zes Beverse doelpunten in de thuispartij tegen Tielen (6-1, 22-2-1997). Op dat moment had KSK Beveren zich al in de top-3 van het klassement genesteld en behoorde aldus tot het kransje van de titelkandidaten. Tenslotte zou Thierry met geel-blauw de titel behalen op de slotdag uit bij Turnhout (11-5-1997) dankzij een 1-2 zege.
Werd één seizoen later (1997-'98) echter meteen geconfronteerd met de realiteit van het degradatievoetbal. Was de auteur van één goal in de thuismatch tegen zijn ex-club Standard (19-11-1997) maar door een penaltydoelpunt in de slotminuut namen de bezoekers toch de volle buit mee naar huis (2-3).
Ondertussen was op de Freethiel trainer Paul Theunis reeds vervangen door de Pool Gzil en met deze laatste had Thierry in februari 1998 een meningsverschil. Aangezien Gzil geen tegenspraak duldde belandde Thierry vanaf toen op de invallersbank. Zo moest hij zich in de resterende partijen tevreden stellen met enkele invalbeurten en kon zo dus maar weinig bijdragen tot het uiteindelijke behoud van KSK Beveren in de hoogste afdeling.
Verliet na dat seizoen dan ook de Freethiel (1998) en vertrok naar derdeklasser Bergen om daar speler-trainer te worden.Keerde in januari 2002 terug naar de Freethiel, ditmaal als trainer. Thierry werd toen binnengehaald om alsnog de nakende degradatie te kunnen ontlopen. Het werd op zijn zachtst gezegd geen succes. Sportkring verloor onder zijn hoede de laatste tien competitiewedstrijden en eindigde dan ook troosteloos laatste met amper 14 punten. Toch kon geel-blauw de degradatie ontwijken dankzij de financiƫle chaos bij RWDM en Eendracht Aalst.
Thierry verliet na dat seizoen (2002) vrij verbitterd de Freethiel.

Uitstekende voetballer (1m79), technisch niet briljant maar was in zijn beste dagen enorm sterk in de balrecuperatie en was in het bezit van een bijzonder groot loopvermogen. Toen hij in 1996 op de Freethiel belandde was zijn beste tijd dan wel al voorbij maar Sportkring kon zijn ervaring zeker goed gebruiken in de titelstrijd in de tweede klasse. Was vooral verbaal sterk en dat had KSK Beveren op dat moment zeker nodig nl. een leider op het terrein.
Zijn retour op de Freethiel als coach werd echter een heuse tegenvaller.
Lag meteen bij zijn aankomst overhoop met sportief directeur Jean-Marc Guillou en die breuk kon blijkbaar niet meer hersteld worden.

Won in 1993 met Standard de Belgische beker na finalewinst tegen Sporting Charleroi (2-0).
Speelde in 1988 twee UEFA-cupmatchen met Antwerp en was met Standard actief in acht Europacupmatchen waar onder twee partijen in 1993 tegen Arsenal (met een 0-7 thuisnederlaag).
Werd in 2005 coach bij het Finse Allianssi dat toen in handen was van de beruchte gokchinees Ye en waar Olivier Suray toen manager was.
Na een 8-0 nederlaag tegen Haka begon de Finse voetbalbond een onderzoek uit te voeren naar manupilatie. Wegens een gebrek aan bewijzen ging Thierry vrijuit, hij hield trouwens altijd zijn onschuld staande. Toch kreeg Thierry van de Finse bond een boete van 5000 euro en dit wegens "het niet goed voorbereiden van de wedstrijd" en "het niet opstellen van de sterkste ploeg".

clubs als speler :
KAA Gent
R. Antwerp FC
SC Toulon (Frankrijk)
Standard Luik
KAA Gent
FC Lausanne Sports (Zwitserland)
KSK BEVEREN (1996-1998)
RAEC Mons (speler-coach)
SK Vinderhoute

clubs als coach :
RAEC Mons (speler-coach)
KSK BEVEREN (2002)
KSK Ronse
KV Red Star Waasland
AC Allianssi Vantaa (Finland)
RFC Doornik
RAEC Mons (assistent-coach)
RAEC Mons (T1)
KV Oostende
UR La Louvi&egravree Centre
R. Olympic Charleroi-Marchienne
Racing Mechelen
FCV Dender EH
RFC Doornik
Guinee (assistent-bondscoach)
Olympic Charleroi
Congo-Brazzaville (assistent-bondscoach)

aantal wedstrijden (aantal goals) :
1996-1997 : 30 (3)
1997-1998 : 24 (1)

totaal aantal wedstrijden (totaal aantal goals) :
54 (4)

plaats in het elftal :
centrale middenvelder

competitiedebuut bij KSK Beveren :
thuis tegen Verbroedering Geel (28-08-1996)

eerste competitiegoal voor KSK Beveren :
uit bij KSV Waregem (08-09-1996)

GDV.