StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


SURAY Olivier

16-10-1971
Belg.
Kwam na zijn Turks voetbalavontuur halfweg juli 2000 terug naar België en tekende toen een éénjarig contract bij KSK Beveren.
Speelde met geel-blauw tijdens het seizoen 2000-2001 een sterke heenronde die werd afgesloten op een mooie tiende plaats met 23 punten uit 17 wedstrijden en Olivier zelf kon terugblikken op enkele uitstekende partijen.
Zo behaalde Olivier met Sportkring op de vijfde speeldag een schitterende 2-0 thuisoverwinning tegen bekerhouder KRC Genk (9-9-2000) van trainer Boskamp, niettegenstaande Beveren ruim één helft met een man minder diende te spelen (rood voor Smid).
Speelde persoonlijk een beresterke partij uit bij Westerlo (9-12-2000) en zag dat beloond worden met een verrassende maar verdiende 1-2 zege tegen de toenmalige Kempense subtopper.
Werd na die heenronde door het weekblad "Voetbalmagazine" zelfs opgenomen in het beste (fictieve) elftal uit de eerste afdeling.
Helaas was het in die periode niet allemaal rozegeur en maneschijn op de Freethiel. In november 2000 staken bij Beveren immers de financiële problemen de kop op. Olivier dreigde er toen zelfs mee om op te stappen indien KSK Beveren de financiële verplichtingen niet kon naleven. Het bleef echter bij een dreigement want Olivier speelde dat seizoen toch nog volledig uit bij Sportkring.
De resultaten van geel-blauw na de winterstop waren echter een heel stuk minder. Zo werden in de laatste tien competitiematchen slechts vier punten gesprokkeld en kwam het degradatiespook nog akelig dichtbij de Freethiel.
Doch toen Olivier met geel-blauw op de 31ste speeldag nog eens een driepunter lukte waren de degradatiezorgen helemaal van de baan. Die avond werd staartploeg Eendracht Aalst (28-4-2001) met een 1-0 nederlaag naar huis gestuurd.
Ondanks al zijn ervaring kon Olivier tijdens dat seizoen enkele malen zijn Waals temperament niet verloochenen, wat resulteerde in een drietal rode kaarten.
Eerst werd hij in de thuismatch tegen Moeskroen (0-0, 23-9-2000) net na de rust uitgesloten met twee gele kaarten nadat in die partij net voor de rust ook al Moeskroen-speler Marcin Zewlakow werd weggestuurd. Ruim twee maanden later kreeg hij in de bekerpartij uit bij Westerlo (3-1, 29-11-2000) op het einde van de tweede verlenging eveneens een tweede gele kaart onder de neus geduwd en nog eens een kleine maand later beleefde hij weinig plezier aan de terugkeer naar zijn ex-club Sporting Charleroi (20-12-2000). Hijzelf kreeg daar net na de pauze nog maar eens een tweede gele kaart maar geel-blauw leed er ook een zware 5-0 nederlaag na nog een rode kaart voor de Braziliaan Renato. Olivier verliet na dat ene seizoen (2001) de Freethiel en vertrok naar La Louvière.

Met zijn 83 kg voor 1m84 een stevige voetballer die het als verdediger vooral moest hebben van zijn onverzettelijkheid met nogal wat strafkaarten tot gevolg.
Toch kon hij op technisch gebied wel aardig uit de voeten en was hij bij geel- blauw meer dan eens betrokken in de opbouw van een aanval. Was later betrokken bij het grote omkoop- en gokschandaal in het Belgische voetbal (Lierse), ook wel gekend als de zaak van de zogenaamde gok-Chinees Ye. Vertrok in 2005 met die Chinees Zheyun Ye naar het Finse Allianssi waar hij zelfs een tijjde manager werd. Onder zijn hoede leed die club toen eens een 8-0 nederlaag in een partij waarop in Azië verdacht veel werd gegokt. Werd op 31 oktober 2005 gearresteerd maar na verhoor weer vrijgelaten. Doch bij een volgende aanhouding op 16 maart 2006 bekende Olivier dat er wel degelijk wedstrijden van Lierse en Allianssi werden gemanipuleerd. Werd in 2012 trainer bij vierdeklasser Leopold Ukkel, de club met stamnummer 5 en dus één van de oudste nog bestaande voetbalclubs in België.
Speelde in totaal 315 partijen in de Belgische hoogste afdeling en behaalde met Anderlecht zowel in 1994 en 1995 de landstitel, alhoewel Olivier toen geen vaste basisplaats had bij paars-wit.
Was in 1994 met de Brusselse club in zes Champions League-partijen actief met als tegenstanders onder meer Porto en AC Milan.
Speelde in 1993 met Sporting Charleroi de finale van de Belgische beker.
Tegenstander Standard Luik was die dag echter te sterk voor de Zebra's (0-2). Kwam in totaal zeven maal uit voor het Belgische beloftenelftal.

clubs als speler :
Stade Gedinne
FC Vencimont
Stade Gedinne
Sporting Charleroi
RSC Anderlecht
Sporting Charleroi
Standard Luik
Altay Izmir (Turkije)
Adanaspor (Turkije)
KSK BEVEREN (2000-2001)
RAA La Louvière
RAEC Mons
La Jeunesse Sportive Morialmé (speler-trainer)

clubs als coach :
AC Allianssi Vantaa (Finland) (manager)
La Jeunesse Sportive Morialmé (speler-trainer)
FC Gerpinnes
club in Mauritius
R. Leopold Ukkel FC
R. Leopold FC
RC Schaerbeek
RCS Braine
R. Leopold FC
Gosselies Sports

aantal wedstrijden (aantal goals) :
2000-2001 : 25 (0)

plaats in het elftal :
verdediger

competitiedebuut bij KSK Beveren :
thuis tegen Sporting Charleroi (12-08-2000)

GDV.