StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


SMET Eric

20-07-1947
Belg.
Eric is een rasechte Beverenaar en tekende zijn eerste aansluitingskaart dan ook bij SK Beveren.
Doorliep op de Freethiel vanaf de miniemen alle jeugdreeksen.
Debuteerde in het eerste elftal van Sportkring tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen VK Tienen in 1966.
Eén jaar later (1967) leek zijn transfer naar SK Sint-Niklaas volledig in kannen en kruiken doch op het laatste nippertje ging die overgang naar de Wase buren toch niet door.
Bleef dus op de Freethiel en maakte aldus het eerste historische seizoen in de hoogste afdeling van SK Beveren mee (1967-'68).
Stond op de tweede speeldag aan de aftrap in de thuispartij tegen Daring Club Brussel (10-9-1967). Het was niet zomaar een thuismatch maar wel degelijk de allereerste eersteklassewedstrijd die er ooit op de Freethiel plaatsvond. Eric zette in de spits een uitstekende prestatie neer en door goals van Robert Rogiers en Jean Janssens boekte Sportkring zijn eerste overwinning van het seizoen (2-0).
Werd één week later tijdens de uitwedstrijd tegen FC Mechelen (17-9-1967) de matchwinnaar voor geel-blauw. Eerst bracht Jean Janssens net voor de rust SK Beveren op voorsprong met zijn derde doelpunt van het nog prille seizoen maar net voor het uur zette thuisspeler Mergaey de score weer in evenwicht (1-1).
Lang konden de Mechelaars echter niet genieten van die gelijkmaker want vier minuten later scoorde Eric zijn enige eersteklassedoelpunt uit zijn carrière en bezorgde geel-blauw zo een nieuwe overwinning (1-2).
Werd ook de drie volgende wedstrijden door trainer Guy Thijs aan de aftrap gebracht. Zo bekampte Eric met Sportkring op de eigen Freethiel het FC Antwerp van Wilfried Van Moer (24-9-1967). Voor liefst 16000 toeschouwers leed Beveren toen echter wel zijn eerste seizoensnederlaag (0-2).
Eén week later was Eric met geel-blauw opnieuw aan de winnende hand en dit in de uitwedstrijd tegen SV Waregem (1-10-1967). Het zou een memorabele partij worden, niet zozeer door de overwinning (2-4) maar wel door het feit dat al de Beverse doelpunten werden gescoord door Jean Janssens.
Eric kwam ook aan de kick-off van de thuispartij tegen Beringen (6de speeldag).
Daarin werd de bezoekende doelman Houtmeyers de absolute uitblinker. Hij stopte o.m. een strafschop van Robert Rogiers en weerhield zo SK Beveren van een nieuwe zege (1-1).
Daarna zou het echter duren tot in het slot van de competitie vooraleer Eric nog eens in actie kwam tijdens de competitie. Zo was hij er nog eens bij toen geel-blauw op de 25ste speeldag een hardbevochten punt behaalde op het Lisp tegen Lierse (0-0).
Een belangrijk punt voor Sportkring want na vijf opéénvolgende nederlagen was het vervaarlijk dicht tegen de degradatiezone beland.
Dat was meteen ook zijn laatste optreden in een wedstrijd op het hoogste niveau want na dat seizoen (1968) ging zijn transfer naar tweedeklasser SK Sint-Niklaas dan toch door.
Kwam eind 70-er jaren terug naar de Freethiel en werd er een zeer gewaardeerd jeugdtrainer.

Eric toonde tijdens zijn toch vrij korte eersteklasseloopbaan over het nodige talent te beschikken. Gaf blijk van een goed spelinzicht en zijn beweeglijkheid was eveneens een grote troef. Was echter enkele jaren jonger dan de spelers van de gouden lichting die SK Beveren in die periode voortbracht (Janssens, Rogiers...) wat hem misschien wel belette om op de Freethiel een vaste basisplaats te veroveren.
Voetbalde nog verschillende jaren bij Sint-Niklaas tot hij diende te stoppen met zijn actieve carrière wegens een zware blessure.

clubs als speler :
SK BEVEREN (tot 1968)
SK Sint-Niklaas

clubs als coach :
SK BEVEREN (jeugd, 1979-1987)
SK Kieldrecht
SK De Klinge
Klein Laar Vrasene
VK Svelta Melsele
SK Kallo
White Star Meerdonk

aantal wedstrijden (aantal goals) :
1967-1968 : 7 (1)
plaats in het elftal :
linksbuiten

competitiedebuut bij SK Beveren :
thuis tegen R. Daring Club Brussel (10-09-1967)

enige competitiegoal voor SK Beveren :
uit bij FC Mechelen (17-09-1967)

GDV.