StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (3 november 2008)

* Op donderdag 13 november mag moderator Patrick Van Wesemael de Hamse wielertrots Greg Van Aevermaet verwelkomen op de driemaandelijkse supportersavond. Het feit dat Greg een 6-tal seizoenen actief was op de Freethiel als doelman zit daar natuurlijk voor veel tussen. Op zijn 12de kwam hij naar de Klapperstraat, daarvoor speelde hij bij VK Hamme. Tot zijn 18de bleef hij actief in de Klapperstraat en speelde hij o.m. met Bjorn Vleminckx, Jonas Ivens, Matthias De Visscher, Bram De Roover, Lendert Putteman en zijn concurrent in doel Davino Verhulst. In november 2003 speelde Greg zelfs een oefenpartij met de eerste ploeg op Temse. Igor Lolo en Bjorn Vleminckx zorgden voor de 1-2 en naast Van Aevermaet speelden toen o.m. de Ivorianen Igor Lolo, Junior en Romaric die in Temse voor Beveren debuteerden. Verder in de ploeg ook nog Stephane Vereecken, Kristof Lardenoit, David Lebras, Anoar Bou-Sfia, Willem Massoels, Bjorn Vleminckx en James De Ly. Op dat moment had Greg al halvelings beslist om wielrenner te worden want in het tussenseizoen (de zomer van 2003 toen het voetbalseizoen stil lag) reed hij reeds mee in enkele junioreswedstrijden en hij reed direct in de prijzen...wat o.m. keeperstrainer Theo Custers niet was ontgaan. De wielermicrobe bij Greg kwam er niet zo maar. Zijn twee grootvaders waren beiden jaren prof (Kamiel Buysse reed de Tour en Aime Van Aevermaet was enkele jaren ploegmaat van de legendarische Fausto Coppi). Ook vader Ronald Van Aevermaet was 4 jaar prof in de periode 1982 t.e.m. 1985 (bij de formaties Safir en TV-blad) en won ooit twee profkoersen(Dentergem en Belsele). Greg werd dus geboren in het laatste profseizoen van papa (hij heeft ook een oudere zus die gehuwd is met ook een wielrenner Glen D'Hollander, ploegmaat van Greg bij Silence-Lotto , 9 profzeges en ooit 3de in de Ronde van de Toekomst).

Voor Greg zelf begon het allemaal in 2004 als tweedejaarsjunior(3 zeges). Zowel in 2005 als in 2006 werd hij telkens met 11 overwinningen zegekoning bij de beloften. In 2005 won hij de klassieker Hasselt-Spa-Hasselt en de Tryptiques des Barrages. In 2006 werd hij Belgisch kampioen , won de Kattekoers en Zellik-Galmaarden, werd 2de in Parijs-Tours en 8ste in de Giro. Jose De Cauwer loodste hem binnen bij Silence-Lotto in 2007 en Greg bedankte al direct met een zege in de Ronde van Qatar. Later dat seizoen volgden nog 4 overwinningen waaronder de Memorial Rik Van Steenbergen. Verder blonk hij uit als aanvaller in Parijs-Roubaix en op het WK in Stuttgart. 2008 bracht de bevestiging met ritzeges in de Ronde van België, de Ronde van Wallonië, de Ronde van de Ain, de Vuelta en de puntentrui in die Ronde van Spanje. Hij reed weer een sterk WK en hielp zijn ploegmaat Jurgen Roelandts aan de nationale tricolore trui. Naast Tom Boonen en Philippe Gilbert is hij in binnen- en buitenland de meest bekende Belgische renner geworden..al hebben de buitenlanders enorm veel moeite met het uitspreken van zijn naam.

* Patrick Van Wesemael is ondertussen al aan zijn 21ste seizoen bezig als intervieuwer op de sportavonden van de Beverse supportersfederatie. Ooit beten ERIK VAN KESSEL en ERIK VISCAAL de spits af. Later volgden zowat alle nieuwe trainers en spelers naast illustere figuren als Guy Thijs, Urbain Braems, Jan Boskamp, Ben Herremans(van Sportmagazine), referee Marcel Van Langenhove, Raoul Trienpondt(van de Rijkswacht), alle Beverse voorzitters, Jean-Marc Guillou en burgemeester Marc Van De Vijver.