StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


VAN DER GOTEN Tom

25-08-1969
Belg.
Voetbalde als jeugdspeler zes seizoenen bij Zandvliet Sport en één jaar bij FC Antwerp waarna hij in 1986, samen met zijn broer Nico, bij KSK Beveren belandde.
Werd voor de start van het seizoen 1987-'88 door de toenmalige trainer Ladislav Novak opgenomen in de Beverse A-kern maar toch zou het nog ruim één jaar duren vooraleer Tom zijn debuut mocht maken in het eerste elftal en dit onder de nieuwe trainer René Desaeyere.
Het gebeurde in de vriendschappelijke partij uit bij de Oostvlaamse provincialer SC Dikkelvenne (28-7-1988). Die oefenpartij kwam tot stand na de transfer van Dikkelvenne-speler Nikita Van Oyke naar KSK Beveren. Tom zou de hele wedstrijd uitspelen en Sportkring won de partij met 2-5 door goals van Viscaal, Fairclough, Hooftman, Van Der Heyden en Claessens. Verder bij geel-blauw stonden die namiddag ook nog in de ploeg o.a. de doelmannen Dirk Rosez en Yvan De Wilde (beiden één helft), Marek Kusto, Julien Lodders en Frank Peeraer.
In de daaropvolgende competitie (1988-'89) kwam Tom echter niet aan spelen toe en ook in het volgende seizoen (1989-'90) leek er voor hem geen speelgelegenheid weggelegd in het eerste elftal. Rik Pauwels had ondertussen de trainerstoel op de Freethiel ingenomen en maakte aldus zijn come-back als hoofdtrainer drie jaar na zijn afscheid (1986). Na een nochtans aardige start (13 punten uit evenveel partijen) belandde geel-blauw begin maart 1990 toch op een degradatieplaats en als allerlaatste redmiddel werd toen de flamboyante Johan Boskamp aangesteld als hoofdtrainer. De Nederlander besloot om één week later twee jongeren toe te voegen aan zijn A-kern nl. Yves Van Hauter en Tom zelf dus.
Zo kon Tom enkele weken later dan toch eindelijk zijn eersteklassedebuut maken, zei het wel een vrij kort debuut. KSK Beveren ontving toen op de 29ste speeldag concurrent Waregem (7-4-1990) en voor geel-blauw was er die avond slechts één optie : een overwinning. Tom startte die partij op de invallersbank en zag zijn ploegmaats een verkrampte eerste helft spelen. Doch na de pauze was er plots een ander Beveren te zien en dankzij een wereldgoal van Julien Lodders net voor het uur werd de broodnodige zege dan toch behaald (1-0). Luttele minuten voor het einde van die partij mocht Tom invallen voor een leeggespeelde Tony Herreman maar in feite had Tom vroeger in die wedstrijd kunnen invallen want reeds na een kwartier spelen liep diezelfde Herreman een verrekking op. Herreman wou echter niet dat de onervaren Tom voor de leeuwen werd gegooid in deze ultra-belangrijke wedstrijd en bleef de pijn verbijten.
Het mocht echter allemaal niet baten want ruim één maand later degradeerde KSK Beveren dan toch naar de tweede afdeling.
Tom bleef nadien wel nog twee seizoenen op de Freethiel zonder één enkele wedstrijd met het eerste elftal te spelen maar verhuisde in 1992 dan toch naar de Antwerpse eersteprovincialer Sint-Anneke.

Tom is dus de oudere broer van Nico, die enkele minuten meer eersteklassevoetbal op zijn naam kon schrijven. Tom voelde zich het best centraal in de defensie maar daar waar zijn leeftijdsgenoten Herreman en Van Der Heyden er wel in slaagden om een voetbalcarrière op te bouwen in de hoogste afdeling werd het vrij snel duidelijk dat dit voor Tom niet was weggelegd, alhoewel hij wel een tijdlang UEFA-internationaal was (12 interlands).
Speelde later met zijn broer Nico bij derdeklasser Hoogstraten en was aldus in augustus 1997 een tegenstander van tweedeklasser KSK Beveren tijdens de bekerpartij die beide clubs toen afwerkten (0-5 winst voor geel-blauw).
Behaalde in 1990 een diploma als kinesist en begon toen reeds een eigen praktijk.
Werd in 2007 hoofd van de medische staf bij één van de beste handbalclubs in België : KV Sasja uit Hoboken.

clubs als speler :
Zandvliet Sport
RFC Antwerp
KSK BEVEREN (1986-1992)
Sint-Anneke Sport
Hoogstraten VV
KFCO Wilrijk

aantal wedstrijden (aantal goals) :
1989-1990 : 1 (0)

plaats in het elftal :
verdediger

enige competitiematch voor KSK Beveren :
thuis tegen KSV Waregem (07-04-1990)

GDV.