SIMOEN Jan

09-12-1953
Belg.
Verhuisde in 1979 van Club Brugge naar de kersverse landskampioen SK Beveren.
Begon met geel-blauw uitstekend aan het seizoen 1979-'80 want Jan won met Sportkring één week voor aanvang van de competitie immers de allereerste Belgische Supercup (toen de Buchmann-cup genoemd). Bekerhouder Beerschot werd toen op het Kiel verslagen na het nemen van de strafschoppen (2-3) nadat de wedstrijd op een 1-1 gelijkspel was geëindigd. Jan kwam aan de aftrap ter vervanging van de geblesseerde topscorer Erwin Albert en zette in de penaltyreeks één van de Beverse elfmeters om.
In de competitie liep het echter niet zo vlot voor Jan en geel-blauw. De Beverse landskampioenen kwamen nooit in het ritme van het vorige seizoen en eindigden tenslotte op een teleurstellende elfde plaats terwijl Jan zelf pas driemaal aan de aftrap verscheen. Zo kwam hij op de zesde speeldag voor het eerst aan de kick-off in de thuiswedstrijd tegen Lierse (23-9-1979). Door een doelpunt van kapitein Jean Janssens en door het uitstekende keeperswerk van Jean-Marie Pfaff behaalde geel- blauw toen een zuinige 1-0 overwinning.
Stond ook aan de aftrap in de steeds geladen derby thuis tegen Lokeren (6-1-1980) en nam toen de plaats in van de geelgeschorste Erwin Albert. Het werd een zwaar bevochten duel tussen de regerende landskampioen en de toenmalige leiders uit Lokeren. Geel-blauw trok echter aan het langste eind nadat Bert Cluytens net na de rust het enige doelpunt van de partij wist te scoren, een doelpunt waarbij Jan trouwens in de voorafgaande actie was betrokken.
Kende dat seizoen zijn hoogtepunt bij geel-blauw echter op de vijfde speeldag.
Jan startte toen de uitwedstrijd tegen Standard (15-9-1979) wel op de invallersbank niettegenstaande SK Beveren een resem basisspelers miste (Buyl, Baecke, Hofkens, Schönberger en Stevens). Een kwartier voor tijd werd Jan dan toch in de ploeg gebracht als extra aanvaller. Erwin Albert had één minuut eerder vanop de strafschopstip de Beverse eerredder gescoord (3-1) want niemand die toen geloofde dat er nog meer inzat. Maar dat ongelofelijke gebeurde toch. Jan scoorde acht minuten voor tijd de 3-2 en een andere Jan (Hoebeeck) scoorde in de voorlaatste minuut zowaar de gelijkmaker (3-3), van een voetbalmirakel gesproken.
Jan mocht dat seizoen ook even aantreden in de Europacup. Werd namelijk in de uitwedstrijd tegen het Zwitserse Servette Genève (19-9-1979) een kleine tien minuten voor tijd in het veld gebracht maar aan de 3-1 tussenstand veranderde er echter niets meer. Die nederlaag kon geel-blauw in de terugmatch op de Freethiel niet meer goedmaken (1-1) en zo werd het dus reeds in de eerste ronde van die beker der landskampioenen uitgeschakeld.
Jan verliet na dat seizoen (1980) de Freethiel en verhuisde naar Cercle Brugge.

Vrij kleine maar vinnige spits met een uitstekende neus voor het scoren van goals.
Kon dat op de Freethiel echter niet bewijzen omdat hij van het Beverse trainersduo Goethals-Pauwels bitter weinig speelgelegenheid kreeg niettegenstaande aanvaller Bob Stevens meer dan twee derden van het seizoen out was.
Jan kreeg door zijn vele doelpunten bij AS Oostende en door zijn uiterlijke gelijkenissen de bijnaam "Gerd Muller" (een toenmalige Westduitse topspits).
Kon bij Club Brugge ook niet echt een basisplaats bemachtigen maar speelde met de Brugse landskampioen in mei 1978 wel de finale van de beker der landskampioenen, gespeeld in het Londense Wembley tegen het grote Liverpool.
Zorgde in mei 1993 voor een primeur in België : Jan was toen de eerste voetballer die ooit in alle reeksen actief was (van de eerste afdeling tot de vierde provinciale).
Promoveerde met AS Oostende in twee jaar tijd van de derde naar de eerste afdeling (1973 en 1974) en deed die overstap tien jaar later nog eens over met Sint-Niklaas. Speelde in 1982 met de Waaslanders kampioen in de derde klasse en in 1984 promoveerde hij met de Klaasjes naar de hoogste afdeling.