StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


POCIALIK Zbigniew

01-06-1945 - 27-12-2022
Pool.
Werd in 1974 door toedoen van toenmalig Beveren-trainer Jef Jurion van het Poolse Gwardia Warschau naar SK Beveren getransfereerd.
Begon de competitie 1974-'75 op de Freethiel als derde doelman, na de ongenaakbare Jean-Marie Pfaff en Antoine Van Hove.
Toen Jurion echter vond dat Jean-Marie Pfaff onder zijn niveau presteerde tijdens de uitwedstrijd tegen Cercle Brugge (4-1, 23-3-1975) posteerde de Beverse coach vrij verrassend Zbigniew onder de Beverse lat.
En het moet gezegd, de Pool deed het verre van onaardig. Stond in de uitmatch tegen Berchem Sport (26-3-1975) voor het eerst aan de aftrap en kon daar meteen de nul op het bord houden alhoewel hij in die partij nauwelijks op de proef werd gesteld en de doelkansenarme wedstrijd eindigde dan ook op een logisch 0-0 gelijkspel. Had vier dagen later meer werk op te knappen in de thuismatch tegen staartploeg Olympic Charleroi (30-3-1975) maar Zbigniew ranselde alles uit zijn doel en dankzij twee goals van Jean Janssens kon geel-blauw de punten thuis houden (2-0).
Was in de uitwedstrijd tegen Lierse (5-4-1975) één van de verdienstelijkste spelers bij Sportkring maar was in die partij wel kansloos bij een harde knal van thuisspeler Helleputte waardoor geel-blauw een 1-0 nederlaag opliep.
Was twee weken later bijzonder ongelukkig na de uitwedstrijd tegen Waregem (16-4-1975). Incasseerde toen op een door de modder nagenoeg onbespeelbaar terrein liefst zes goals, waarbij hij bij enkele doelpunten niet vrijuit ging.
In deze partij werd aanvaller Robert Rogiers door trainer Jurion zelfs noodgedwongen op de rechtsachterplaats uitgespeeld.
Keepte vier dagen later zijn laatste partij voor geel-blauw. Leek toen in de uitmatch tegen Beringen (20-4-1975) nog eens de nul op het bord te kunnen houden doch tegen twee Limburgse treffers in de slotfase had Zbigniew geen verhaal. Ondanks de 2-0 nederlaag was geel-blauw toch 100 % zeker van het behoud.
Kort nadien verdween De Pool plots uit Beveren nadat bleek dat zijn papieren niet meer in orde waren en keerde terug naar zijn geboorteland om daar zijn carrière verder te zetten.

Talentrijke doelman (1m85) die voor zijn komst naar de Freethiel reeds zijn strepen had verdiend. Was zo o.m. tien maal Pools B-internationaal en speelde Europacupvoetbal met Gwardia Warschau tegen enkele gerenommeerde tegenstanders zoals Ferencvaros en Feyenoord (met speler Boskamp).
Het was echter duidelijk dat Zbigniew door trainer Jurion werd opgesteld om hem zo in de "vitrine" te zetten en bij een eventuele transfer er ook nog een centje aan te verdienen. Het zorgde voor een heuse rel bij het bestuur en de supporters van SK Beveren want Jean-Marie Pfaff was toen al enorm populair op de Freethiel. Toch bleef Zbigniew &eacureén maand lang onder de Beverse lat staan en het dient gezegd : de Poolse doelman ontgoochelde zelden maar het plannetje van Jurion ging tenslotte niet door want Zbigniew verliet geruisloos de Freethiel en Jurion zelf werd bij geel-blauw na dat seizoen opgevolgd door Urbain Braems.

Zbigniew overleed eind december 2020 en dit op 75-jarige leeftijd.

clubs als speler :
Warszawianka Warschau (Polen)
Gwardia Warschau (Polen)
SK BEVEREN (1974-1975)
Polonia Bydgoszcz (Polen)
Gwardia Warschau (Polen)

clubs als coach :
Polonia Warschau (Polen) (keeperstrainer)
nationale ploeg Polen (keeperstrainer)
Swit Nowy Dwör Mazowiecki (Polen) (keeperstrainer)
Znicz Pruszkow (Polen) (keeperstrainer)
Swit Nowy Dwör Mazowiecki (Polen) (keeperstrainer)

aantal wedstrijden (aantal goals) :
1974-1975 : 7 (0)

plaats in het elftal :
doelman

competitiedebuut bij SK Beveren :
uit bij Olympic Charleroi (24-11-1974)

GDV.