StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


VAN DEN BOGAERT Marc

20-11-1955
Belg.
Zette zijn eerste voetbalpassen op de Freethiel en is dus een echt Bevers product.
Doorliep, net als zijn oudere broer Etienne, alle jeugdreeksen van SK Beveren en behaalde in 1972 de kampioenstitel met de provinciale scholieren en werd drie jaar later derde doelman op de Freethiel.
Nadat Leo Heirwegh de Freethiel verliet schoof Marc één rij vooruit waardoor hij in 1976 dus de doublure werd van de ongenaakbare Jean-Marie Pfaff.
Maakte bijna één jaar later zijn lang verhoopte eersteklassedebuut. Enkele uren voor de aftrap van de thuiswedstrijd tegen rode lantaarn Club Luik (9-4-1977) haakte J-M Pfaff immers plotseling af. Er werd toen nogal geheimzinnig gedaan over de afwezigheid van Beverens numero uno maar de officiĆ«le versie luidde dat Jean-Marie last had van reuma. Marc trok zich van dit alles echter weinig aan en speelde een vlekkeloze partij. Door een vroeg doelpunt van Baecke zat geel-blauw in die partij al gauw op rozen en door doelpunten van Jean Janssens en Toon Pfaff in de tweede helft was de Beverse overwinning een zekerheid. Marc was in de slotminuten wel nog kansloos bij de Luikse eerredder van Nicolaes (3-1).
Marc maakte ook deel uit van het Beverse elftal dat in augustus 1977 deelnam aan het internationale tornooi in het Spaanse Allicante. Omdat in datzelfde weekend SK Beveren echter ook de finale van de beker van Vlaanderen diende te betwisten stuurde geel-blauw een veredeld B-elftal naar Spanje, aangevuld met vier spelers van AS Oostende. Een dapper Beveren verloor wel zijn beide wedstrijden, 3-1 tegen thuisclub Hercules en 4-1 tegen de Russische landskampioen Dinamo Tbilissi.
Mocht tijdens de laatste thuismatch van de competitie 1977-'78 dan toch nog eens in actie komen en dit in de topper tegen Anderlecht (23-4-1978).
Verving toen tien minuten voor tijd de geblesseerde Pfaff bij een 1-1 tussenstand maar incasseerde luttele minuten later ongelukkig genoeg nog een doelpunt van Coeck waar echter een ferme buitenspelgeur aan vastging (1-2). Eén maand later zat Marc op de invallersbank tijdens de bekerfinale op de Heizel tegen Sporting Charleroi (21-5-1978) en mocht aldus meedelen in de intense vreugde bij de allereerste bekertriomf van SK Beveren (2-0) en ontving na de partij dan ook een traditionele mini-beker.
Door de komst van Patrick Albert (Cercle Brugge) moest Marc bij aanvang van het voor SK Beveren gezegende seizoen 1978-'79 echter wel een stap achteruit zetten. Werd zo opnieuw derde doelman en was nagenoeg het ganse seizoen actief bij de Beverse beloften.
Verliet in 1979 de Freethiel en werd doelman bij de eersteprovincialer SV Lokerse.

Marc is een zoon van Leopold, die in de begin jaren 50 actief was bij SK Beveren.
Bewees in zijn toch wel kort optreden in het Beverse elftal over de nodige keeperskwaliteiten te beschikken. Had zo bij zijn debuut absoluut geen last van plankenkoorts en getuigde van een goede kijk op het spel.
Mag er dus prat op gaan dat hij twee jaar lang de doublure was van Jean-Marie Pfaff.
Bleef nadien steeds een Beveren-fan in hart en nieren en werd in 1989 op de Freethiel uitgenodigd om een jubileumwedstrijd te spelen naar aanleiding van het feit dat het tien jaar geleden was dat geel-blauw zijn eerste landstitel behaalde. Sportkring nam het in die partij op tegen een selectie van oud-internationals met o.m. Trappeniers, Cools, Polleunis en Van Gool.

clubs als speler :
SK BEVEREN (tot 1979)
Lokerse SV

aantal wedstrijden (aantal goals) :
1976-1977 : 1 (0)
1977-1978 : 1 (0)

totaal aantal wedstrijden (totaal aantal goals) :
2 (0)

plaats in het elftal :
doelman

competitiedebuut bij SK Beveren :
thuis tegen Club Luik (09-04-1977)

GDV.