StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


VAN BERGHEN Eddy

19-06-1950
Belg.
Werd geboren en getogen in de schaduw van het Freethielstadion, dus was het niet meer dan normaal dat Eddy zich als jeugdspeler liet aansluiten bij SK Beveren, dat toen nog actief was in de bevorderingsklasse (vierde afdeling).
Behaalde in 1969 met de Beverse provinciale junioren de kampioenstitel. In die ploeg o.a. ook Cyriel Braem, Stanny Verhaert en Theo Ruymbeke, drie spelers die later ook nog met geel-blauw zouden actief zijn in de hoogste afdeling. Ondertussen had SK Beveren er reeds zijn tweede seizoen in die eerste afdeling opzitten.
Maakte op 21-jarige leeftijd onder trainer Ward Volckaert zijn eersteklassedebuut tijdens het voor SK Beveren dramatische seizoen 1971-'72 en dit in de uitwedstrijd tegen landskampioen Standard Luik. Hugo De Raeymaeker scoorde toen op Sclessin wel één doelpunt en Richard Verelst speelde een uitstekende partij in mandekking op Wilfried Van Moer maar toch ging een moedig geel-blauw met 3-1 onderuit.
Kwam in die competitie welgeteld negen maal in actie. Stond zo aan de aftrap van de uitwedstrijd tegen Lierse SK om de geblesseerde Vangenechten te vervangen.
Thuisspeler Ressel kreeg toen een rode kaart voor het gooien van de bal naar zijn bewaker Richard Verelst en dankzij twee goals van Robert Rogiers boekte geel-blauw een 1-2 overwinning, één van de twee uitzeges die Beveren dat seizoen slechts behaalde. Ook in de thuiswedstrijd tegen Crossing Schaarbeek stond Eddy aan de aftrap in de plaats van libero Vangenechten. Sportkring kwam in die partij met 0-1 achter tot Freddy Van Gremberghe inviel en meteen ook de gelijkmaker kon netten (1-1).
uiteindelijk boekte SK Beveren dat seizoen amper vijf overwinningen en behaalde het slechts 16 punten uit 30 wedstrijden. Geel-blauw eindigde dan ook als rode lantaarn en degradeerde samen met SV Waregem naar de tweede klasse.
Eddy kwam tijdens het volgende seizoen in die tweede afdeling (1972-'73) onder de nieuwe trainer Rik Matthijs wel nog minder aan bod. Was toen welgeteld in drie competitiematchen actief maar kon dus wel meevieren wanneer Sportkring op het einde van dat seizoen de kampioenstitel behaalde. Geel-blauw leed slechts vier nederlagen w.o. wel een 1-5 pandoering thuis tegen concurrent Waregem maar de 43 punten waren wel voldoende voor de oppergaai en het kon zo, samen met datzelfde Waregem, opnieuw naar de hoogste afdeling promoveren.
Eddy promoveerde echter niet mee met SK Beveren. Hij verhuisde naar de buren van SK Sint-Niklaas en bleef dus in de tweede klasse actief (1973).

Was dus een echt typisch Bevers voetbalproduct maar kon, zoals wel meer van de voetballers die hun loopbaan op de Freethiel startten, nooit aanspraak maken op een vaste basisplaats in het eerste elftal. Had ook de pech dat in die periode SK Beveren kon rekenen op een sterk kwartet in de defensie, het centrale duo Vangenechten-Buyl en de flankspelers Verelst en Van Goethem.
Was een zestal jaar actief bij tweedeklasser Sint-Niklaas en ging toen op provinciaal niveau gaan voetballen.
Werd na zijn actieve voetbalcarrière trainer bij verschillende Wase clubs in de lagere regionen.

clubs als speler :
SK BEVEREN (tot 1973)
KSK Sint-Niklaas
FC Herleving Vrasene

clubs als coach :
Red Star Haasdonk
Herleving Sint-Pauwels
White Star Sombeke
FC Nieuwkerken (assistent-trainer)
FC Nieuwkerken (hoofdtrainer)
FC Nieuwkerken (assistent-trainer)
FCN Sint-Niklaas (assistent-trainer)
HRS Haasdonk B
White Star Meerdonk
KOFC Rupelmonde

aantal wedstrijden (aantal goals) :
1971-1972 : 9 (0)
1972-1973 : 3 (0)

totaal aantal wedstrijden (totaal aantal goals) :
12 (0)

plaats in het elftal : verdediger

competitiedebuut bij SK Beveren : uit bij Standard Luik (1971-1972)

GDV.