SK BEVEREN

VAN HOVE Antoine

06-10-1947
Belg.
Toen in 1973 de Joegoslavische doelman Poklepovic de Freethiel verliet werd Antoine door SK Beveren weggehaald bij eerste provincialer Jonge Wuitens Hamme.
Beveren was net gepromoveerd naar de hoogste afdeling en Antoine werd de stand-in van de ongenaakbare Jean-Marie Pfaff.
Toen Pfaff net na de winterstop van het seizoen 1973-'74 echter een blessure opliep mocht Antoine zijn kunnen tonen onder de Beverse lat.
Incasseerde bij zijn debuutwedstrijd uit bij Club Luik (12-1-1974) wel meteen vier doelpunten maar het dient gezegd, Antoine ging vrijuit bij alle tegengoals.
Nochtans ging de wedstrijd gelijkopgaand maar twee goals van de thuisploeg kort na elkaar waren er te veel aan voor Sportkring met een 4-2 nederlaag als gevolg.
Door deze nederlaag zakte geel-blauw van de vierde naar de zesde plaats in het klassement.
Stond é& eacuten week later opnieuw onder de lat, ditmaal in de thuispartij tegen staartploeg Beringen (20-1-1974). Het werd een bijzonder magere partij waarbij de Waaslanders duidelijk de geblesseerden Roelandt en Janssens misten.
SK Beveren onmondig dus maar ook de bezoekers kwamen nauwelijks tot doelkansen en als er dan al eens wat gevaar dreigde voor het Beverse doel was er een nog altijd een goed acterende Antoine die verder onheil kon voorkomen.
De beginscore bleef dan ook tot aan het einde op het bord prijken (0-0).
Dat geel-blauw wel degelijk in een mindere periode verkeerde werd op de volgende speeldag nog maar eens duidelijk. Een vermoeid Beveren, met opnieuw Antoine onder de lat, ging kansloos onderuit bij Cercle Brugge (27-1-1974).
Na een half uur spelen beging Freddy Buyl een strafschopfout waardoor Lapeire de thuisploeg vanop de stip op voorsprong bracht. In een iets minder slechte tweede helft bezegelde de Deen Nielsen 20 minuten voor tijd het Beverse lot volledig, eindstand 2-0.
Eén week later stond de herstelde Pfaff weer in het doel maar dat bracht nog geen betere resultaten want de eerste vier volgende partijen gingen telkens verloren.
Antoine kwam tijdens het volgende seizoen (1974-’75) welgeteld éénmaal in actie en dit in de spectaculaire thuiswedstrijd tegen Beerschot (29-9-1974) waar hij bij de rust de gekwetste Pfaff mocht vervangen bij een 1-2 achterstand. De Nederlander Engbersen bracht Sportkring echter kort na de rust langszij en ondanks enkele doelkansen aan weerszijden bleef het bij die 2-2 score. SK Beveren bleef dus na acht speeldagen nog steeds op zoek naar de eerste thuisoverwinning.
Antoine verliet na dat seizoen (1975) wel de Freethiel en verhuisde naar de derdeklasser Eendracht Zele.

Antoine is de schoonzoon van Walter De Winter, de legendarische doelman die vooral in de 50-er jaren zijn glorietijd kende bij geel-blauw.
Antoine toonde in de weinige optredens bij het eerste elftal van geel-blauw wel degelijk over goede keeperskwaliteiten te beschikken.
De volgende anekdote over hem mag hier zeker niet ontbreken. Hij speelde tijdens het seizoen 1968-'69 met Sint-Niklaas (1-0) een bekerwedstrijd tegen Beveren en toen Beveren-doelman Poklepovic bij een 0-0 score een strafschop miste liep Antoine treiterig Poklepovic achterna, die op weg was naar zijn doel. Dit voorval werd hem door de SKB-supporters niet in dank afgenomen want toen hij later op dat seizoen als testspeler door SK Beveren werd opgesteld in de tweede helft van de vriendschappelijke thuismatch tegen het Ierse Limerick (2-0) werd hij door de Beverse supporters onthaald met een duchtig awoertgeroep.
Antoine vervoegde in 1977 het politiekorps van Temse en werd daar later hoofdcommissaris. Kwam begin 2000 in opspraak toen hij werd beschuldigd van racisme en het ongeoorloofd toebrengen van slagen.