SK BEVEREN

ZEWLAKOW Marcin

22-04-1976
Pool.
Verliet eind september 1998 zijn thuisland om, samen met zijn tweelingbroer Michal, op uitleenbasis bij KSK Beveren te gaan voetballen, Marcin als aanvaller en broer Michal als verdediger.
Kende bij geel-blauw in de thuiswedstrijd tegen rode lantaarn Kortrijk (10-10-1998) een droomdebuut door reeds na 30 seconden het openingsdoelpunt te scoren. Lukte halfweg de tweede helft zelfs een tweede doelpunt maar omdat de bezoekers ondertussen ook al twee maal hadden gescoord kwam Sportkring die avond niet verder dan een 2-2 gelijkspel, ondanks een ware belegering van het Kortrijkse doel in de tweede helft.
Scoorde twee weken later na ruim één uur spelen in de steeds lastige uitmatch bij Sporting Charleroi (24-10-1998) het tweede en geruststellende Beverse doelpunt want verder dan de aansluitingstreffer een kwartier voor tijd kwam de thuisploeg niet meer (1-2).
Nog eens twee weken later slaagde Marcin er opnieuw in op om tijdens de allereerste minuut te scoren, ditmaal thuis tegen Excelsior Moeskroen (7-11-1998). In de tweede helft onderging geel-blauw echter de wet van de sterktste, mede door de rode kaart na één uur spelen van broer Michal, en leed uiteindelijk nog een zware 1-4 nederlaag.
Leek met een kopbaldoelpunt tien minuten voor tijd in de thuispartij tegen Sporting Charleroi (3-4-1999) een punt uit de brand te slepen voor Beveren doch een tegengoal van Rémy in de slotminuut besliste er anders over (1-2). KSK Beveren kon op dat moment elk punt goed gebruiken want het bengelde onderaan de rangschikking met slechts twee punten voorsprong op de voorlaatste plaats (Kortrijk). Twee weken later was het in de uitwedstrijd tegen Eendracht Aalst (17-4-1999) echter bingo voor Marcin en co. Net voor het kwartier lukte Marcin zijn zesde competitiedoelpunt en dat bleek voldoende voor de volle winst (0-1). Nochtans werd het Beverse doel tijdens de tweede helft voortdurend bestookt, zo erg zelfs dat Bart Van Den Eede toen meer als voorstopper stond te spelen dan als aanvaller. Een sterke doelman Lemmens stond echter pal en was die avond zo goed als onklopbaar waardoor Beveren een belangrijke stap zette richting behoud.
Op de voorlaatste speeldag zou geel-blauw uiteindelijk dat behoud volledig veilig stellen in de thuispartij tegen Germinal Ekeren (9-5-1999) en daarin deed Marcin eveneens zijn duit in het zakje. Zo kon hij kort voor de rust de score openen maar door een goal net na de rust van Cisse Severeyns was alles opnieuw te herdoen.
Tenslotte zou Lambert Smid vanop de elfmeterstip in de voorlaatste minuut het verlossende doelpunt scoren (2-1).
Marcin werd dat seizoen clubtopscorer met acht goals, twee meer dan Bart Van Den Eede, maar verliet echter wel de Freethiel. Door de zware financiële problemen bij KSK Beveren konden de opties op de gebroeders Zewlakow niet worden gelicht en werden ze beiden dus vrije spelers. Wat later tekende Marcin, net als zijn broer Michal, een contract bij Excelsior Moeskroen.

Leek als twee druppels water op zijn broer Michal, alhoewel deze laatste misschien wel een wat stevigere lichaamsbouw had.
Marcin (1m83) had de kwaliteiten die een goede spits nodig heeft : technisch meer dan behoorlijk, vrij kopbalsterk en vlot scorend.
Demonstreerde dat later trouwens bij Moeskroen waar hij met 81 goals in de hoogste afdeling de topscorer aller tijden was. Zijn passages bij twee andere Belgische clubs (AA Gent en Dender) waren echter niet bepaald een succes.
Verzamelde in totaal 25 caps voor de Poolse nationale ploeg en was o.m. actief op het WK 2002 (Japan en Zuid-Korea) waarin hij tegen de Verenigde Staten éénmaal wist te scoren.
Toch behaalde Marcin beduidend minder successen dan broer Michal. Wel speelde hij in 2002 de Belgische bekerfinale met Moeskroen (3-1 verlies tegen Club Brugge) en veroverde hij in 2009 zijn enige landstitel uit zijn carrière, dit met het Cypriotische Apoel Nicosia.
Speelde met het Cypriotische Apoel Nicosia drie partijen in de Champions League (2009), met als tegenstanders Atletico Madrid en Chelsea.