VLEMINCKX Björn

01-12-1985
Belg.
Verhuisde op 9-jarige leeftijd van SV Bornem naar KSK Beveren (1995).
Werd op 17-jarige leeftijd door trainer Helleputte vanuit het Beverse reservenelftal opgevist en maakte zijn eersteklassedebuut in de thuiswedstrijd tegen het noodelftal van KV Mechelen (6-0, 5-4-2003). Björn mocht die avond een kwartier voor tijd invallen voor de Ivoriaan Zézéto, die net daarvoor het vijfde Beverse doelpunt had gescoord.
Toonde zich tijdens de voorbereidingscampagne van de competitie 2003-2004 zeer productief en scoorde in twee vriendschappelijke partijen drie goals.
Eerst uit bij het Nederlandse VV Clinge (0-9, 11-7-2003) en later eveneens uit bij Kemzeke (0-9, 24-7-2003).
Viel in tijdens de bekerpartij uit bij tweedeklasser Hamme (1/16 fin., 16-11-2003) bij een 1-0 achterstand. Björn maakte een uitstekende invalbeurt en Sportkring boog de achterstand alsnog om naar een 1-3 overwinning. Maakte twee maanden later opnieuw een opgemerkte invalbeurt in een bekerpartij. Björn mocht toen tijdens de uitmatch tegen GBA in de voorlaatste minuut invallen voor de Ivoriaan Kaiper en bezorgde Beveren met een fraai gekruist schot de winninggoal diep in blessuretijd (1-2) waardoor geel-blauw na de heenmatch reeds met één been in de halve finale zat. Stond voor het eerst aan de aftrap in de thuismatch tegen Cercle Brugge (2-5-2004) en scoorde het enige Beverse doelpunt uit die partij, goed voor een 1-1 gelijkspel en meteen de volledige zekerheid over een verlengd verblijf in de hoogste afdeling.
Scoorde één week later opnieuw éénmaal in de uitwedstrijd tegen La Louvière (3-2, 8-5-2004) en deed dit de volgende speeldag nog eens over in de thuispartij tegen Antwerp (5-2, 15-5-2004), tot op heden nog steeds de laatste wedstrijd van de Great Old op het hoogste niveau.
Zat bij aanvang van de bekerfinale in het Koning Boudewijn-stadion tegen Club Brugge (23-5-2004) op de bank maar mocht tien minuten voor het slot opnieuw invallen maar toen stond de 2-4 eindstand al op het bord. Ondanks het verlies mocht geel-blauw in het volgende seizoen toch aan de bak in de Europacup en dit voor het eerst in 17 jaar.
Björn maakte in die toenmalige UEFA-beker zes invalbeurten en kon zich daarbij toch éénmaal laten opmerken. Zo viel hij tijdens de uitmatch tegen Dinamo Zagreb (6-1, 4-11-2004) een kwartier voor tijd in voor de Ivoriaan Arunina en scoorde hij luttele minuten later met een enig mooie kopbal de eerredder voor geel-blauw.
Het was meteen ook de laatste Europese goal uit de Beverse clubgeschiedenis.
Kwam in de competitie 2004-2005 slechts éénmaal aan de aftrap en dit op de derde speeldag thuis tegen Anderlecht (21-8-2004), evenwel zonder succes want Sportkring leed die zaternamiddag zijn eerste seizoensnederlaag (0-1). Björn verliet na dat seizoen (2005) de Freethiel en verhuisde naar KV Oostende, dat pas naar de tweede afdeling was gedegradeerd.

Kopbalsterke en nooit aflatende aanvaller (1m83). Is technisch niet bij de beteren maar speelt steeds met volle overgave. Is ook een specialist in de verre uitgooi.
Kwam bij geel-blauw slechts driemaal aan de aftrap in een officiïle wedstrijd maar maakte wel 48 invalbeurten. Verliet dus reeds op 19-jarige leeftijd de Freethiel waar hij door trainer Danny Pfaff bij de reserven van verdediger tot aanvaller werd omgevormd.
Promoveerde in 2007 met KV Mechelen naar de hoogste afdeling en werd als speler van NEC in 2011 met 24 doelpunten topscorer in de Nederlandse ere-divisie waarna hij voor de som van om en bij de 3,5 miljoen Euro naar Club Brugge werd getransfereerd.
Was met de nationale U19-ploeg actief tijdens het EK in Zwitserland (2004) en speelde in 2010 drie interlands met de Rode Duivels.
Bereikte in 2009 met KV Mechelen de finale van de beker van België waarin geel-rood wel met 2-0 verloor van KRC Genk, bij wie Kevin De Bruyne 90 minuten op de bank zat.
Speelde met Club Brugge negen partijen in de Europa League waarin hij tweemaal wist te scoren.
Scoorde in de Turkse hoogste afdeling op 20 januari 2013 voor Gençlelerbirligi vier doelpunten in de uitwedstrijd tegen Antalyaspor (3-5).
Stampte na zijn profloopbaan een tuinierbedrijf uit de grond, genaamd Grashelder.