StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


VAN DE VELDE Willy

05-08-1952 - 26-12-2019
Belg.
Begon zijn voetbalcarrière bij SK Beveren en doorliep op de Freethiel alle jeugdreeksen. Won in 1971 met de Beverse UEFA-junioren de landstitel en speelde in die ploeg samen met o.m. Antoon Pfaff en Dirk Roelandt.
Maakte op het einde van datzelfde seizoen (1970-'71) trouwens ook nog zijn eersteklassedebuut en dit onder trainer Ward Volckaert. Willy mocht op de 27ste speeldag een invalbeurt maken tijdens de uitwedstrijd tegen Crossing Schaarbeek. Jean Janssens verliet toen immers vroegtijdig het terrein want hij had reeds zijn duit in het zakje gedaan bij de riante 0-3 overwinning door het scoren van het eerste Beverse doelpunt. Voor de thuisploeg een vervelende nederlaag want het was nog volop in de strijd tegen de degradatie.
Uiteindelijk zou Crossing op het einde met één luttel puntje meer eindigen dan degradant Sporting Charleroi.
Twee weken later stond Willy dan voor het eerst aan de aftrap en dit dus op de voorlaatste speeldag thuis tegen titelkandidaat Club Brugge. Trainer Volckaert miste voor die partij zijn spitsen Janssens en Rogiers en stuurde Willy in de voorlijn samen met de drie jaar oudere Cyriel Braem. In tegenstelling tot de bezoekers had Sportkring toen niets meer te winnen of te verliezen maar het kon toch niet voor de verrassing zorgen. Door goals van Rensenbrink en Mortier werd het een 0-2 nederlaag waardoor de Bruggelingen hun titelkansen konden gaaf houden maar uiteindelijk toch op één punt zouden stranden van kampioen Standard Luik. Voor geel-blauw was het die namiddag trouwens de eerste thuisnederlaag sinds een half jaar (0-2 tegen Waregem eind oktober 1970).
Was er één week later op de laatste speeldag opnieuw vanop de aftrap bij en ditmaal in de uitwedstrijd tegen het grote Anderlecht. Willy stond opnieuw met Braem in de spits en speelde een opgemerkte wedstrijd. Geel-blauw kwam echter niet tot scoren maar omdat Beveren-doelman Poklepovic eveneens zijn netten schoon hield leek de partij op een brilscore af te stevenen. Doch dat was zonder vedette Paul Van Himst gerekend die in de allerlaatste minuut alsnog wist te scoren (1-0). Voor Anderlecht had deze zege trouwens ook geen belang meer want het was al verzekerd van de derde plaats en het daarbijhorende Europees ticket voor de UEFA-beker.
Niets liet toen vermoeden dat dit voor Willy meteen ook het laatste optreden in de hoogste afdeling zou zijn. Hij speelde nadien nog twee seizoenen bij de Beverse reserven maar kwam toch nog éénmaal in de schijnwerpers door het enige doelpunt te scoren in de vriendschappelijke partij thuis tegen Racing White (1-0, 30-12-1972). Voor de aftrap van deze wedstrijd werd één minuut stilte gehouden n.a.v. het overlijden van clubverzorger Fons Van Hove, de schoonvader van Wilfried Van Moer die toen bij Standard actief was.
Willy verliet in 1973 de Freethiel en verhuisde naar de kersverse fusieclub Vigor Wuitens Hamme (vierde afdeling).

Willy werd als speler van de Beverse UEFA's geregeld opgeroepen voor de Heizeltrainingen maar tot spelen van interlands kwam het nooit. Toch werd hem toen een mooie voetbaltoekomst voorspeld maar zijn legerdienst gooide echter roet in het eten. Willy woog plots minstens tien kilo te veel en haalde nooit meer zijn vroeger niveau, zonde toch.
Werd later wel talentscout voor KSK Beveren en was ook een tijdje ploegafgevaardige bij de Beverse beloften.
Bleef nadien ook nog actief op de Freethiel. Was zo o.m. in de periode van de Beverse Ivorianen de klusjesman bij uitstek. Werd nadien materiaalmeester bij het eerste elftal van KSK Beveren en later ook bij de nieuwe fusieclub Waasland-Beveren.

Wegens gezondheidsproblemen moest Willy zijn job als materiaalmeester bij Waasland-Beveren echter uit handen geven en op tweede kerstdag 2019 kwam Willy te overlijden. Hij werd slechts 67 jaar.

clubs als speler :
SK BEVEREN (tot 1973)
KFC Vigor Wuitens Hamme
Herleving Sint-Pauwels
VK Svelta Melsele

aantal wedstrijden (aantal goals) :
1970-1971 : 3 (0)

plaats in het elftal :
aanvaller

competitiedebuut bij SK Beveren :
uit bij Crossing Schaarbeek (27ste speeldag 1970-1971)

GDV.