StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


VAN ABBENY John

20-01-1936
Belg.
Was in de begin jaren 60 met zijn club Bergen in de competitie enkele seizoenen een tegenstander van de toenmalige derdeklasser SK Beveren tot hij in 1965 zelf door de Freethielclub werd aangeworven.
Zijn eerste seizoen bij Beveren (1965-'66) werd meteen een schot in de roos.
John behaalde toen met geel-blauw immers de kampioenstitel in de derde afdeling B na een spannende tweestrijd met SK Roeselare. Hij miste dat seizoen slechts één wedstrijd en wist 9 maal te scoren. Daarmee eindigde hij derde in de clubtopscorerslijst na Jean Janssens (23 goals) en Robert Rogiers (19 goals) maar wel voor Martin Vets (7 goals) die de twee seizoenen daarvoor nog de beste schutter van Sportkring was.
SK Beveren startte dus het volgende seizoen (1966-'67) voor het eerst in de tweede klasse en opnieuw werd de hoofdvogel afgeschoten. John behaalde met geel-blauw 43 punten uit 30 wedstrijden en dat was net voldoende om de naaste concurrent Olympic Charleroi achter zich te laten. John miste toen welgeteld twee matchen en kon twee maal de netten bol zetten. Wat niemand voor mogelijk hield was wel degelijk gebeurd : het kleine SK Beveren stond tussen de grote jongens.
Trainer Guy Thijs deed in dat voor Beveren historische seizoen 1967-'68 echter veel minder beroep op John en het duurde zelfs tot de tiende speeldag (26-11-1967) vooraleer hij in actie mocht komen. Een overvolle Freethiel was toen zowaar getuige van een regelrechte topper met als inzet de leidersplaats. SK Beveren trad voor het eerst aan met horizontaal geelblauw gestreepte shirts maar verloor wel nipt van het grote Anderlecht (1-2).
Beleefde één week later zijn persoonlijk hoogtepunt in de eerste klasse tijdens de uitwedstrijd tegen een andere Brusselse club Racing White (3-12-1967).
Scoorde toen een kwartier voor tijd de winninggoal (1-2) na een assist van de Joegoslaaf Ranogajec en dit in een periode van bijzonder zware druk van de thuisploeg.
Behaalde enkele weken later (14de speeldag) met Sportkring een duur bevochten punt thuis tegen bekerhouder Standard dankzij een laat doelpunt van kapitein Rogiers (1-1) en kwam o.m. ook in actie tijdens de thuispartij tegen Beerschot (26ste speeldag) waarin geel-blauw een superbelangrijke overwinning boekte (3-2) met o.m. twee goals van Freddy Buyl. Met deze zege zette Beveren een grote stap richting behoud maar het was wel meteen het laatste optreden van John in de eerste afdeling. Hij verliet na dat seizoen (1968) immers de Freethiel en zette een flinke stap achteruit want hij begon toen bij eersteprovincialer Dendermonde te voetballen.

Was dus één van de vijf spelers die in 1965 door SK Beveren werden aangeworven met een deel van het transfergeld dat geel-blauw had ontvangen na de overgang van Wilfried Van Moer naar FC Antwerp.
Maakte bij datzelfde Antwerp in 1957 zijn debuut in het eerste elftal op 21-jarige leeftijd en speelde bij de Bosuilclub een vijftal wedstrijden in de eerste afdeling en dit aan de zijde van Antwerp-icoon Vic Mees.
Kon dus met SK Beveren wel nog enkele wedstrijden aan dat lijstje toevoegen maar het was toen al duidelijk dat John vooral het gebrek aan snelheid niet meer kon verdoezelen.

clubs als speler :
RFC Antwerp
RAEC Mons
SK BEVEREN (1965-1968)
KAV Dendermonde
Scela Zele (speler-trainer)
Puurs Excelsior FC

clubs als coach :
Scela Zele (speler-trainer)
SV Willebroek
Germinal Ekeren (assistent-trainer)
Germinal Beerschot Antwerpen (assistent-trainer)

aantal wedstrijden (aantal goals) :
1965-1966 : 29 (9)
1966-1967 : 28 (2)
1967-1968 : 9 (1)

totaal aantal wedstrijden (totaal aantal goals) :
66 (12)

plaats in het elftal : aanvaller (buitenspeler)

eersteklassedebuut bij SK Beveren : thuis tegen RSC Anderlecht (26-11-1967)

enige goal voor SK Beveren in eerste klasse :
uit bij Racing White (03-12-1967)

GDV.