StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


VAN ROOY Leo

24-08-1940 - 11-01-2023
Belg.
Werd in mei 1967 tijdens een oefenwedstrijd op het veld van Beerschot door SK Beveren opgesteld als testspeler. Geel-blauw won de partij met 0-3 en Leo werd wat later aangeworven door de kersverse eersteklasser SK Beveren.
Stond onder de Beverse lat op de historische derde september 1967 toen SK Beveren op het veld van Sint-Truiden zijn eerste wedstrijd in de eerste klasse afhaspelde. Door een goal van Jean Janssens pikte Sportkring een mooi punt mee op Staaien.
Hield één week later zijn netten schoon in de thuiswestrijd tegen het Brusselse Daring (10-9-1967) in wat dus op de Freethiel de allereerste match was in de hoogste afdeling. Door doelpunten van Jean Janssens en kapitein Robert Rogiers werd dan ook de eerste overwinning geboekt (2-0).
Kende met geel-blauw toen trouwens een bijzonder sterke competitiestart want in de eerste 8 partijen werden liefst 12 punten gepakt (twee punten-systeem) met o.m. ook nog drie uitoverwinningen : eerst tegen FC Mechelen (1-2, 3° speeldag), twee weken later tegen SV Waregem (2-4, 1-10-1967) en nog eens twee weken later tegen Olympic Charleroi (0-2, 7de speeldag).
Kreeg op de 9de speeldag met geel-blauw een eerste pandoering te verwerken op het veld van Sporting Charleroi. Doelpunten van Verelst en Rogiers volstonden niet om puntenwinst te boeken want Leo kreeg toen liefst vijf doelpunten om de oren (5-2).
Stond één week later (10de speeldag) met Sportkring op de Freethiel oog in oog met het grote Anderlecht met als inzet de leidersplaats. De Freethiel liep met 18000 toeschouwers overvol en Beveren trad voor het eerst aan met horizontaal gestreepte truitjes. Het mocht echter niet baten want Anderlecht won nipt met 1-2 terwijl Leo zelf tijdens de rust werd vervangen door André Van Esbroeck wegens een blessure.
Meteen was Leo zijn basisplaats kwijt want Van Esbroeck deed het niet onaardig. Maakte op de 24ste speeldag echter zijn come-back in de thuispartij tegen Racing White (0-2) omdat Van Esbroeck zich op zijn beurt had gekwetst.
Keepte één week later een sublieme partij waardoor Beveren uit bij Lierse een punt kon meepakken (0-0) en dat was bijzonder welkom na vijf opeenvolgende nederlagen. Boekte één week later (26ste speeldag) met Beveren een super- belangrijke overwinning thuis tegen Beerschot (3-2) waardoor het behoud dichter bij kwam maar in de laatste drie wedstrijden deed trainer Guy Thijs wel weer een beroep op Van Esbroeck.
Werd bij aanvang van het volgende seizoen (1968-'69) mede door de komst van de Joegoslavische klasbak Poklepovic slechts derde doelman bij SK Beveren en kwam dan ook niet meer aan de bak in het eerste elftal.
Verliet in 1969 dan ook de freethiel en verhuisde naar de tweedeprovincialer Zwarte Leeuw.

Leo was de jongste uit een gezin met 9 kinderen en begon zijn carrière als veldspeler. Werd pas doelman bij FC Lille op 18-jarige leeftijd. Beleefde, naar eigen zeggen, zijn mooiste voetbaljaren bij Zwarte Leeuw waar hij de opgang meemaakte van tweede provinciale naar bevordering (vierde klasse).

Beleefde ook een hoogtepunt toen hij met FC Turnhout in 1963 via de eindronde kon promoveren naar de eerste afdeling. Werd na zijn voetballoopbaan uitbater van een goeddraaiende fruit- en groentehandel te Poederlee.

Leo overleed in januari 2023 op 82-jarige leeftijd.

clubs als speler :
FC Heideblome Lille
KFC Turnhout
SK BEVEREN (1967-1969)
Zwarte Leeuw Rijkevorsel

aantal wedstrijden (aantal goals) :
1967-1968 : 14 (0)

plaats in het elftal :
doelman

competitiedebuut bij SK Beveren :
uit bij Sint-Truiden VV (03-09-1967)

GDV.