StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


ROELANDT Dirk

18-02-1954
Belg.
Begon te voetballen bij SK Beveren en maakte als spits op de Freethiel furore bij de verschillende jeugdelftallen.
Toen tijdens het seizoen 1971-'72 SK Beveren sportief in slechte papieren zat werd in december 1971 ex-Anderlechtdoelman Rie Meert op de Freethiel aangesteld als een soort technisch directeur om toch nog te proberen het zinkende geelblauwe schip varende te houden. Rie Meert gaf de piepjonge Dirk meteen een kans in het eerste elftal en zo maakte hij op 17-jarige leeftijd reeds zijn eersteklassedebuut en dit in de uitwedstrijd tegen FC Brugge (13de speeldag).
Scoorde bij zijn debuut meteen ook een doelpunt maar Sportkring ging bij de vice-landskampioen toch kansloos onderuit : 6-1. Stond in de loop van dat seizoen nog een paar maal in de basiself, zo o.m. in de thuiswedstrijd tegen FC Diest waarin geel-blauw nog eens een punt kon sprokkelen. Het kon echter niet baten want de degradatie voor SK Beveren was toch onherroepelijk.
Werd tijdens het volgende seizoen (1972-'73) door toenmalig Beveren-trainer Rik Matthijs na de zware thuisnederlaag tegen SV Waregem (1-5) verrassend naar de B-kern gestuurd en zo kon Dirk dus niet echt delen in de vreugde om het behalen van de kampioenstitel in de tweede afdeling.
Kende vanaf toen enkele moeilijke jaren op de Freethiel tot hij in januari 1975 door trainer Jef Jurion plotseling vanuit de Beverse reserven werd opgevist en zodoende weer in aanmerking kwam voor een selectie in het eerste elftal.
Kwam zo enkele weken later aan de aftrap van de thuiswedstrijd tegen staartploeg Diest (9-2-1975) en dit ten nadele van de minder in vorm verkerende Engbersen.
Dirk bracht toen reeds na vijf minuten spelen Sportkring op een 1-0 voorsprong die echter halfweg de eerste helft door de bezoekers werd teniet gedaan. Ruim een kwartier voor tijd bezegelde Dirk echter het lot van de Brabanders met een fraaie kopbal waarna hem een applausvervanging te beurt viel. Stond twee weken later opnieuw aan de aftrap en dit voor de bekermatch uit bij de latere landskampioen RWDM (23-2-1975). Geel-blauw leed echter een kansloze nederlaag (3-0) en verkeek zo de kans om voor het eerst in de geschiedenis de halve finales te bereiken.
Dirk moest tijdens het volgende seizoen (1975-'76) onder de nieuwe trainer Braems wachten tot de tiende speeldag vooraleer hij nog eens mocht aantreden in het Beverse elftal. Kwam toen zelfs aan de aftrap van de thuispartij tegen Club Brugge (12-10-1975) en speelde een hoofdrol toen hij in een duel werd verwikkeld met de Brugse libero Krieger waarna deze laatste prompt werd uitgesloten door scheidsrechter Wouters. Geel-blauw won de wedstrijd overigens met 2-0 en wipte in het klassement zo over de Brugse titelkandidaat. Deze partij was echter één van de weinige optredens van Dirk in die competitie en hij verliet na dat seizoen (1976) dan ook de Freethiel om bij de kersverse derdeklasser Jong Lede te gaan voetballen.

Dirk (1m88) is de zoon van Amedée (aanvaller bij SK Beveren in de 40-er en de 50-er jaren) en neef van Jaak, die hier later nog zal worden voorgesteld.
Dirk stak er als jeugdspeler bij geel-blauw met kop en schouders bovenuit en werd als aanvaller één van de allergrootste beloftes die SK Beveren heeft gekend. Na zijn vroeg debuut in het Beverse elftal deemsterde hij echter volledig weg door allerlei blessures en tegenslagen. Werd op dat moment ook niet echt goed begeleid op de Freethiel en nadien zelfs volledig aan zijn lot overgelaten wat hem zelfs even op de gedachte bracht om de voetbalschoenen aan de haak te hangen.
Bleef echter bij de Beverse reserven aan zijn conditie werken en na enkele sterke prestaties bij het tweede elftal kreeg hij van toenmalig trainer Jurion toch nog eens speelgelegenheid bij de grote jongens maar de opflakkering was dus van korte duur.
Was tijdens het seizoen 1971-'72, net als Jean-Marie Pfaff en Guy De Baere, lid van de nationale UEFA-ploeg.

clubs als speler : (o.a.)
SK BEVEREN (tot 1976)
VC Jong Lede
FC Herleving Vrasene

aantal wedstrijden (aantal goals) :
1971-1972 : 4 (1)
1972-1973 : 2 (0)
1973-1974 : 0 (0)
1974-1975 : 5 (2)
1975-1976 : 3 (0)

totaal aantal wedstrijden (totaal aantal goals) :
14 (3)

plaats in het elftal :
aanvaller

competitiedebuut bij SK Beveren :
uit bij FC Brugge (13de speeldag 1971-1972)

eerste competitiegoal voor SK Beveren :
uit bij FC Brugge (13de speeldag 1971-1972)

GDV.