StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


VAN VELZEN Peter

11-10-1958
Nederlander.
Werd in december 1988 op 30-jarige leeftijd door KSK Beveren overgenomen van het Nederlandse Haarlem. Beveren stond op dat moment op de 15de plaats met slechts twee punten boven de degradatieplaatsen.
Raakte al vrij vlug geblesseerd op training en zou pas twee maanden later zijn debuut maken in de vriendschappelijke thuiswedstrijd tegen de Hongaarse tweedeklasser Debrecen (10-2-1989). Peter scoorde daarin het tweede Beverse doelpunt waarna doelman Rosez in de slotfase vanop de stip de 3-1 eindcijfers op het bord schoot.
Ook bij zijn Belgisch competitiedebuut was het meteen raak. Mocht luttele minuten na de rust van de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter KRC Genk (26-2-1989) de plaats innemen van zijn landgenoot Van Kessel en scoorde kort daarna de winninggoal door een hoekschop van Kusto van dichtbij binnen te tikken (2-1).
Het was de vierde zege op rij van geel-blauw na de winterstop waardoor het reeds was opgeklommen naar een fraaie tiende plaats.
Helaas kende dat succesverhaal van Peter geen vervolg. Kwam nadien maar in slechts twee partijen aan de aftrap. Eerst in de thuismatch tegen het derde geklasseerde Club Luik (1-4-1989) waarin Peter niet kon overtuigen en dan ook na één uur spelen werd vervangen door Van Kessel. De beginscore bleef echter ook de eindstand (0-0) maar al bij al toch een mooi punt voor geel-blauw.
Stond één week later opnieuw aan de aftrap en dit in de Wase derby uit bij Lokeren (8-4-1989). Peter liet in deze partij, samen met zijn Nederlandse spitsbroeder Viscaal, een toch wel zeer belabberde indruk en kreeg na de wedstrijd dan ook scherpe kritiek te verwerken van trainer Desaeyere.
Beveren verloor trouwens kansloos de partij met 3-0 nadat het in de eerste tien minuten reeds twee goals had geïncasseerd.
Verder diende Peter zich tevreden te stellen met enkele meestal korte invalbeurten, zoals in de thuiswedstrijd tegen landskampioen Club Brugge (15-4-1989) waarin geel-blauw een wel erg verrassende maar ook belangrijke zege boekte (3-2) in de strijd om het behoud.
Kwam wel nog aan de aftrap in de vriendschappelijke partij thuis tegen de Belgische militaire ploeg (1-4, 18-4-1989) maar verliet na dat seizoen toch de Freethiel en zette zijn carrière weer verder in zijn vaderland (1989).

Een boomlange aanvaller (1m95) die bij zijn komst naar Beveren duidelijk toch wat kilootjes te veel woog en bijgevolg een conditionele achterstand kende. Was uiteraard kopbalsterk maar was technisch eerder beperkt en was ook zeker niet van de snelsten. Stond zowat bekend als een rommelaar in het strafschopgebied van de tegenstander en bezat een uitstekend tor-instinct. Kon dat op de Freethiel echter nooit etaleren.
Was in Nederland nochtans succesvol maar dan wel in de eerste divisie (tweede afdeling).
Werd zo éénmaal verkozen tot "speler van het jaar" en werd driemaal topscorer. In 1985 en 1990 als speler van SVV Schiedam en in 1986 als speler van RKC Waalwijk.
Wordt in Nederland beschouwd als de uitvinder van de "spookpenalty". Trapte ooit als speler van RKC een strafschop nadat hij uit het niets en uit een pak spelers kwam aangelopen en zo de speler die de bal klaarlegde te vlug af was maar anderzijds ook de doelman van de tegenstander volledig verraste.
Promoveerde met het Nederlandse SVV Schiedam in 1990 naar de Eredivisie.

clubs als speler :
Sparta Rotterdam (Nederland)
Oliveo Pijnacker (Nederland)
SVV Schiedam (Nederland)
RKC Waalwijk (Nederland)
HFC Haarlem (Nederland)
KSK BEVEREN (1989)
SVV Schiedam (Nederland)

clubs als coach :
SVV Schiedam (assistent-trainer) (Nederland)
SVV Schiedam (hoofdtrainer) (Nederland)
Vitesse Delft (Nederland)
Oliveo Pijnacker (Nederland)
SV Wippolder (Nederland)
Oliveo Pijnacker (Nederland) (jeugdcoördinator)

aantal wedstrijden (aantal goals) :
1988-1989 : 7 (1)

plaats in het elftal :
aanvaller

competitiedebuut bij KSK Beveren :
thuis tegen KRC Genk (26-02-1989)
enige competitiegoal voor KSK Beveren :
thuis tegen KRC Genk (26-02-1989)

GDV.