StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


VAN EYCKEN Jan

23-01-1959
Belg.
Vertrok in 1980 als 21-jarige uit Anderlecht en tekende een vierjarig contract bij SK Beveren. Vertoefde tijdens zijn eerste Freethielseizoen (1980-'81) in de B-kern zodat hij rustig zijn universitaire studies kon afmaken.
Het volgende seizoen 1981-'82 moest het jaar worden van de grote doorbraak maar onder trainer Urbain Braems bleef het echter slechts bij enkele aantredens in het eerste elftal.
Zo kwam Jan tijdens het voorbereidingstornooi "de beker van Vlaanderen" slechts éénmaal in actie. Mocht in de thuispartij tegen tweedeklasser Eendracht Aalst (12-8-1981) net na het uur de plaats innemen van de Westduitser Dieter Weihrauch en opende enkele minuten later zowaar de score toen hij een prima hoekschop van de eveneens ingevallen Patrick Schoofs voorbij doelman Rosez wist te koppen (1-0). Gaf kort daarna een uitstekende voorzet waaruit topscorer Erwin Albert maar nipt de 2-0 miste maar vijf minuten voor tijd werd de Beverse zege toch een zekerheid toen Rosez een schot van Albert niet onder controle kreeg en Peter Crève van dichtbij kon binnentikken : 2-0.
Maakte anderhalve maand later zijn Europees debuut bij SK Beveren. Geel-blauw trad in de eerste ronde van de toenmalige UEFA-beker aan tegen het Noordierse Linfield en won de heenmatch op de Freethiel met 3-0 (16-9-1981)). Toen in de terugwedstrijd de score na ruim één uur spelen reeds 0-4 bedroeg voor geel-blauw en de kwafilicatie binnen was, achtte trainer Braems de tijd rijp om Jan eens van het Europese toneel te laten proeven. Zo mocht hij twintig minuten voor tijd de vermoeide Alcock vervangen die eveneens zijn Europees debuut maakte die avond, net als Peter Crève en Danny Pfaff. Enkele minuten voor affluiten zorgde Ronny Martens voor de 0-5 eindscore, zijn vierde doelpunt van die avond trouwens (29-9-1981).
Nog eens anderhalve maand later vierde Jan dan toch eindelijk zijn eersteklassedebuut bij SK Beveren. In de midweekwedstrijd uit bij Cercle Brugge (11-11-1981) diende Erwin Albert net na de rust het terrein te verlaten wegens een schouderletsel, opgelopen na een duel met thuisdoelman Barth. Jan dus in de plaats van de Westduitse prijsschutter maar ook hij kreeg het vuur niet in de ontgoochelende partij. De 0-0 beginscore bleef dan ook op het bord en met dat ene punt mochten beide ploegen best wel tevreden zijn. In die periode draaide het trouwens niet echt lekker bij geel-blauw, getuige de tiende plaats na 12 speeldagen. Na de zomertransfers van Ronny Martens en Paul Theunis was Beveren nochtans met steile ambities aan het seizoen begonnen.
Voor Jan was het wel meteen ook zijn laatste aantreden op het hoogste niveau.
Speelde enkele weken na de competitie wel nog een vriendschappelijke partij maar dan wel als tegenstander van geel-blauw. Sportkring nam het toen trouwens op tegen de universitaire ploeg van Leuven, waar Jan dus deel van uitmaakte.
Beveren, met Anderlecht-speler De Jong in doel, won de partij met 2-4 en testte in die wedstrijd ook nog twee spelers nl. de Nederlander Schenkels en de Westvlaming Vilain, zonder gevolg trouwens (25-5-1982).
Jan verliet na dat seizoen (1982) de Freethiel en verhuisde naar derdeklasser Ninove.

Technisch uitstekende voetballer, die net als zijn generatiegenoot Jan Hoebeeck, bij Anderlecht als een grote belofte werd beschouwd.
Gaf echter steeds voorrang aan zijn studies met als resultaat een diploma licenciaat lichamelijke opvoeding.
Distancieerde zich nogal van het professionalisme in de voetbalwereld en het grote geld interresseerde hem niet echt.
Was als Beveren-speler een vast lid van de nationale universitaire ploeg.

clubs als speler :
FC Putte
RSC Anderlecht
SK BEVEREN (1980-1982)
VK Ninove
FC Putte

aantal wedstrijden (aantal goals) :
1981-1982 : 1 (0)

plaats in het elftal :
aanvaller (of middenvelder)

enige competitiematch bij SK Beveren :
uit bij Cercle Brugge (11-11-1981)

GDV.