StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


SOUDAN Yves

23-10-1967
Belg.
Werd in 1991, op aanvraag van toenmalig Beveren-trainer Johan Boskamp, van AA Gent naar het pas naar eerste klasse gepromoveerde KSK Beveren getransfereerd.
Speelde zich bij geel-blauw voor het eerst in de kijker tijdens de thuiswedstrijd tegen Cercle Brugge (31-8-1991). Maakte toen net na de rust met een heerlijk vrijschopdoelpunt een 0-1 achterstand ongedaan waarna Sportkring nog vier maal wist te scoren (5-1) met o.m. nog een vrijschopgoal van Yves. Het was meteen ook de eerste zege van het seizoen voor KSK Beveren.
Beleefde één maand later met Sportkring een schitterende triomf nadat leider Anderlecht (5-10-1991) in het eigen Constant Vandenstock-stadion werd verslagen met 1-2. Het was geleden van 1982 dat geel-blauw de Brusselse grootmacht kon verslaan in eigen huis (ook 1-2 in 1982). Behaalde met SKB dat seizoen ook een stuntzege op de Freethiel tegen titelkandidaat KV Mechelen (25-1-1992). Scoorde toen halfweg de eerste helft het openingsdoelpunt wat tot een 3-1 overwinning leidde en werd na deze partij door het dagblad "Het Nieuwsblad" verkozen tot "figuur van de dag". Yves scoorde twee weken later met een mooie vrije trap opnieuw tegen een titelkandidaat maar ditmaal was het niet voldoende voor een nieuwe thuiszege want Bettagno kon net voor de rust gelijkmaken voor Standard (1-1, 8-2-1992).
Yves werd op het einde van zijn tweede Freethielseizoen (1992-'93) clubtopscorer met 11 goals. Het was trouwens 15 jaar geleden dat er nog eens een Belg clubtopscorer kon worden bij geel-blauw (Jean Janssens in 1978 met 12 doelpunten).
Yves beleefde dat seizoen zijn absoluut hoogtepunt bij KSK Beveren tijdens de uitwedstrijd tegen zijn ex-club AA Gent (27-2-1993). Scoorde toen in de sneeuw een glasheldere hattrick (3 opéénvolgende goals in één speelhelft) en bezegelde daarmee het lot van zijn ex-trainer René Van Der Eycken want deze werd kort na de zware 0-3 thuisnederlaag ontslagen door het Gentse bestuur.
Scoorde ruim één maand later twee doelpunten in de uitwedstrijd tegen hekkensluiter FC Boom (4-4-1993). Door nog twee goals van de Nederlander Maurice Van Ham behaalde Sportkring in het Boomse Stadspark een ruime 0-4 overwinning maar vooral de manier waarop deze zege tot stand kwam werd door de schrijvende pers met bijzonder veel lof onthaald.
Lukte twee weken later nog eens zo een dubbelslag, ditmaal op Mambour tijdens de uitmatch tegen Sporting Charleroi (17-4-1993). Geel-blauw won uiteindelijk de partij met 0-3 en nam daarmee revanche voor de bekeruitschakeling die het een paar maanden daarvoor opliep tegen datzelfde Charleroi (23-2-1993).
Maar wat belangrijker was dat KSK Beveren door die zege in de running bleef voor een Europees ticket en concurrent Charleroi meteen buitenspel zette.
Uiteindelijk zou Yves met Sportkring op het einde van de competitie enkele punten te kort komen om dat fel begeerde UEFA-cupticket te kunnen bemachtigen maar geel-blauw eindigde op een toch wel mooie achtste plaats.
Na dat seizoen (1993) kreeg Yves een mooi aanbod van Standard Luik en werd toen naar de Luikse club getransfereerd voor een bedrag van 18 miljoen BF.

Vrij tenger gebouwde voetballer (69 kg voor 1m83) maar was wel technisch sterk begaafd. Bewees met enkele schitterende vrije trappen over een uitstekende traptechniek te beschikken in zijn rechtervoet. Miste toch wel wat hardheid in de duels met de vaak stug opzittende verdedigers in de hoogste afdeling.
Werd door trainer Boskamp (1991-'92) wel eens tegen zijn zin op de rechtsmiddenplaats geposteerd en belandde onder trainer Daerden (1992-'93) zelfs enkele weken op de invallersbank maar toch kon Yves terugblikken op twee mooie Freethieljaren.
Kon zich later bij Standard nooit echt manifesteren waardoor toch mag worden aangenomen dat Yves de beste periode uit zijn voetbalcarrière wel degelijk op de Freethiel heeft beleefd.
Speelde in zijn loopbaan welgeteld 1 Europacupwedstrijd en dit in 1993 met Standard Tegen Cardiff City (EC II).

clubs als speler :
SK Wondelgem
R. Racing Club Gent
KAA Gent
KSK BEVEREN (1991-1993)
Standard Luik
KV Oostende
SC Cambuur-Leeuwarden (Nederland)
KFC Eeklo
R. Olympic Charleroi
RAEC Mons
Eendracht Hekelgem
R. Olympic Charleroi-Marchienne
Heppignies-Lambusart-Fleurus
FC Union Astene

clubs als coach :
R. Olympic Charleroi-Marchienne (beloften)
R. Olympic Charleroi-Marchienne (assistent-trainer)
R. Olympic Charleroi-Marchienne (hoofdtrainer)
UR La Louvière-Centre (assistent-trainer)
R. Olympic Charleroi-Marchienne (hoofdtrainer)

aantal wedstrijden (aantal goals) :
1991-1992 : 31 (7)
1992-1993 : 26 (11)

totaal aantal wedstrijden (totaal aantal goals) :
57 (18)

plaats in het elftal : aanvaller

competitiedebuut bij KSK Beveren : uit bij RWDM (18-08-1991)

eerste competitiegoal voor KSK Beveren : uit bij KV Mechelen (28-08-1991)

GDV.