StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (10 december 2008)

* In de beloftentopper tussen de nummers twee en één uit de stand Lierse en Beveren testte KSK Beveren twee buitenlanders, de Argentijnse middenvelder MAXIMILANO VALLEJO GOMEZ en de Franse spits van Marokkaanse origine KARIM ROUANI. Valliju is 26 jaar en zat 5 seizoenen in de kern van de Argentijnse topclub Independiente. In het seizoen 2006-2007 speelde hij voor de Uruguayaanse eersteklasser CA Cerro. Vorig seizoen kwam hij uit voor Persela Lamongan uit Indonesië en in augustus 2008 werd hij aangeworven door de kampioen uit Montenegro Buducnost Podgorica waarmee hij de voorronde van de Champions League speelde. Rouani is er ook 26, werd geboren in Bordeaux en speelde daar in de streek voor de regionale clubs Merignac-Arlac(DH), Langon-Castets(CFA2) en Biscarosse FC. In 2006 speelde hij voor de Waalse derde klasser Sprimont en werd in die afdeling topschutter met 15 goals. Het leverde hem een meerjarig contract op bij Olympic. Vorig seizoen scoorde hij 5 keer en was één van de uitblinkers in de bekerwedstrijd Beveren-Olympic die door de Doggen met 1-2 werd gewonnen. Door de komst van Nadir Sbaa mocht hij vertrekken bij Olympic. Hij ging deze zomer testen bij het Engelse Barnet (hij scoorde in de partij tegen Watford) en werd ook genoemd bij Club Luik. Beveren verloor met 3-0 en moest de leiding opnieuw aan Lierse laten. Vallejo bleek conditioneel niet in orde, Rouani krijgt nog een kans.

* SOPHIANE BAGHDAD is zeker één van de revelaties bij Beveren. Reeds in juli 2002 maakte hij kennis met KSK Beveren. Als jonge twintiger werd hij toen aangeworven door de Franse eerste klasser SEDAN. Op 20 juli 2002 ontving Sedan Beveren voor een voorbereidingswedstrijd en klopte de geelblauwen met 3-0. Baghdad kreeg zijn opleiding bij AS Monaco, speelde twee seizoenen bij tweede klasser Beauvais en het bewuste seizoen 2001-2002 bij Sedan. In kompetitie zelf mocht hij maar één keer starten in de Franse eerste klasse. In 2003 speelde hij bij Cagnes-sur-mer en vanaf 2004 verdiende hij zijn brood in België.

* De Russische ploeg die al maanden interesse vertoont voor Luciano Olguin is SPARTAK NALCHIK. Als de transfer ooit doorgaat zal Olguin wel van rugnummer moeten veranderen want de Braziliaanse spits Felipe speelt daar al met nummer 99.

* Nog één gewezen Beverse Argentijn speelt nog in eigen land, nl. OMAR RIOS. Na zijn kortstondig Bevers avontuur speelde hij 6 jaar in de Argentijnse tweede klasse bij Guillermo Brown, een club uit Madryn, een stadje aan de kust in het Argentijnse deel van Patagonië. Vorig seizoen kwam hij uit voor Racing Trelew, in de Argentijnse vierde klasse en dit jaar versaste hij naar reeksgenoot Deportivo Madryn.

* Een van Rios' ploegmaats toen bij Beveren was de Braziliaan Junior Guimaraes. Die kunt U binnenkort aan het werk zien met FC Kopenhagen tegen Club Brugge in de Uefacup. Tegenwoordig heet Guimaraes JOSE JUNIOR.

* KSK Beveren werd enkele jaren geleden automatisch geassocieerd met Afrikaanse voetballers. Maar ook 16 jaar terug waren we veruit de meest "zwarte" ploeg van het land. De Beverse ploeg bevatte in 1992 niet minder dan 5 Afrikaanse spelers, een unicum die tijd want de meeste ploegen deden het met maar 1 of 2 zwarte spelers (Lierse, KV Mechelen, Waregem en Standard deden het zelf zonder). Het waren stuk voor stuk kleurrijke figuren. Chidi Nwanu was al op de Freethiel en hij kreeg het gezelschap van de Nigeriaanse keeper PETER RUFAI, de Congolese spits YVES ESSENDE en de jonge Guineeërs SOULEYMANE OULARE en LANSANA SOUMAH.

Meest kleurrijke was zonder twijfel doelman Peter Rufai die aangetrokken werd als derde keeper en alleen maar 6 keer in vriendschappelijke wedstrijden voor Beveren uitkwam. Rufai was 29 die tijd en had toen al 67 A-caps verzameld voor zijn land. In 1984 en 1988 speelde hij de finale van de Afrikaanse Landenbeker. In 1988 werd hij getransfereerd naar Lokeren (hij speelde toen in Benin) maar speelde er maar 5 kompetitiematchen. Hij stopte uiteindelijk met keepen, ging bij een Lokerse caféploeg in de spits spelen, in een garage werken en zijn diploma halen in "the European University". In 92 belandde hij dan bij Beveren en werkte er keihard met keeperstrainer RENE COOL. Hij kwam terug op niveau, versierde een transfer naar het Nederlandse Go Ahead Eagles en werd terug 1ste doelman van Nigeria... zowel op de eindronde van het WK in 1994 als in 1998 was hij present. Zijn prestaties op het WK bezorgden hem eerst een transfer naar het Portugese Farense, later naar het Spaanse Deportiva La Coruna om uiteindelijk zijn loopbaan in te beëindigen na passages in de Spaanse tweede klasse bij Hercules Allicante en bij de Portugese eersteklasser Gil Vicente. In 1991 huwde koningszoon Rufai (zijn vader is de koning van de Nigeriaanse deelstaat Idumu) een Clingse en samen hebben ze een zoon (die bij Waasland speelt). De laatste jaren is Rufai straatwerker in Antwerpen en trainde hij de Antwerpse vierde provincialer met Portugese inslag Antverpia. Uit Congo kwam spits YVES ESSENDE...al haalde Beveren die weg bij Oostende en dat grapje kostte 11 miljoen BF, de hoogste transfersom die Beveren ooit betaalde. Via Leon Mokuna belandde Essende in 1989 in Oostende waar hij respectievelijk 23, 21 en 24 goals maakte. Op Anderlecht waar hij 90 minuten dolde met Philippe Albert bewees hij zijn klasse, maar zijn vele kwetsuren deden hem weinig spelen. Hij kwam aan amper 15 wedstrijden in twee seizoenen en werd uitgeleend aan Club Luik en Olympic. Toen Beveren in tweede klasse speelde (in 1996-97) kwam hij terug en werd een vaste waarde in het kampioenenteam. Na het behalen van de titel vertrok hij naar derde klasser Herentals. Yves is nog steeds een fervent Beveren-supporter en was er bij met de supportersbussen voor de beker op Club Brugge.

Grootste talent onder de Beverse Afrikanen in die periode was natuurlijk Souleymane Oulare... al hebben we op de Freethiel daar bitter weinig van kunnen genieten. Hier blonk hij vooral uit door afwezigheden, te laat komen, blessures, niet weerkeren na interlandverplichtingen. De Guinese dokterszoon kwam op zijn 17de bij Eeklo terecht, dan volgde een jaartje St-Niklaas waar hij 7 keer scoorde en zo kwam hij bij Beveren terecht. (het eerste jaar 5 goals in 17 matchen, het tweede 3 goals in 15 matchen). In 1994 verhuisde hij met STEFAN VAN RUMST naar Waregem en daar zette hij de basis voor een schitterend vervolg van zijn loopbaan. Met Rc Genk haalde hij de top, speelde kampioen, werd tweede in de Gouden Schoen(hij miste alleen de eerste plaats omdat hij een zwarte was...de eer ging naar zijn ploegmaat Strupar) en verdiende veel geld bij Fenerbache, Las Palmas en Stoke City. In het zog van Oulare kwam een nog jongere landgenoot mee naar Beveren in 1992 (via manager Pluym) : Lansana Soumah. Op zijn 16de speelde hij bij Hoogstraten en verhuisde dan naar Beveren voor één seizoen. Hij speelde alleen maar vriendschappelijk maar mocht tijdens dat Beverse jaar toch één keer meespelen met de nationale ploeg van zijn land. Hij keerde terug naar Hoogstraten maar verliet in 1994 definitief België om zijn broer en neef te gaan vervoegen bij de Franse eerste klasser Bastia waar hij later het eerste elftal haalde. Hij werd er nooit een vaste waarde maar speelde toch af en toe mee, zelfs in enkele Intertotoduels. Later beëindigde hij zijn loopbaan op lager niveau in Corsica.