StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


VAN ANKEREN Edwin

13-08-1968
Nederlander.
Werd in 1989 door KSK Beveren weggehaald bij het Nederlandse PEC Zwolle en moest dus de nieuwe aanvalsleider worden bij de Freethielclub.
Kende met geel-blauw onder trainer Rik Pauwels een aardige start van de competitie 1989-'90. Sportkring behaalde in de eerste 13 partijen evenveel punten (twee-puntensysteem) met een veilige plaats in de middenmoot tot gevolg en daarin had Edwin zeker een groot aandeel. Zo speelde hij een sublieme partij thuis tegen KV Kortrijk (9-9-1989) met als beloning twee goals en een eerste seizoensoverwinning (4-1). Werd anderhalve maand later de absolute held op de Freethiel tegen een weliswaar zwak Sporting Charleroi (21-10-1989).
Nadat Charleroi-speler Garaba die avond met een own-goal de score opende voor Beveren wist Edwin nadien nog driemaal te scoren wat een ruime 4-0 zege opleverde en na drie opeenvolgende nederlagen kwam dat voor geel-blauw wel goed uit.
Vier weken later speelde KSK Beveren zijn beste wedstrijd van het seizoen en dit thuis tegen het Europese Antwerp (18-11-1989). In een ronduit fantastisch laatste halfuur kon Sportkring toen een scheve situatie (0-1) nog omzetten in een sensationele 3-1 overwinning met goals van Herreman, Van Vossen en Edwin zelf.
Nadien begon echter onbegrijpelijk de Beverse motor te spruttelen en na een bijzonder zwakke reeks van één schamel puntje uit 12 wedstrijden belandde Beveren in maart 1990 zelfs op de laatste plaats. Ook het aanstellen van een nieuwe coach kon niet meer baten (Boskamp) en Edwin, die wel clubtopscorer werd met acht goals, degradeerde met Sportkring naar de tweede afdeling.
Behaalde één seizoen later met Beveren in die tweede klasse, na een nochtans eerder aarzelende start, toch vrij autoritair de kampioenstitel. Edwin scoorde elf competitiegoals en speelde vooral in de heenronde zeer sterk. Zo wist hij op de tweede speeldag uit bij FC Eeklo (0-3, 9-9-1990) tweemaal te scoren en hij deed dat één maand later nog eens over in de topper thuis tegen Racing Mechelen (3-1, 6-10-1990). Lukte ook in de met 0-3 gewonnen uitwedstrijd tegen Stade Leuven (3-11-1990) een dubbelslag en door deze overwinning kwam geel-blauw dat seizoen voor het eerst aan de leiding om die nadien dus niet meer af te staan. Boekte met SKB een memorabele 1-6 overwinning in de absolute topper uit bij de buren van Sint-Niklaas (17-11-1990). Edwin veegde die avond, samen met Peter Van Vossen, de vloer aan met de buitenspeltactiek die Sint-Niklaas-trainer Elegeert zijn verdedigers had opgelegd. Edwin sneed in de gietende regen keer op keer door de thuisdefensie als een mes door de boter en scoorde liefst vier maal.
Bereikte met geel-blauw dat seizoen ook de kwartfinale van de Belgische beker.
Daarin werd SKB echter uitgeschakeld door de latere bekerwinnaar Club Brugge. Werd bij aanvang van het seizoen 1991-'92, door de komst van de Nigeriaan Chidi Nwanu, echter buitenlander op overschot. In die periode mochten er maar drie buitenlanders op het scheidsrechterblad staan en vermits trainer Boskamp de voorkeur gaf aan de andere Nederlanders Van Ham en Van Vossen mocht Edwin naar een andere club uitkijken en vertrok hij in oktober 1991 naar eersteklasser RWDM.

Atletisch gebouwde voetballer (1m88) die dus de opvolger moest worden van topschutter Erik Viscaal, die naar Lierse was vertrokken. Edwin was echter een totaal ander type van aanvaller. Terwijl Viscaal eerder technisch was aangelegd moest Edwin het vooral hebben van zijn snelheid en zijn af en toe verwoestende rechtervoet.
Beoefende tijdens zijn jeugdjaren naast het voetbal ook de atletieksport en dan vooral de sprintnummers. Liep in zijn beste jaren de 100 m in nauwelijks elf seconden en was daarmee een tijdlang één van de snelste, zoniet de snelste voetballer in de Belgische competitie.
Beleefde na zijn Freethielperiode nog enkele mooie tijden in België. Zo speelde Edwin in 1995 met Eendracht Aalst Europacupvoetbal en won hij twee jaar later met het kleine Germinal Ekeren de Belgische beker na 4-2 finalewinst tegen Anderlecht. Edwin werd in die finale tijdens de rust wel vervangen bij een 0-1 achterstand van zijn club.
Promoveerde in 1986 op 17-jarige leeftijd met PEC Zwolle naar de Nederlandse Eredivisie.
Scoorde in 1997 voor Germinal Ekeren twee doelpunten in het Europacupduel uit bij Stüttgart wat leidde tot een sensationele 2-4 zege maar Germinal had de heenmatch wel al verloren met 0-4.

clubs als speler :
VV Unicum Lelystad (Nederland)
SV Lelystad '67 (Nederland)
PEC Zwolle '82 (Nederland)
KSK BEVEREN (1989-1991)
RWDM
PSV Eindhoven (Nederland)
KSC Eendracht Aalst
KFC Germinal Ekeren
EA Guingamp (Frankrijk)
AS Viterbese Calcio (Italië)
Odd Grenland (Noorwegen)
Tollnes BK (speler - assistent-trainer) (Noorwegen)
FC Omniworld (Nederland)
SV Lelystad '67 (Nederland)

clubs als coach :
VV Unicum Lelystad (Nederland)
FC Omniworld (Nederland)
Almere City FC (Nederland)
VV Unicum Lelystad (Nederland)

aantal wedstrijden (aantal goals) :
1989-1990 : 26 ( 8)
1990-1991 : 24 (11)
1991-1992 : 2 ( 0)

totaal aantal wedstrijden (totaal aantal goals) :
52 (19)

plaats in het elftal :
aanvaller

competitiedebuut bij KSK Beveren :
uit bij Sint-Truiden VV (16-08-1989)

eerste competitiegoal voor KSK Beveren :
thuis tegen KV Kortrijk (09-09-1989)

GDV.