StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


STEPANOVS Igors

21-01-1976
Let.
Kreeg begin augustus 2003 van Arsenal-manager Arsène Wenger de toelating om op uitleenbasis één jaar bij KSK Beveren te gaan voetballen. Toch duurde het nog ruim één maand vooraleer Igors op de Freethiel neerstreek om aldaar de defensie te gaan versterken.
Debuteerde met Sportkring op de vijfde speeldag in de uitwedstrijd tegen Westerlo (13-9-2003) en bij de rust leek het een droomdebuut te worden want een wervelend Beveren dolde in de eerste helft met de thuisploeg en leidde aan de rust met 0-2.
Toen net na de rust de 0-3 van Sanogo op de paal belandde keerde de partij in het voordeel van de thuisploeg en in amper een kwartier tijd stond de 3-2 op het bord, van een domper gesproken.
Zijn eerste twee Freethieloptredens kenden meer succes want de partijen tegen zowel Heusden-Zolder (2-0, 20-9-2003) als tegen Sporting Charleroi (1-0, 4-10-2003) werden winnend afgesloten zonder een enkel tegendoelpunt.
Behaalde met geel-blauw net voor de winterstop vier opeenvolgende competitiezeges.
Eerst werd KRC Genk (29-11-2003) van de Freethielmat geveegd (3-1) tot groot ongenoegen van Genk-voorzitter Vaessen en één week later onderging Cercle Brugge (7-12-2003) hetzelfde lot maar dan wel in eigen stadion (0-4). De derde zege ging wat moeilijker maar La Louvière (13-12-2003) werd toch verdiend geklopt met 1-0 en nog eens één week later werd op de Bosuil staartploeg Antwerp vrij simpel opzij gezet (0-3).
Beleefde persoonlijk een mindere avond in de bekerpartij uit bij Germinal Beerschot (21-1-2004) toen hij daar net voor het uur werd uitgesloten na een vermeende elleboogstoot aan thuisspeler Hoefkens. Ondanks de numerieke minderheid en dankzij een goal van Vleminckx diep in blessuretijd kon SKB de partij toch winnend afsluiten (1-2) en zo een belangrijke stap zetten naar de halve finales.
Igors werd enkele weken later tijdens de thuismatch tegen Westerlo (14-2-2004) opnieuw vroegtijdig van het terrein gestuurd, ditmaal na twee gele kaarten. Maar hij was niet alleen die avond want ook doelman Copa kreeg de rode kaart onder de neus geduwd van de Nederlandse scheidsrechter Wiedemeijer met een zware 0-3 nederlaag tot gevolg. Het was trouwens de eerste maal dat een Nederlandse ref een wedstrijd in de Belgische eerste afdeling mocht fluiten.
Igors behaalde met geel-blauw een mooie uitgangspositie (1-1) in de heenwedstrijd van de halve finale uit bij Anderlecht (17-3-2004) maar miste negen dagen later wel de memorabele terugmatch op de Freethiel (26-3-2004). Ondanks zware druk van de Brusselaars in de tweede helft kon Beveren die avond toch standhouden (0-0) en zich zo na 19 jaar nog eens plaatsen voor de bekerfinale.
Igors speelde twee maanden later dus met Beveren de finale in het Koning Boudewijn-stadion tegen Club Brugge (23-5-2004) maar kon ook niet verhinderen dat de Bruggelingen met de beker aan de haal gingen (2-4). Igors was in die finale trouwens de enige blanke speler die bij KSK Beveren aan de aftrap stond, de rest van de ploeg bestond dus uit Ivorianen alhoewel tien minuten voor het einde ook nog Björn Vleminckx in de ploeg kwam.
Igors verliet na die finale en na dat ene Beveren-seizoen zoals verwacht de Freethiel en begon wat later aan een Zwitsers voetbalavontuur (2004).

Zeer lange verdediger (1m93), was technisch behoorlijk en beschikte over een goede inspeelpass. Was echter niet zo wendbaar en was ook niet van de snelsten. Hanteerde steeds een efficiënte speelstijl en was uiterst gedreven in het geven van aanwijzingen en dat konden sommige van zijn Ivoriaanse ploegmaats bij geel-blauw wel gebruiken.
Behaalde in Letland vier landstitels met Skonto Riga waar hij in 2000 werd weggehaald door Arsenal. Kon zich bij de Londense topclub nooit echt doorzetten maar bereikte met Letland wel vrij verrassend de eindronde van het EK 2004 in Portugal.
Speelde in 2008 zijn 99ste interland en omdat de Letse voetbalbond het wel wat sneu vond dat Igors bij die 99 bleef steken werd hem drie jaar later toch nog zijn 100ste A-cap gegund. Kwam in 2011 aldus aan de aftrap in het vriendschappelijke duel tegen Finland waarin hij, zoals was afgesproken, na vijf minuten reeds werd vervangen.
Mag beschouwd worden als de beste Letse verdediger uit de geschiedenis.
Speelde met Arsenal vijf Champions League-wedstrijden met als tegenstander onder meer Schalke 04 (2001) en PSV (2002). Was ook actief in acht UEFA-cupmatchen, vijf met Grasshoppers Zürich en drie met Skonto Riga.

clubs als speler :
Skonto Riga FC (Letland)
Interskonto (Letland)
Skonto Riga FC (Letland)
Arsenal FC (Engeland)
KSK BEVEREN (2003-2004)
Grasshopper Club Zurich (Zwitserland)
FK Jürmala (Letland)
Esbjerg FB (Denemarken)
FC Shinnik Yaroslavl (Rusland)
JFK Olimps (Letland)
FK Jürmala-VV (speler - assistent-coach) (Letland)

clubs als coach :
FK Jürmala-VV (speler – assistent-coach) (Letland)
U-17j Letland
U-18j. Letland
Auda (Letland)
U-19j. Malediven

aantal wedstrijden (aantal goals) :
2003-2004 : 21 (0)

plaats in het elftal :
centrale verdediger

competitiedebuut bij KSK Beveren :
uit bij KVC Westerlo (13-09-2003)

GDV.