StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

fichebak FICHEBAK OUD-SPELERS
SK BEVEREN


ZEWLAKOW Michal

22-04-1976
Pool.
Kwam in september 1998, samen met zijn tweelingbroer Marcin, van Polonia Warschau en werd voor één jaar uitgeleend aan KSK Beveren, waar hij de verdediging kwam versterken.
Leverde als linksachter in de thuispartij tegen staartploeg Kortrijk (10-10-1998) een meer dan bevredigend Belgisch competitiedebuut af. Was in de slotfase zelfs dicht bij de winninggoal maar uiteindelijk bleef het bij een 2-2 eindstand, mede door twee goals van broer Marcin.
Behaalde met geel-blauw een mooie 1-2 overwinning uit bij Sporting Charleroi (24-10-1998) maar was twee weken later bijzonder ongelukkig toen hij in de thuismatch tegen Moeskroen (7-11-1998) na ruim één uur spelen met twee gele kaarten door scheidsrechter Struys vroegtijdig naar de kleedkamer werd gestuurd.
De tussenstand was op dat moment 1-1 maar uiteindelijk zou Sportkring nog met zware 1-4 cijfers onderuit gaan.
Michal scoorde net voor de winterstop zijn enige competitietreffer in Beverse loondienst en dit uit bij Anderlecht (19-12-1998), dat op dat moment niet meer was dan een middenmotor. Zijn vrijschopdoelpunt was echter niet meer dan een eerredder want de Brusselaars wonnen de partij met 3-1.
Michal zat met geel-blauw toen al in een negatieve spiraal. In twaalf wedstrijden werden zegge en schrijve amper drie punten gesprokkeld waardoor het degradatiespook steeds meer en meer het Freethielstadion kwam ingeslopen.
Trainer Gzil bleef echter op post en op de 26ste speeldag voltrok zich op diezelfde Freethiel een klein voetbalmirakel. Michal behaalde op die avond met Beveren een hard bevochten maar een niet eens zo onverdiende 1-0 zege tegen leider Genk (13-3-1999), met dank aan doelman Lemmens die eerst een strafschop pakte van Strupar en aan Lambert Smid die wat later zelf een penalty kon omzetten voor Beveren (1-0). Michal boekte op de Dag van de Arbeid met Sportkring nog eens 1-0 thuiszege, ditmaal tegen Westerlo (1-5-1999), dankzij een schitterende treffer van de Italiaan Bonetto.
Door deze overwinning had Beveren een bonus van vier punten op Kortrijk, de voorlaatste in het klassement en die voorsprong zou geel-blauw niet meer uit handen geven.
Michal scoorde in het kader van de Ligabeker ook nog één vrijschopdoelpunt in een thuiswedstrijd tegen Germinal Ekeren (24-3-1999). De wedstrijd eindigde op een 3-3 gelijkspel zodat penalty's moesten uitmaken wie er naar de halve finale mocht en daarin waren de bezoekers net iets beter (4-5).
Verliet na dat seizoen (1999) de Freethiel en tekende, net als zijn broer Marcin, een contract bij Excelsior Moeskroen.

Was met zijn 79 kg voor 1m83 een stevig atletisch gebouwde voetballer. Was vrij snel en als verdediger sterk in de duels. Beschikte tevens over een uitstekende traptechniek in zijn linkervoet en liet zich ook niet onbetuigd in de kopduels.
Behaalde een toch wel indrukwekkend palmares. Zo won hij in zijn carrière zes landstitels, twee met Anderlecht, drie met het Griekse Olympiakos en één met het Poolse Legia Warschau, de club waar hij zijn actieve loopbaan afsloot. Tevens won hij met Olympiakos en Legia telkens twee bekerfinales.
Is met 102 interlands voor het Poolse nationale elftal de absolute recordhouder in zijn land. Zo was hij met Polen actief op het WK 2002 (Japan en Zuid-Korea) en op het WK 2006 (Duitsland).
Speelde tot op 26-jarige leeftijd steeds samen met broer Marcin, tot in 2002 hun wegen scheidden. Michal vertrok toen naar Anderlecht terwijl Marcin bij Moeskroen bleef voetballen.
Betwistte 31 partijen in de Champions League en dit met twee clubs, Anderlecht en Olympiakos.
Speelde daarin onder andere tegen Bayern München, Inter Milaan, Real Madrid en Arsenal.

clubs als speler :
Drukarz Warschau (Polen)
Marymont Warschau (Polen)
Polonia Warschau (Polen)
Hutnik Warschau (Polen)
Polonia Warschau (Polen)
KSK BEVEREN (1998-1999)
R. Excelsior Moeskroen
RSC Anderlecht
Olympiakos Piraeus (Griekenland)
MKE Ankaragücü (Turkije)
Legia Warschau (Polen)

clubs als coach :
Legia Warschau (Polen) (sportief directeur)
Zaglebie Lubin (Polen) (sportief directeur)
Motor Lublin (Polen) (sportief directeur)

aantal wedstrijden (aantal goals) :
2003-2004 : 24 (1)

plaats in het elftal :
linksachter (of centrale verdediger)

competitiedebuut bij KSK Beveren :
thuis tegen KV Kortrijk (10-10-1998)

enige competitiegoal voor KSK Beveren :
uit bij RSC Anderlecht (19-12-1998)

GDV.