StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


WISSMANN Karl-Heinz

02-02-1947
Duitser.
Werd in 1978 van subtopper RWDM naar de kersverse bekerwinnaar SK Beveren getransfereerd.
Karl-Heinz zou slechts één seizoen op de Freethiel blijven en niettegenstaande hij onder het trainersduo Goethals-Pauwels geen vaste basisplaats kon bemachtigen maakte hij toch het mooiste seizoen uit de Beverse clubgeschiedenis mee (1978-'79). SK Beveren behaalde toen immers zijn eerste landstitel en bereikte de halve finales van Europacup 2.
Was geregeld actief in de voorbereidingscampagne en scoorde zo als invaller de gelijkmaker in de finale om de beker van Vlaanderen in en tegen Waregem (1-1, 19-8-1978). Doch in de beslissende strafschoppenreeks miste Karl-Heinz zijn elfmeter, net als Stevens en Baecke trouwens, waardoor de beker in Waregem bleef (3-2). Speelde drie dagen later de tweede helft van de vriendschappelijke partij thuis tegen de Griekse landskampioen AEK Athene (22-8-1978), dat door geel-blauw verrassend vrij gemakkelijk met 3-1 werd gewonnen.
Stond in die memorabele competitie welgeteld éénmaal aan de aftrap en dit in de uitwedstrijd bij FC Antwerp, gespeeld op een donderdagavond (5-10-1978).
Sportkring miste die avond de geblesseerden Buyl en Schönberger waardoor Baecke centraal in de verdediging kwam te staan en Karl-Heinz op een voor hem ongewone linksachterplaats werd geposteerd. De partij brak nooit echt open en beide clubs namen zichtbaar genoegen met de 0-0 eindstand.
Voor de rest diende Karl-Heinz zich tevreden te stellen met verschillende invalbeurten. Zo speelde hij ruim een halfuur mee in de uitwedstrijd tegen landskampioen Club Brugge (2-1, 6-9-1978), dit in de plaats van Wim Hofkens en mocht hij in de thuispartij tegen La Louvière (1-10-1978) na een halfuur spelen de geblesseerde Schönberger komen vervangen. Geel-blauw stond toen al op een gerustellende 2-0 voorsprong waarna het uiteindelijk nog met 3-1 won.
In de bekerpartij thuis tegen tweedeklasser Olympic Charleroi (5-0, 1/16 fin., 28-10-1978) mocht Karl-Heinz bij de rust ook nog eens de plaats innemen van Schönberger.
De wedstrijd lag met een 3-0 tussenstand al in een beslissende plooi en de Westduitse spelmaker werd door het Beverse trainersduo wat rust gegund in het vooruitzicht van de belangrijke Europacupmatch thuis tegen het Joegoslavische Rijeka.
Maakte in die Europacup twee invalbeurten en dit zowel thuis als uit tegen het Noordierse Ballymena United. Beide partijen werden door Beveren simpel met 3-0 gewonnen en Karl-Heinz mocht telkens de plaats innemen van Bob Stevens.
In Noord-Ierland slaagde Karl-Heinz er zelfs in om in die korte invalbeurt het derde Beverse doelpunt te scoren.
Keerde na dat seizoen (1979) terug naar zijn ex-club Sint-Truiden, op dat moment uitkomend in de tweede afdeling.

Met zijn 80 kg voor 1m85 een stevig gebouwde maar veelzijdige voetballer. Werd naar de Freethiel gehaald omwille van zijn ervaring want Karl-Heinz kon al aardig wat referenties voorleggen. Zo speelde hij met Duisburg een 35-tal Bundesliga- wedstrijden en betwistte hij met RWDM een 12-tal Europacupmatchen waar onder de halve finale van de UEFA-cup in 1977 tegen het Spaanse Athletic Bilbao.
Behoorde tot de 40 pré-geselecteerden van de Westduitse nationale ploeg voor het WK 1970 te Mexico maar mede door een rugblessure was hij uiteindelijk niet bij de 22 uitverkorenen.
Begon na zijn profcarrière met het uitbaten van een kruidenierswinkel in Sint-Truiden.
Mocht als speler van Sint-Truiden invallen tijdens de verlengingen van de bekerfinale in 1971 maar kon ook niet verhinderen dat Tolsa voor Beerschot alsnog de winninggoal scoorde (2-1).

clubs als speler :
DJK Grün-Weiss Essen-Werden (West-Duitsland)
MSV Duisburg (West-Duitsland)
Sint-Truiden VV
RWDM
SK BEVEREN (1978-1979)
Sint-Truiden VV

clubs als coach :
Sint-Truiden VV (jeugdcoach)

aantal wedstrijden (aantal goals) :
1978-1979 : 14 (0)

plaats in het elftal :
middenvelder (of aanvaller)

competitiedebuut bij SK Beveren :
thuis tegen RWDM (30-08-1978)

GDV.