StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


STACK Graham

26-09-1981
Ier.
Werd in het kader van het samenwerkingsproject tussen Arsenal en KSK Beveren door de Engelse topclub uitgeleend en belandde zodoende eind juli 2002 op de Freethiel om er als eerste doelman te fungeren. Keepte zich al vrij vlug in de gunst van de Beveren-supporters.
Opende met geel-blauw de competitie 2002-2003 op een schitterende manier nadat nieuwkomer Bergen op de Freethiel vrijwel 90 minuten op een hoopje werd gespeeld (10-8-2002).
Graham kende in die partij weinig of geen problemen om de nul te houden en dankzij drie Ivoriaanse goals (Yapi Yapo, Boka en Touré) werd een ruime 3-0 overwinning geboekt waardoor geel-blauw na één speeldag op de teletekstpagina trots bovenaan de rangschikking stond. Het zou echter niet lang duren vooraleer Sportkring zich in de onderste regionen van het klassement zou bevinden.
Graham hield met enkele knappe tussenkomsten zijn netten ongeschonden tijdens de belangrijke uitwedstrijd tegen KV Mechelen (3-11-2002) waarin SKB dat seizoen dan ook een eerste zege op verplaatsing wist te behalen (0-2) en zodoende zich wat meer ademruimte verschafte in de rangschikking.
De Ier maakte zich enkele weken later zowat "wereldberoemd" maar dan niet echt omwille van zijn keeperskwaliteiten... Toen in de thuiswedstrijd tegen FC Antwerp (30-11-2002) enkele bezoekende fans in de slotfase bij een 3-1 tussenstand het veld betraden en Graham gingen bedreigen mepte de Beverse doelman eigenhandig één van die hooligans tegen de grasmat waardoor de Antwerpse boosdoeners het zekere voor het onzekere namen en terug de tribunes inklommen... Televisiebeelden die zowat heel Europa de ronde deden.
Speelde zich definitief in de harten van de SKB-fans toen hij zowat op zijn eentje ervoor zorgde dat de grote Wase rivaal Lokeren (15-2-2003) tegen een smadelijke 1-2 thuisnederlaag aanliep (twee goals van Constant Kipre Kaiper). Bracht toen de thuissupporters meermaals tot wanhoop met verscheidene uitstekende reddingen. Was ook de Beverse uitblinker in de uitwedstrijd tegen Moeskroen (7-12-2002) waarin geel-blauw een mooi maar verdiend gelijkspel wegkaapte : 0-0.
Beleefde met Beveren tijdens dat seizoen ook twee absolute hoogdagen op de Freethiel.
Eerst toen subtopper Lierse (12-4-2003) van het kastje naar de muur werd gespeeld door Yapi Yapo en co met een verpletterende 7-1 zege tot gevolg en dan ook op de laatste speeldag wanneer vice-kampioen Anderlecjht (25-5-2003) eveneens alle kleuren van de regenboog zag en met een 3-0 nederlaag naar huis werd gestuurd. Later werd deze uitslag door het sportcomitè omgezet in een 5-0 forfaitnederlaag voor de Brusselaars nadat honderden Anderlecht-fans het terrein bestormden een tiental minuten voor het einde.
Beleefde dat seizoen echter ook enkele rampzalige avonden. Op de vierde speeldag werd Graham in de uitwedstrijd tegen Sint-Truiden (31-8-2002) zesmaal gevloerd (6-1) en ook vier maanden later ging Sportkring met de billen bloot uit bij Anderlecht (21-12-2002).
Toen werd met zware 7-1 cijfers verloren. En nog eens een maand later kreeg Graham in de thuispartij tegen de latere landskampioen Club Brugge (25-1-2003) opnieuw zeven doelpunten om de oren (2-7). De Ier was na deze laatste partij bijzonder ontgoocheld omdat zijn ouders toen speciaal waren overgevlogen om deze partij live te volgen.
Hij laakte toen in de pers dan ook de mentaliteit van enkele van zijn ploegmaats en nam toen enkele woorden in zijn mond die niet mis te verstaan waren zoals armtierig en karakterloos.
Keerde na dat ene Freethielseizoen (2003) terug naar zijn moederclub Arsenal.

Sterke doelman en beschikkend over de nodige uitstraling (83 kg voor 1m85).
Bijzonder sterk op de doellijn en in het bezit van uitstekende reflexen. Is ook zeer goed in één tegen één situaties maar op hoge ballen bleek "Stackie" (zoals hij door iedereen wordt aangesproken) soms wel eens kwetsbaar.
Lag met zijn sociaal karakter bijzonder goed in de spelersgroep alhoewel hij soms wel eens moeite had met de mentaliteit van zijn Ivoriaanse ploegmaats op de Freethiel.
Was tijdens zijn Beveren-periode Iers beloften-internationaal en speelde in totaal zeven wedstrijden voor het Ierse beloftenelftal.
Kwam in 2004 als speler van het Engelse Millwal in het nieuws toen hij werd aangeklaagd voor verkrachting van een 21-jarige vrouw maar verdere gevolgen bleven echter achterwege.
Stackie zal zijn korte passage op de Freethiel waarschijnlijk nooit vergeten want toen Robin en Rudi Beck (de grootste archivarissen van SK Beveren) enige tijd geleden een wedstrijd van Graham bijwoonden van zijn club Barnet herkende hij meteen de Beverse kleuren en wist hij direct waarvan vader en zoon Beck afkomstig waren.
Speelde met Hibernian 56 partijen in de Schotse hoogste afdeling en keepte met het Engelse Millwall in 2004 twee UEFA-cupwedstrijden tegen het Hongaarse Ferencvaros.

clubs als speler :
Arsenal FC (Engeland)
KSK BEVEREN (2002-2003)
Arsenal FC (Engeland)
Millwall FC (Engeland)
Reading FC (Engeland)
Leeds United AFC (Engeland)
Reading FC (Engeland)
Wolverhampton Wanderers FC (Engeland)
Plymouth Argyle FC (Engeland)
Blackpool FC (Engeland)
Plymouth Argyle FC (Engeland)
Wolverhampton Wanderers FC (Engeland)
Hibernian FC (Schotland)
Barnet FC (Engeland)
Kerala Blasters (India) Chesham United (Engeland)

clubs als coach :
Barnet FC (keeperstrainer) (Engeland)
Kerala Blasters (keeperstrainer) (India)
Eastleigh (keeperstrainer) (Engeland)
Watford (keeperstrainer) (Engeland)
Cardiff City (keeperstrainer) (Wales)
Colchester United (keeperstrainer) (Engeland)
Maccabi Tel Aviv (keeperstrainer) (Israël)

aantal wedstrijden (aantal goals) :
2002-2003 : 29 (0)

plaats in het elftal :
doelman

competitiedebuut bij KSK Beveren :
thuis tegen RAEC Mons (10-08-2002)

GDV.