SK BEVEREN

VISCAAL Eric

28-03-1968
Nederlander.
Werd in 1988 door de Nederlandse topclub PSV uitgeleend aan KSK Beveren en moest op de Freethiel voor de nodige doelpunten zorgen.
Maakte een fantastisch Belgisch competitiedebuut in de uitwedstrijd tegen subtopper Antwerp (13-8-1988). Scoorde toen voor een fris voetballend Beveren twee goals wat goed was voor een onverhoopt 2-2 gelijkspel. Verving in de slotminuten van die partij trouwens ook nog de geblesseerde doelman Rosez maar het 2-2 gelijkspel kwam niet meer in gevaar.
Scoorde ruim één maand later alle drie Beverse doelpunten in de uitmatch tegen nieuwkomer en rode lantaarn Racing Mechelen (18-9-1988). Sportkring was ondertussen in de onderste regionen van het klassement beland en behaalde zo in Mechelen een toch wel belangrijke 1-3 overwinning.
Herhaalde twee weken later nog eens dat huzarenstukje in de spectaculaire thuiswedstrijd tegen Kortrijk (1-10-1988). Door nog een goal van zijn landgenoot Van Kessel won Beveren ditmaal met 4-2 waardoor het zich in de middenmoot nestelde. Eric zat toen al aan 10 goals waarmee hij de topschutterslijst van de eerste afdeling aanvoerde.
Bezorgde geel-blauw een broodnodige zege in de thuismatch tegen Sint-Truiden (20-11-1988) door halfweg de tweede helft de wiininggoal te scoren (2-1) en was nog maar eens de redder in nood voor Beveren toen hij in de thuispartij tegen Antwerp (11-12-1988) net na het uur de gelijkmaker wist te scoren (1-1).
Won met Sportkring tijdens de winterstop verrassend de BBL-indoorcup, gespeeld in de Gentse Expo-hallen. Werd niet alleen topschutter van dat tornooi maar werd er ook tot beste speler uitgeroepen.
Was in de eerste wedstrijd na de winterstop nog maar eens beslissend door luttele minuten voor tijd het enige doelpunt uit de partij te scoren. Daarmee werd middenmotor Standard van trainer Braems met een 1-0 nederlaag naar huis gestuurd (29-1-1989).
Zat met zijn doelpunt in de thuismatch tegen Racing Mechelen (3-0, 11-3-1989) reeds aan zijn 17de treffer en dit na pas 25 speeldagen maar daarna was het gedaan met zijn doelpuntenproductie bij geel-blauw. Er was ondertussen al heel wat belangstelling ontstaan voor hem en een dispuut met het Beverse bestuur groeide uit tot een groot conflict. Toen in april 1989 zijn transfer naar Lierse reeds bekend werd gemaakt bakte hij er nog nauwelijks iets van in de spits bij Sportkring. Miste op de laatste speeldag uit bij landskampioen KV Mechelen (2-1, 13-5-1989) een penalty en zou later in een krantenintervieuw beweren dat hij dit opzettelijk zou hebben gedaan.
Ging dus in 1989 op het Lisp gaan voetballen en dit opnieuw op uitleenbasis.

Technisch uitstekende voetballer (1m80). Bijzonder dribbelvaardig, zeer wendbaar en gemakkelijk scorend. Zijn kopspel was ongetwijfeld zijn zwakste punt.
Zo sterk zijn debuut bij Beveren verliep, zo in mineur verliep zijn afscheid aan de Freethiel. Kon het nadien in verschillende intervieuws niet nalaten om KSK Beveren als club in een slecht daglicht te stellen maar dat zal wellicht één van zijn jeugdzondes geweest zijn.
Zat bij PSV op de bank toen de Nederlandse club in 1988 de finale van de beker der Landskampioenen won tegen Benfica en behaalde in zijn carrière welgeteld 5 A-caps.
Zorgde als AA Gent-speler tijdens het seizoen 1992-'93 voor een heuse stunt.
Toen de Gentse doelman in een uitwedstrijd tegen Cercle Brugge werd uitgesloten na een strafschopfout trok Eric het keeperstenue aan. Hij pakte zowaar de penalty van Weber en zette één minuut later zelf een strafscop om aan de overkant (1-1).
Speelde 50 minuten mee in de finale van de Nederlandse beker (1988) waarin zijn club PSV het met 3-2 haalde van Roda JC. Werd in 1995 landskampioen met het Zwitserse Grasshoppers Zurich waarna hij met die club vier partijen speelde in de Champions League, onder meer tegen Real Madrid en Ajax.
Bereikte in 1992 met AA Gent de kwartfinales van de UEFA-beker maar daarin trok Ajax wel aan het langste eind.