StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


RENATO De Oliveira Carioca

29-07-1971
Braziliaan.
Werd in de zomer van 2000, door toedoen van de Turkse spelersmakelaar Nazmi Karatmanli, naar KSK Beveren getransfereerd om daar de defensie te versterken.
Was in de competitie 2000-2001 speelgerechtigd vanaf de derde speeldag maar moest toch tot de zevende speeldag wachten vooraleer hij van toenmalig Beveren-trainer Emilio Ferrera zijn Belgisch competitiedebuut mocht maken.
Behaalde toen met geel-blauw een hard bevochten punt in de thuiswedstrijd tegen subtopper Moeskroen (0-0, 23-9-2000) en kreeg na die partij een pluim van Ferrera. Was vanaf dan een vaste waarde in de Beverse verdediging en met reden want Renato zette in veel wedstrijden een sterke prestatie neer.
Miste nadien enkel nog drie wedstrijden door schorsingen. Renato werd immers (vaak onterecht) vrij streng aangepakt door de Belgische scheidsrechters.
Zo werd tijdens de uitwedstrijd tegen leider Club Brugge (12-11-2000) na een uur spelen tegen hem een zeer lichte strafschopfout gefloten en kreeg toen tot overmaat van ramp ook nog de rode kaart onder de neus geduwd van scheidsrechter De Bleeckere. Nadien moest geel-blauw nog vier goals slikken en verloor uiteindelijk met zware 6-0 cijfers.
Ook in de partij uit bij Sporting Charleroi (20-12-2000) overkwam hem bijna een identieke situatie maar ditmaal was er amper een kwartier gespeeld. Beveren eindigde de partij trouwens met negen spelers na ook al een rode kaart voor Suray net na de rust. Geel-blauw ging dan ook zwaar de boot in met 5-0.
Stond met Sportkring na de gewonnen thuismatch tegen Lierse (2-1, 3-2-2001) op een mooie elfde plaats in het klassement met 29 punten uit 21 wedstrijden.
Vanaf toen ging het echter bergaf met geel-blauw. De zware finaciële problemen staken de kop op in het Freethielstadion en de resultaten op het terein waren navenant. Renato boekte met KSK Beveren in die resterende 13 wedstrijden welgeteld nog één overwinning. Op de 31ste speeldag werd Eendracht Aalst (28-4-2001) op de Freethiel met de kleinste score verslagen (1-0) en die zege was meteen ook voldoende voor geel-blauw om het sportieve behoud te verzekeren.
Niettegenstaande zijn veelbelovende prestaties kreeg Renato na dat seizoen echter geen nieuw contract aangeboden op de Freethiel, mede door de slechte financiële situatie van de club op dat moment. Keerde aldus terug naar zijn vaderland om daar zijn carrière verder te zetten.

Met zijn 85 kg voor 1m82 was Renato een beresterke verdediger. Was bijzonder sterk in de duels en eveneens kopbalsterk. Ook op technisch vlak kon hij meer dan zijn woordje meepraten.
Was tijdens zijn eerste maanden in de Belgische competitie misschien wat te impulsief op het terrein wat zich vertaalde in een pak strafkaarten waarbij er ook wel enkele onterechte bij zaten.
Had zonder twijfel kwaliteiten om veel langer in de Belgische competitie te kunnen voetballen.

clubs als speler :
Madureira SP (Brazilië)
América FC (Brazilië)
International SP (Brazilië)
Atletico PR (Brazilië)
AA Ponte Preta (Brazilië)
Uniao Sao Joao SP (Brazilië)
AA Ponte Preta SP (Brazilië)
Santa Cruz FC (Brazilië)
Aracatuba SP (Brazilië)
Caxias RS (Brazilië)
KSK BEVEREN (2000-2001)
Sao Jose SP (Brazilië)
Ceara Fortaleza (Brazilië)

aantal wedstrijden (aantal goals) :
2000-2001 : 25 (0)

plaats in het elftal :
rechtsachter

competitiedebuut bij KSK Beveren :
thuis tegen Excelsior Moeskroen (23-09-2000)

GDV.